Ακαρνανικά Νέα

 “Έκανε πως δεν άκουσε” η Υφυπουργός Εργασίας κα Μιχαηλίδου, όταν ρωτήθηκε από την πρώην Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας και νυν Βουλευτή του Σύριζα κα Φωτίου, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, για αν προτίθενται να αποκαταστήσουν την περσινή αδικία και να χορηγήσουν voucher στο σύνολο των δικαιούχων για τα ΚΔΑΠ τη νέα χρονιά 2021-2022. 

Καμία απάντηση για το αν θα μείνουν και του χρόνου δεκάδες χιλιάδες παιδιά με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών εκτός ΚΔΑΠ, κάτι που σημαίνει τεράστια υποχρηματοδότηση για τα ΚΔΑΠ των Δήμων και ευθεία απειλή για τη βιώσιμη λειτουργία τους και τις θέσεις εργασίας του προσωπικού τους, 

Καμία απάντηση για το πότε θα εκδοθεί η Πρόσκληση για την επόμενη χρονιά του προγράμματος, 

Καμία απάντηση για τον λόγο που δόθηκαν περισσότερα voucher από τις προσφερόμενες θέσεις για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ενώ γνώριζαν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να απορροφηθούν αυτά σε Δομές. Απόφαση που στέρησε σε 4.250 παιδιά που το δικαιούνταν το voucher για ΚΔΑΠ. Κάτι αντίχτοιχο, σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό βέβαια, έγινε και με τα voucher που χορηγήθηκαν για τους παιδικούς σταθμούς και κυρίως για τους βρεφικούς, όπου και εκεί ήταν απόλυτα δυσανάλογος ο αριθμός χορηγούμενων voucher σε σχέση με τις προσφερόμενες θέσεις που διατίθενται πανελλαδικά. Μία πολιτική επιλογή που είχε σαν αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος να μείνουν αδιάθετα (από τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τους παιδικούς και τους βρεφικούς) την ίδια στιγμή που 50.940 παιδιά, που πληρούσαν απολύτως τα κριτήρια, δεν έλαβαν voucher για ΚΔΑΠ λόγω “εξάντλησης του προϋπολογισμού της Δράσης”.

Tα θέματα που απαντήθηκαν από την Υφυπουργό αφορούσαν:

1. Στην ΚΥΑ με το νέο θεσμικό πλαίσιο η οποία βρίσκεται υπό διαβούλευση και σύντομα υπό έκδοση.

2. Στις νέες αυστηρές ρυθμίσεις για τον έλεγχο της συμμετοχής των παιδιών στα ΚΔΑΠ.

3. Στο αν και στο πότε θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΔΑΠ λόγω covid-19.

4. Στις παράνομες πρακτικές μερίδας ιδιωτικών ΚΔΑΠ ως προς τον τρόπο που λειτουργούν και διαχειρίζονται την χρηματοδότηση (voucher).

Κωδικοποιημένα και συγκεντρωμένα αποσπάσματα όσων συζητήθηκαν σε ερωτήσεις-απαντήσεις:

Φωτίου: “Πότε θα βγάλετε την ΚΥΑ για τα vouchers της νέας χρονιάς 2021-2022, που συνήθως εκδίδεται τον Μάιο, αλλά μεσολαβεί τώρα και το Πάσχα;”

Μιχαηλίδου:  (καμία απάντηση)

Φωτίου: “Πρόκειται να αφήσετε και φέτος έξω από τα ΚΔΑΠ τα μισά ή περισσότερα παιδιά απ’ όσα θα κάνουν αίτηση για voucher, όπως πέρυσι που μείνανε έξω 65.000 παιδιά, ή θα αυξήσετε το κονδύλι για τα ΚΔΑΠ όπως έκανε ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του;”

Μιχαηλίδου: (καμία απάντηση)

Φωτίου: “Πέρυσι είχατε 133.000 αιτήσεις. Καλύψατε 65.000 και μάλιστα δώσατε παραπάνω vouchers στα ΚΔΑΠμεΑ, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχαν δομές για να απορροφηθούν αυτά τα vouchers.”

