Ακαρνανικά Νέα

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει σύντομα το Υποθηκοφυλακείο Βόνιτσας το οποίο θα μεταφερθεί στο Αγρίνιο!!! Από το 2018 (ν.4512/2018) είχε ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο  αφορά πολλά υποθηκοφυλακεία της χώρας μας ανάμεσα στο οποίο και το υποθηκοφυλακείο της πόλης μας.

Όπως αναφέρει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, οργανισμός στον οποίο ανήκουν τα υποθηκοφυλακεία της χώρας η κατάργηση των γραφείων και η μεταφορά τους στις νέες δομές γίνονται για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και την ψηφιακή εποχή…

«Η κατάργηση του συνόλου των Υποθηκοφυλακείων αποφασίστηκε λόγω της πληθώρας δομικών προβλημάτων που αναφέρονται εκτενώς στην αιτιολογική έκθεση του ν.4512/2018 και οδηγούσαν σε χαμηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών. Με τη σταδιακή κατάργησή τους και τη λειτουργία της νέας δομής, παρέχονται σε πολίτες και επαγγελματίες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως και η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών, που διευκολύνουν τη διεκπεραίωση των υποθέσεων (έκδοση πιστοποιητικών, έρευνα και υποβολή αιτήσεων για εγγραφή πράξεων) άμεσα, χωρίς μετακίνηση.

Το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης στην οριστική δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων της χώρας προσδιορίστηκε αρχικά με τον ν.4512/2018 σε 24 μήνες, αλλά αυτό ήταν ξεκάθαρα ουτοπικό όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα της αντίστοιχης περιόδου. Τελικά, η μετάβαση αυτή έχει οριστεί για ολοκλήρωση έως την 17.1.2023 (άρθ. 3, παρ.1, ΠΝΠ 24.12.2019 που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4664/2020, όπως τροποποιήθηκε με το αρθ. 15 ν.4821/2021). Παρά την αύξηση της δυσκολίας του εγχειρήματος λόγω πανδημίας, από τα συνολικά 392 Υποθηκοφυλακεία που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα ως σήμερα έχουν καταργηθεί ήδη 103 και έχει ανοίξει το 55% της νέας δομής (51 από τις 92 νέες υπηρεσίες).», αναφέρει σχετικά.

Τώρα βέβαια το πώς θα μπορέσει κάποιος ή κάποια που δεν έχει γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή να χρησιμοποιήσει τις ψηφιακές υπηρεσίες για να εξυπηρετηθεί είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και δεν φαίνεται να απασχολεί και ιδιαίτερα τους αρμοδίους.

Επίσης καλό θα ήταν να ενημερωθούμε ποιες ενέργειες έχουν κάνει οι τοπικοί άρχοντες, αν φυσικά έχουν κάνει κάτι, από το 2018 που ψηφίστηκε ο Νόμος έτσι ώστε να ανατρέψουν την μεταφορά του Υποθηκοφυλακείου της Βόνιτσας στο Αγρίνιο.

Ο μόνος που όπως πολύ καλά γνωρίζουμε αντέδρασε, ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκάδας ο οποίος απέστειλε επιστολή στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ζητώντας να …ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο μεταφοράς του Υποθηκοφυλακείου στο Αγρίνιο αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει.

TO ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ”