Ακαρνανικά Νέα

Στην Ελλάδα οι μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου δεν μετακυλίονται άμεσα στην αγορά καθώς οι προμηθευτές του καυσίμου ακολουθούν διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης.

Μεγάλες μειώσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινώσουν στις 20 Ιανουαρίου οι πάροχοι.

Οι ευνοϊκές συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές του φυσικού αερίου με την αποκλιμάκωση του TTF στα επίπεδα των 63 και 65 ευρώ/MWh θα αποτυπωθούν στους τιμοκαταλόγους του επόμενου μήνα.

Τότε και η ελληνική αγορά θα τιμολογήσει το φυσικό αέριο με τις τιμές αυτές κάτι που, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, θα επηρεάσει θετικά και το ενεργειακό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής.

Εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς αερίου και του ρεύματος θέλουν τις τιμές των παρόχων να υποχωρούν θεαματικά τον Φεβρουάριο. Μιλάνε ακόμη και για επίπεδα 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh δηλαδή πολύ χαμηλά ίσως και πάνω από 50%, σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του Ιανουαρίου.

Τον τρέχοντα μήνα το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ήταν από τα 0,358 έως τα 0,489 ευρώ/kWh. Οι επιδοτήσεις που έδωσε στη συνέχεια το ΤΕΜ οδήγησαν τις τελικές τιμές καταναλωτή σε ένα εύρος τιμών από 0,03 έως και 0,15 ευρώ/kWh.

Αξίζει να τονιστεί ότι στην Ελλάδα οι μειώσεις του φυσικού αερίου TTF δεν μετακυλίονται άμεσα στην αγορά καθώς οι προμηθευτές του καυσίμου ακολουθούν διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης. Για την ακρίβεια τιμολογούν τις ποσότητες με βάση το κόστους του φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα.

Επιπλέον η υποχρέωση της προαναγγελίας των τιμών της κιλοβατώρας του επόμενου μήνα κατά 10 ημέρες νωρίτερα από την ισχύ τους έχει σαν αποτέλεσμα όταν το TTF υποχωρεί να μην υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης μετακύλισης των μειώσεων.

Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.

Το συγκεκριμένο καύσιμο αποτελεί το 40% του ενεργειακού μίγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος από τα εργοστάσια της ΔΕΗ και των ιδιωτικών ομίλων. Συνεπώς στις περιόδους αύξησης των τιμών του το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανεβαίνει υπέρμετρα και επηρεάζει αντιστοίχως και τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

news247