Μιχαηλίδου: (καμία απάντηση)

Φωτίου: “Σκοπεύετε να ανοίξετε τα ΚΔΑΠ μετά το Πάσχα, αφού η Υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων; Θα ανοίξουν τα ΚΔΑΠ μέχρι τον Αύγουστο ή όχι, αν ανοίξουν τα δημοτικά, όπως λέει η κα Κεραμέως;”

Μιχαηλίδου: “Για τις ανοιχτές δομές τώρα και καταλήγω με αυτές γιατί μία από αυτές είναι και τα ΚΔΑΠ τα οποία εμπεριέχονται στην ερώτησή σας. Για τις ανοιχτές δομές λειτουργήσαμε και πάλι κατόπιν συνεννόησης με την Εθνική Αρχή Λοιμωξιολόγων. Η Κυβέρνησή μας δεν κάνει κάτι από μόνη της. Κάνει τις εισηγήσεις της στην Εθνική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, συσκέπτεται η Εθνική Επιτροπή, συσκέπτεται και με εμάς μέσα σε αυτήν, διότι πολλές φορές δεν γνωρίζει και τα ακριβή ρυθμιστικά στοιχεία βάσει των οποίων λειτουργούν οι δομές αυτές, και βγάζει τα πορίσματά της τα οποία εμείς μετά σαν Κυβέρνηση και υιοθετούμε για την λειτουργία των δομών αυτών. (…) Τα ΚΔΑΠ έκλεισαν σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Λοιμωξιολόγων. Διότι είναι άλλο ένα σχολείο να μένει ανοιχτό και να υπάρχει η λογική του ότι τα ίδια παιδιά επισκέπτονται κάθε μέρα το ίδιο σχολείο. Είναι πραγματικά απλή η λογική αυτή. Τα ίδια παιδιά, το ίδιο cohort το λεγόμενο, κάθε μέρα επισκέπτονται το ίδιο σχολείο, με τα πρωτόκολλα που υπάρχουν. Το ΚΔΑΠ, όπως πολύ σωστά λέτε στην ερώτησή σας, σε μια τάξη έχει λιγότερα παιδιά από ένα σχολείο. Έχει δεκαπέντε παιδιά. Τα δεκαπέντε παιδιά αυτά, όμως, μπορεί να είναι από δεκαπέντε διαφορετικά σχολεία. Οπότε, όλο το κομμάτι της διάχυσης, δυστυχώς, του ιού και άρα της προάσπισης δημόσιας υγείας, ακόμα κι αν τα παιδιά μεταφέρουν τον ιό, όπως σωστά είπατε και λένε και οι λοιμωξιολόγοι, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, πηγαίνει πίσω. Άλλο είναι το ότι έχουμε τα ίδια παιδιά που πηγαίνουν στο ίδιο περιβάλλον, με το ίδιο γκρουπ κάθε μέρα, δηλαδή τα σχολεία και άλλο είναι, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους -και είναι μια αρκετά απλή λογική την οποία εγώ τουλάχιστον καταλαβαίνω- τα παιδιά αυτά να διασπείρονται σε διαφορετικά ΚΔΑΠ και να υπάρχει σύνδεση απογευματινή με τελείως διαφορετικά γκρουπ. Τώρα, ως προς το εάν θα ανοίξουν, δεν θα ανοίξουν. Εμείς, κυρία Φωτίου, δεν είμαστε βολονταριστές. Δεν σημαίνει ότι επειδή θέλουμε να ανοίξουν, θα ανοίξουν. Όμως, δεν αποφασίζω εγώ. Αν οι λοιμωξιολόγοι μου λένε πολύ συγκεκριμένα, ότι με αυτή τη λογική της κοόρτης δεν πρέπει να έχουμε άλλα γκρουπ, να βλέπουν άλλα γκρουπ, να βλέπουν άλλα παιδιά πρωί-απόγευμα από διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες, διαφορετικά σχολεία και διαφορετικές ηλικίες, τότε εγώ πρέπει -και είναι καθήκον μου ως πολιτεία- να ακολουθήσω αυτό που μου λένε οι ειδικοί. Δεν είμαι βολονταρίστρια. Κάνω αυτό που πρέπει να κάνω. Σας είπα από την αρχή ότι είναι μία δύσκολη ισορροπία.”

Φωτίου: “Πότε θα εκδώσετε τις ΚΥΑ εφαρμογής του ν. 4756/2020 για την ίδρυση νέων ιδιωτικών και δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, καθώς και τις διατάξεις για τις υφιστάμενες δομές;”

