Ακαρνανικά Νέα

Βελτιώνεται η εικόνα της πανδημίας στην Ευρώπη. Τα κράτη που βασίζονται στον τουρισμό ελπίζουν ότι η εξέλιξη θα φέρει οριστική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, επιτρέποντας την ελεύθερη τουριστική κίνηση. Ο Ισπανός υπουργός Τουρισμού, Φερνάντο Βαλντές, εξέφρασε χθες τη βεβαιότητα ότι η Ισπανία θα μπει στη βρετανική «πράσινη» λίστα κατά την επικαιροποίησή της, στις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, δημοσίευμα της Independent, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα οι πιο αγαπημένοι προορισμοί των Βρετανών, όπως Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Γαλλία, δεν θα περιληφθούν ακόμα στη νέα «πράσινη» λίστα, κάτι που ίσως συμβεί για τις Μάλτα, Φινλανδία, τα Νησιά Φίτζι και άλλους προορισμούς. 

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα και στις ΗΠΑ, όπου τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους. Το 50% των Αμερικανών, άλλωστε, έχει λάβει μία δόση εμβολίου. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ανακοίνωσε χθες ότι τα σχολεία της πόλης, από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα προσφέρουν ως επιλογή την τηλεκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ερευνά δεκάδες αναφορές για εμφάνιση μυοκαρδίτιδας σε εφήβους και νέους ενήλικες μετά τον εμβολιασμό τους. Παρότι η σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρει περισσότερα στοιχεία, επισημαίνεται ότι τα περιστατικά είναι «σχετικά λίγα» και δεν έχει αποδειχθεί η διασύνδεσή τους με τον εμβολιασμό, ζητώντας από τους ειδικούς να παρακολουθούν πιθανά καρδιακά συμπτώματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα μετά τον εμβολιασμό. 

Πολύ χειρότερη η κατάσταση στην Ασία. Στην Ινδία, η τραγωδία δεν έχει τέλος. Χθες, η χώρα έσπασε το θλιβερό όριο των 300.000 θανάτων, καταγράφοντας ημερήσιο ρεκόρ (4.454 νεκροί). Στη μαστιζόμενη από τον κορωνοϊό Ιαπωνία προκάλεσε κατακραυγή η τοποθέτηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής περί «αναγκαίων θυσιών» ώστε να διεξαχθούν κανονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες. 

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, με μηνύματά τους στην ετήσια σύνοδο του ΠΟΥ, ζητούν ενίσχυση των εξουσιών του και της χρηματοδότησής του, καθώς και τη δημιουργία διεθνούς συνθήκης για την αποτροπή των πανδημιών.  

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