Ακαρνανικά Νέα

Η αυταπάρνηση και οι οργανωτικές δεξιότητες της γιατρού Εύας Μιχαηλίδου και των συνεργατών της, έσωσαν δεκάδες ζωές στη ΜΕΘ Αγρινίου τους τελευταίους δύο μήνες. Ωστόσο, τα προβλήματα συνεχίζονται…

Ήταν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που έγινε διάσημη για τους λάθος λόγους, καθώς εν μέσω πανδημίας, η θνησιμότητα έφτασε σχεδόν στο 100%. Δηλαδή όσοι ασθενείς έμπαιναν, έχαναν τη ζωή τους.

Για την ακρίβεια, η θνησιμότητα αποδείχθηκε αργότερα ότι ήταν λίγο μικρότερη, αλλά όχι τόσο όσο για να είναι αιτιολογημένοι οι θάνατοι στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Ωστόσο, η δημοσιότητα που πήρε αυτή η αρνητική κατάσταση, ευαισθητοποίησε κάποιους υγειονομικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να προσφέρουν με όλες τις δυνάμεις τους, αλλά και με αυταπάρνηση, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

«Όταν έμαθα τι συμβαίνει στη ΜΕΘ του Αγρινίου και ότι δεν υπάρχουν γιατροί σε αυτή τη ΜΕΘ, αποφάσισα να αφήσω τη θέση που είχα στη ΜΕΘ του “Ιπποκράτειου” Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, να μείνει πίσω ότι είχα χτίσει και να μετακομίσω στο Αγρίνιο», εξηγεί στο NEWS 24/7 η εντατικολόγος Εύα Μιχαηλίδου.

Στόχος της, ήταν ως διευθύντρια, να οργανώσει τη ΜΕΘ, ώστε να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα οι βαριά ασθενείς της ευρύτερης περιοχής.

Η εικόνα που συνάντησε όταν μπήκε στο νοσοκομείο του Αγρινίου η κυρία Μιχαηλίδου, ήταν αναμενόμενη: λειτουργούσαν μόνο οι 4 από τις 12 κλίνες που είχε η ΜΕΘ.

Το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν μόλις 13 άτομα, ενώ ελάχιστοι ήταν και οι γιατροί που είχαν παραμείνει, καθώς ένας γιατρός είχε φύγει για να εργαστεί στην Κύπρο και ακόμη μία γιατρός είχε πάει στο καρδιολογικό τμήμα.

Σε λειτουργία μόλις 4 από τις 12 κλίνες στη ΜΕΘ

Παράλληλα, όπως ήταν φυσικό, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και οι 12 κλίνες της ΜΕΘ.

«Όταν ανέλαβα, στις 2 Ιανουαρίου, ενημερώθηκα ότι θα παραμείνουν ανοιχτές μόνο οι 4 κλίνες. Οι ανάγκες όμως είναι για πολλές περισσότερες. Έτσι, ζήτησα να ανοίξουν ακόμα 2. Το προβλεπόμενο όμως είναι να λειτουργήσουν 12, αλλά δεν νομίζω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, διότι πέρα από τις ελλείψεις προσωπικού, υπάρχουν και κάποια άλλα προβλήματα», λέει η κ. Μιχαηλίδου.

Παρόλα αυτά, σήμερα λειτουργούν οι 6 από τις 12 κλίνες που διαθέτει η συγκεκριμένη μονάδα.

Πώς μειώθηκε τόσο πολύ η θνησιμότητα στη ΜΕΘ

Το σύστημα, τουλάχιστον όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της νοσηλείας των ασθενών, λειτουργεί τους τελευταίους 2,5 μήνες σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, με την όποια πίεση δέχονται γιατροί και νοσηλευτές καθημερινά.

Συγκεκριμένα, από τις τα 44 περιστατικά που έχουν νοσηλευτεί από τις αρχές της χρονιάς, τα 38 έχουν λάβει εξιτήριο.

Μάλιστα, οι 6 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους είχαν πολύ υψηλό apache score (πιθανότητα θνησιμότητας 80%).

Διευκρινίζεται ότι τόσο βαριά ασθενείς, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, δεν γίνονται καν δεκτοί για νοσηλεία στις ΜΕΘ.

Η Εύα Μιχαηλίδου με συνεργάτιδές της
Η Εύα Μιχαηλίδου με συνεργάτιδές της

«Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 2,5 μήνες, με την υπερπροσπάθεια των υγειονομικών, η θνησιμότητα έπεσε στο 18%. Η γιατρός αυτή είναι υπόδειγμα εργαζομένου στο ΕΣΥ, που με όλη αυτή την πίεση καταφέρνει με την ομάδα της να σώζει καθημερινά ζωές», σχολιάζει στο NEWS 24/7 ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Εφημερεύουν ανειδίκευτοι νοσηλευτές

Για να λειτουργήσει η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου σε αυτή τη φάση, γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται πολύ περισσότερο από ό,τι προβλέπεται και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα νευραλγικό πόστο.

Η κυρία Μιχαηλίδου κάνει 14 εφημερίες τον μήνα, όμως όπως εξηγεί η ίδια «είναι επιλογή μου και στόχος μου να εργαστώ για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ είναι 13 άτομα και υπάρχουν ακόμη 2 εκπαιδευόμενοι.

Οι δύο ειδικευόμενοι νοσηλευτές, ενώ θα έπρεπε να είναι σε επιτήρηση από κάποιον ειδικευμένο μέχρι να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, δυστυχώς κάνουν και αυτοί εφημερίες, καθώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Σε κάθε βάρδια για τα 6 περιστατικά, υπάρχουν 2 νοσηλευτές, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 3.

Λείπουν 2 γιατροί και 10 νοσηλευτές

Για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών και να λειτουργήσουν και οι 12 κλίνες, απαιτούνται φυσικά προσλήψεις προσωπικού.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες κλίνες, διότι δεν καλύπτουμε μόνο τον νομό μας, αλλά έρχονται και περιστατικά από την Πρέβεζα, την Πάτρα, το Ρίο και άλλες περιοχές», συμπληρώνει η κυρία Μιχαηλίδου.

Η ίδια, εξηγεί ότι η ΜΕΘ θα μπορούσε να λειτουργήσει σχετικά ομαλά, αν υπήρχαν ακόμα 2 γιατροί σε θέση Β επιμελητή και τουλάχιστον 10 νοσηλευτές.

Έρευνα και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά

Την ίδια στιγμή και παρά τον φόρτο εργασίας, μέσα στους 2,5 μήνες που βρίσκεται η νέα διευθύντρια στη ΜΕΘ του Αγρινίου, έχει γίνει και αρκετή ερευνητική εργασία.

Συγκεκριμένα, 3 μελέτες ή μέρος μελετών έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους.

Παράλληλα, συνεχίζεται το ερευνητικό έργο και τους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις και παρουσιάσεις σε ελληνικά ιατρικά συνέδρια.

news247