Ακαρνανικά Νέα

Τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά την προστασία από σοβαρή νόσηση με κορωνοϊό αλλά και την αποτελεσματικότητά του εναντίον της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει επικρατήσει στη Νότια Αφρική και αναμένεται να κυριαρχήσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Pfizer, το αντιικό χάπι της για την αντιμετώπιση του κορονοϊού μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% αν χορηγηθεί εντός τριών ημερών. Εξίσου αποτελεσματικό είναι άμα χορηγηθεί εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καθώς μειώνει τον κίνδυνο κατά 88%.

Στη μελέτη αναλύθηκαν τα αποτελέσματα από τη χορήγηση του χαπιού σε 2.246 μη εμβολιασμένους εθελοντές με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 0,7% των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία με το χάπι Paxlovid νοσηλεύτηκαν εντός 28 ημερών από την έναρξη της δοκιμής και κανένας δεν πέθανε. Από την άλλη, το 6,5% των ασθενών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν.

Παράλληλα, η Pfizer δημοσιοποίησε και τα προκαταρκτικά δεδομένα μιας ξεχωριστής δοκιμής, στην οποία εξετάστηκαν εθελοντές με χαμηλότερο κίνδυνο νόσησης, δηλαδή εμβολιασμένοι με παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση σοβαρής νόσησης αλλά και μη εμβολιασμένοι χωρίς παράγοντες κινδύνου.

Μεταξύ αυτής της ομάδας των 662 εθελοντών, το χάπι Paxlovid μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 70%.

Σίγουρος ότι η θεραπεία θα προκαλέσει την καταστολή της πανδημίας είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά

«Είμαστε βέβαιοι ότι εάν πάρει έγκριση, αυτή η πιθανή θεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο και να βοηθήσει στην καταστολή της πανδημίας» τόνισε ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως η Pfizer υπέβαλε αίτημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για έγκριση της θεραπείας με το χάπι Paxlovid, βασισμένη σε μια προκαταρκτική παρτίδα δεδομένων. Τα αποτελέσματα της εταιρείας, άλλωστε, ενισχύουν τη θέση της ότι οι Αμερικανοί θα μπορούν να έχουν το χάπι εντός εβδομάδων.

Αποτελεσματικό και έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου εξέπληξαν θετικά και τον Μίκαελ Ντόλστεν, επικεφαλής επιστημονικό υπεύθυνο της Pfizer, διότι ο ίδιος ήλπιζε να έχει αποτελεσματικότητα 60% και τελικά αυτή φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη.

Παρά το γεγονός ότι και στις δύο δοκιμές, οι περισσότεροι από τους εθελοντές μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα, η Pfizer ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι το χάπι Paxlovid είχε καλή απόδοση έναντι και της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

newsit.gr