Ακαρνανικά Νέα

Ο Κοκκινοπηλός στην Πρέβεζα είναι ένα μέρος μοναδικό στο είδος του, τόσο εξωπραγματικό που νομίζεις ότι δεν βρίσκεσαι στη Γη. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργεί την εντύπωση ότι με κάποιον ανεξήγητο τρόπο έχεις βρεθεί στον πλανήτη Άρη.

Με το κοκκινόχωμα που τον χαρακτηρίζει -εξου και η ονομασία του- παραπέμπει περισσότερο σε αριανό τοπίο, παρά σε κάποιο γήινο. Άλλωστε, πόσες φορές έχετε αντικρίσει ένα τέτοιο μέρος από κοντά;

Ο Κοκκινοπηλός, λοιπόν, ένα από τα σημεία αναφοράς του νομού αλλά και από τα σπάνια «θαύματα» της φύσης σε ολόκληρη την χώρα, στην ουσία είναι μια συστάδα λόφων που το ύψος του αγγίζει τα 100- 150 μέτρα, οι οποίο σημειώνουν ιδιαίτερο γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Βρίσκεται στο Δήμο Ζηρού, εδώ που συναντάται και η Λίμνη Ζηρού, σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από την Φιλιππιάδα και 2 χλμ. από το χωριό Άγιος Γεώργιος. Αν και η πρόσβαση στην περιοχή δεν είναι πολύ εύκολη, αξίζει να μπει στον κόπο κανείς και να περπατήσει στο ιδιαίτερο έδαφος των λοφίσκων με τις χαράδρες, θαυμάζοντας όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, ανάλογα με την ώρα και το φως της ημέρας.

Κοκκινοπηλός: Πώς δημιουργήθηκε αυτό το «εξωγήινο» μέρος στη Γη

Αυτό το μοναδικό και ιδιαίτερο μέρος που μοιάζει με σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με τους γεωλόγους είναι στην ουσία ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα χαμηλό οροπέδιο κόκκινης γης, που οι βροχές «μετάλλαξαν» στο τοπίο με τους λοφίσκους και τις χαράδρες. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, το νερό της βροχής παρασέρνει το ερυθρό αυτό υλικό στην πεδιάδα της Στεφάνης, με αποτέλεσμα ακόμη και οι περιοχές που οργώνονται στην περιοχή να παίρνουν αυτό το κόκκινο χαρακτηριστικό χρώμα του Κοκκινοπηλού.

Κοκκινοπηλός: Η αρχαιολογική του σπουδαιότητα

Η περιοχή του Κοκκινοπηλού, ωστόσο, εκτός από το έντονο γεωλογικό του ενδιαφέρον, έχει και αρχαιολογική σπουδαιότητα καθώς η αρχαιολογική έρευνα ανακάλυψε εδώ σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού. Μάλιστα, η περιοχή υπόγεια διατρέχεται από τον αγωγό του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης, που δημιουργήθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο μετά την ίδρυση της Νικόπολης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υδροδότηση της πόλης που αριθμούσε περίπου 150.000 κατοίκους.

newsbeast.