Ακαρνανικά Νέα

Μια νέα έκδοση στις ΗΠΑ με την υπογραφή του Στιβ Κεμ και τον τίτλο “The Outsider: The Life and Work of Lafcadio Hearn: The Man Who Introduced Voodoo, Creole Cooking and Japanese Ghosts to the World” έρχεται να φωτίσει την πολυτάραχη ζωή του Λευκάδιου Χερν, του συγγραφέα, μεταφραστή, εκπαιδευτικού και δημοσιογράφου ιρλανδοελληνικής καταγωγής που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ιαπωνίας και όχι μόνο.

Η εκπληκτική ζωή του ανθρώπου που εξελίχθηκε στον κορυφαίο δυτικό ερμηνευτή της Ιαπωνίας και του ιαπωνικού πολιτισμού, μια θέση που κατέχει ακόμη και σήμερα, αναφέρεται στο σημείωμα που συνοδεύει το βιβλίο και προστίθεται «γεννημένος στην Ελλάδα και εγκαταλελειμμένος ως παιδί, ο Λευκάδιος Χερν έζησε τη ζωή ενός εξόριστου. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και έγινε διάσημος συγγραφέας, αλλά ένιωθε πάντα σαν αουτσάιντερ -στο Δουβλίνο, το Λονδίνο, το Σινσινάτι, τη Νέα Ορλεάνη αλλά και τη γαλλόφωνη Μαρτινίκα.

Ο ίδιος δεν αισθάνθηκε κανένα από αυτά τα μέρη σαν το σπίτι του. Η ζωή του Χερν στην Αμερική σημαδεύτηκε από μια σειρά επιτυχιών και αποτυχιών. Στο Σινσινάτι έγινε ο πιο γνωστός αστυνομικός ρεπόρτερ της πόλης, αλλά απολύθηκε αφού παντρεύτηκε μια μαύρη γυναίκα. Συντετριμμένος, μετακόμισε στη Νέα Ορλεάνη, όπου υπερασπίστηκε τη γαλλική κουλτούρα των Κρεολών και της Καραϊβικής και δημιούργησε την εικόνα της πόλης ως τόπου βουντού και ακολασίας (εικόνα που πολλοί Αμερικανοί διατηρούν ακόμη και σήμερα).

Ο Χερν έφτασε στην Ιαπωνία σε μια εποχή ιστορικών αλλαγών. Στάλθηκε εκεί ως ανταποκριτής και σύντομα βρέθηκε μόνος και άνεργος. Εγκαταστάθηκε στην απομακρυσμένη πόλη Ματσούε, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η Ιαπωνία θα του προσέφερε ατελείωτο συγγραφικό υλικό. Τα επόμενα δώδεκα χρόνια, ο Χερν δημοσίευσε 15 βιβλία τα οποία επαινέθηκαν από τους Μαρκ Τουέιν, Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, Άλμπερτ Αϊνστάιν και Τσάρλι Τσάπλιν. Τα βιβλία του Χερν τον έκαναν διάσημο ως τον κορυφαίο συγγραφέα για την Ιαπωνία και τον ιαπωνικό πολιτισμό.

hellasjournal.com