Ακαρνανικά Νέα

O κύκλος βίας κλιμακώθηκε επικίνδυνα τη νύχτα μετά την εκτόξευση από Παλαιστίνιους μαχητές ρουκετών προς την Ιερουσαλήμ και το νότιο Ισραήλ και τις αεροπορικές επιθέσεις αντιποίνων του Ισραηλινού στρατού κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχασαν τις ζωές τους 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους και εννέα παιδιά, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους Υγείας.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό πολέμου ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία κι άλλες χώρες ανά την υφήλιο απηύθυναν έκκληση στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους για αποκλιμάκωση των εντάσεων προτού ξεφύγει από κάθε έλεγχο η κατάσταση, ξεσπάσει μια νέα ιντιφάντα και διαχυθεί στη γύρω περιοχή η χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών αναφορικά με το Μεσανατολικό.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι τουλάχιστον 15 μέλη της Χαμάς περιλαμβάνονταν μεταξύ των νεκρών στη Γάζα. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ρουκέτες συνέχισαν να εκτοξεύονται στη διάρκεια της νύχτας από Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας. «Από τις 18:00 (σ.σ. χθες Δευτέρα), τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών αμάχων. Ασταμάτητα. Η ώρα είναι τώρα 04:00. Γίνονται επιθέσεις με ρουκέτες επί 10 ώρες», ανέφερε μέσω Twitter το ισραηλινό επιτελείο νωρίτερα σήμερα.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο ισραηλινός στρατός καταμετρούσε 150 επιθέσεις με ρουκέτες. Δεκάδες εξ αυτών αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, διαβεβαίωσε.

Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους έχει φθάσει στο κόκκινο τις τελευταίες ημέρες. Το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες άνθρωποι – τουλάχιστον 610, σύμφωνα με εκπρόσωπο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που επικαλέστηκε η εφημερίδα Αλ Κουντς – τραυματίστηκαν σε επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, σε μια τοποθεσία που θεωρούν ιερή οι πιστοί τριών θρησκειών, το Όρος του Ναού, όπως το αποκαλούν οι Εβραίοι, ή Ευγενές Ιερό, όπως το ονομάζουν οι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, εκπρόσωπος της Χαμάς απείλησε περί τα μεσάνυχτα ότι η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θα άρχιζε επιθέσεις ευρείας κλίμακας εάν οι δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας δεν αποχωρούσαν από τον ιερό χώρο μέσα σε δύο ώρες. Αφού παρήλθε η προθεσμία που οριζόταν στο τελεσίγραφο, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε πως το σχέδιο επίθεσης ακυρώθηκε, διότι το Ισραήλ έκανε πίσω. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει μέχρι εδώ καμία επιβεβαίωση πως αποσύρθηκαν δυνάμεις, της αστυνομίας ή άλλες, από την περιοχή αυτή της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακό ραδιοφωνικό δίκτυο, αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονταν όλη τη νύχτα σε πολλές πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι πόλεις Ντάιρ αλ Μπάλα και Χαν Γιούνες υπέστησαν επανειλημμένα πλήγματα, όπως και η Τζαμπάλια.

Νετανιάχου: Οποιος επιτίθεται θα πληρώσει βαρύ τίμημα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου έστειλε σαφέστατο μήνυμα στην Χαμάς μετά τις ρουκέτες: «Όποιος επιτίθεται θα πληρώνει βαρύ τίμημα».

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπέρασε «μια κόκκινη γραμμή» εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το Ισραήλ, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, υποσχόμενος ότι θα δοθεί ισχυρή απάντηση από το εβραϊκό κράτος. Και φυσικά η απάντηση ήρθε με τις αεροπορικές επιδρομές.

Την ίδια ώρα, ο Μαχμούτ Αμπάς ανακοίνωνε την αναβολή των εκλογών στην Παλαιστίνη, κατηγορώντας το Ισραήλ για τα αιματηρά γεγονότα.

Διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Η κλιμάκωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας κινητοποίησε την διεθνή κοινότητα που πήρε θέση στο ζήτημα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν αμέσως και προέτρεψε όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Η «έξαρση της βίας πρέπει να σταματήσει αμέσως», τόνισε χθες εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Τζουζέπ Μπορέλ και πρόσθεσε: «Οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτες και τροφοδοτούν την κλιμάκωση».

Η Γαλλία προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος για «ευρεία κλιμάκωση» της βίας στη Μέση Ανατολή, μετά τις νέες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι ταραχές «ενέχουν τον κίνδυνο μιας ευρείας κλιμάκωσης». «Η Γαλλία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε πρόκληση, ώστε να επιστρέψει η ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες Δευτέρα εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει τα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, αλλά χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση, καθώς οι ΗΠΑ έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Κατόπιν νέων διαβουλεύσεων για το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση που θα καλεί σε αποκλιμάκωση στην Ιερουσαλήμ, αρκετοί διπλωμάτες σημείωσαν πως δεν επρόκειτο να υπάρξει τέτοια, χθες τουλάχιστον. Οι ΗΠΑ μάλιστα ειχαν εξηγήσει στους 14 εταίρους τους στο ΣΑ, στη διάρκεια κλειστής βιντεοδιάσκεψης, ότι «εργάζονται στους διαδρόμους» για να ηρεμήσει η κατάσταση και ότι «δεν είναι σίγουρες ότι σε αυτό το στάδιο μια ανακοίνωση θα βοηθούσε».

Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας: Εκφράζουμε την βαθύτατη ανησυχία μας

Την ανησυχία του εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από τη χρήση βίας. Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τονιζόταν: «Η Ελλάδα εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία της για τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στα Ιεροσόλυμα τις τελευταίες ημέρες και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων, ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές προκειμένου να απόσχουν από τη χρήση βίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση».

Στο στόχαστρο της Τουρκίας το Ισραήλ

Η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είναι γνωστό ότι θέλουν να έχουν λόγο στον αραβικό κόσμο πήραν αμέσως θέση υπέρ των Παλαιστινίων και έβαλαν στο στόχαστρο το Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε χαρακτηρίσει το Σάββατο το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη».

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται εναντίον των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ και να εμποδίσει τους κατακτητές και τους εποίκους να εισέρχονται στο άγιο Τζαμί (του αλ-Ακσα)», δήλωσε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, αποδίδοντας στις ισραηλινές αρχές «όλη την ευθύνη για τις βιαιότητες». «Ο κόσμος οφείλει να δράσει για να βάλει τέλος σ’ αυτή την ατελείωτη ισραηλινή επίθεση εναντίον μη ένοπλων πολιτών στη γη τους», πρόσθεσε.

Διαδηλώσεις σε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη

Στην Τουρκία μάλιστα έγιναν και χθες διαδηλώσεις κατά των Ισραηλινών. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα στην Τουρκία και το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για να διαδηλώσουν εναντίον των ισραηλινών ενεργειών κατά των Παλαιστινίων.

Πηγή: iefimerida.gr