Ακαρνανικά Νέα

Στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τη στιγμή που η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ανησυχία, αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται με τρομακτικό τρόπο, κάτι που καθιστά επιβεβλημένο τον εμβολιασμό. «Μιλάμε για πανδημία των ανεμβολίαστων, πρέπει να εμβολιαστούμε», τόνισε. Σημείωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας και εξήγησε ότι σημειώνει γρήγορη αύξηση της τάξης του 10%. «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, Είχαμε ανακοινώσει το 60%-61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία, ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70%, πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων», είπε συγκεκριμένα.

Ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή έχει πέσει πολύ ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων και είναι τα 30 έτη, όταν στις αρχές της χρονιάς ήταν τα 46. Δήλωσε επίσης ότι τα κρούσματα θα κινηθούν και σήμερα γύρω στα 3.000.

«Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και αυτή την εβδομάδα, και τις επόμενες, πρέπει να κοιτάμε όμως την ηλικία κι αν καταλήγουν σε ΜΕΘ να διασωληνώνονται ή έχουμε και θανάτους», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τόνισε ωστόσο ότι τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έχει μειωθεί. Έπεσε, σημείωσε, και το RT (δείκτης μετάδοσης) από το 1,38 στο 1,22.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε ακόμα ότι είναι κατά 99% ανεμβολίαστοι όσοι νοσηλεύονται και πάνε σε ΜΕΘ, καθώς ο εμβολιασμός σώζει ζωές.

«Σήμερα θα περάσουμε τα 10 εκατ. εμβολιασμών, που είναι πολύ σημαντικό, συνεχίζουμε με έναν πολύ καλό ρυθμό, καθώς γίνονται πάνω από 75.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Είναι λογικό και λόγω καλοκαιριού να υπάρχει μια μείωση, υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον δράσεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζονται καθημερινά. Πρέπει να πείσουμε για την ασφάλεια των εμβολιασμών το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μας. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει», τόνισε.

Προανήγγειλε επιπλέον δράσεις για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο στόχος της ανοσίας δεν έχει καθοριστεί. «Είναι στο 70%, αλλά μπορεί να φτάνει και το 85%», είπε.

Τέλος, ο κ. Αρκουμανέας δεν απέκλεισε νέα περιοριστικά μέτρα σε νησιά, εφόσον χρειαστεί.

Πηγή: iefimerida.gr