Μιχαηλίδου: “Τώρα στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης που αναφέρετε ξέρετε ότι είναι δική μας προτεραιότητα και είναι ακριβώς για τον λόγο που αναφέρατε. Διότι καθίσαμε και κάναμε ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα λειτουργούν και όχι αποσπασματικές υπουργικές αποφάσεις, βάσει των οποίων λειτουργούν όπως θέλουν και με συνεχή ανάγκη εγκυκλίων για να προσδιορίσουν την ακριβή λειτουργία τους. Οπότε, φτιάξαμε αυτό το συνεκτικό πλαίσιο στο οποίο, αν θέλετε να είμαστε και σαφείς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν υπήρχε κάποιο ΚΔΑΠ δημοτικό που λειτούργησε έναντι κάποιου ιδιωτικού ή το αντίθετο. Σε καμία των περιπτώσεων δεν έγινε κάτι τέτοιο. Η υπουργική απόφαση βγαίνει εντός του μηνός. Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση. Τα ΚΔΑΠ θα ξεκινήσουν με τον καινούργιο διαγωνισμό και την καινούργια πρόσκληση από την ΕΕΤΑΑ να λειτουργούν για την καινούργια σχολική χρονιά από τον Σεπτέμβριο του 2021. Αν δεν κάνω λάθος, σήμερα έχουμε Απρίλιο. Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση. Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση και έχουμε αφήσει αυτόν τον ουσιαστικό χρόνο έτσι ώστε να γίνει μια πολύ μεγάλη διαβούλευση, η οποία και γίνεται. Και συνεχώς στο γραφείο μου χτυπούν τα τηλέφωνα για να δούμε τι έχουν να πουν οι διάφοροι είτε γονείς, είτε σύλλογοι, είτε ιδιοκτήτες είτε ιδιωτικών είτε δημοτικών ΚΔΑΠ πάνω στην υπουργική απόφαση την οποία έχουμε βάλει σε αυτήν την πολύ μεγάλη διαβούλευση, έτσι ώστε όλοι όσοι πρέπει να έχουν κάποιον λόγο πάνω σε αυτή να τον έχουν κι εμείς να έχουμε εξίσου τ’ αυτιά μας ανοιχτά για να μπορούμε να το ακούμε.”

Φωτίου: “Είναι γνωστό εις τους παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε μια παρατυπία -για να μην πω παρανομία- στη λειτουργία ορισμένων ΚΔΑΠ. Εκχωρούν, και το ξέρετε, κα Υφυπουργέ, αδιαφανώς, κάτω από το τραπέζι, μέρος voucher που παίρνουν σε αθλητικούς και άλλους συλλόγους και τα παιδιά μεταφέρονται σε χώρους εκτός των εγκαταστάσεων των ΚΔΑΠ, για δραστηριότητες που δεν καλύπτονται από κανένα θεσμικό πλαίσιο, με μη πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Γνωρίζετε αυτό που σας καταγγέλλω και έχετε διερευνήσει αυτές τις παράνομες πράξεις; Οι ΚΥΑ που θα εκδώσετε θα τις αποκλείουν; Τα ΚΔΑΠ δεν μπορούν να κάνουν αυτές τις ιστορίες, να εκχωρούν τις αρμοδιότητές τους και τα παιδιά να μεταφέρονται σε αθλητικούς ομίλους, σε άλλες εγκαταστάσεις μη πιστοποιημένες. Είναι τεράστιο το πρόβλημα.”

Μιχαηλίδου: “Αναφέρατε τη λογική ότι κάποια vouchers δίνονται κάτω από το τραπέζι. Αυτό ακριβώς, κυρία Φωτίου, ερχόμαστε να θεραπεύσουμε, αυτήν ακριβώς την αναλγησία που υπήρχε για τα πέντε χρόνια στα οποία η κυβέρνησή σας διευθετούσε το ζήτημα των ΚΔΑΠ. Τι γινόταν εκεί πέρα; Δυστυχώς, κληρονομήσαμε ένα πρόβλημα, το οποίο χρονίζει. Γι’ αυτό ακριβώς βρεθήκαμε στην υλοποίηση της ανάγκης να δημιουργήσουμε αυτό το οριζόντιο και συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο θα ρυθμίζει τη λειτουργία των ΚΔΑΠ. Και το κάναμε ακριβώς γι’ αυτό που λέτε, γιατί γνωρίζαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια και τα πέντε ολόκληρα χρόνια που ρυθμίζατε τις κοινωνικές υποθέσεις στο Υπουργείο μας, υπήρχαν τέτοιου είδους πρακτικές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ΕΕΤΑΑ παίρνει πολύ πιο ουσιαστικό ελεγκτικό μηχανισμό. Σε συνεργασία με τις περιφέρειες θα μπορέσουμε να δούμε ποιος στέλνει και ποιος δεν στέλνει τα παιδιά του στα ΚΔΑΠ και τι γίνεται το δημόσιο χρήμα, γιατί εμείς εδώ πέρα λογοδοτούμε. Πρέπει να προασπίσουμε τις οικογένειες, τις οποίες και προασπίζουμε.”

Πηγή: kdap-kdapmea.blogspot.com