Ακαρνανικά Νέα

Συναγερμός σήμανε το Σάββατο 21/5 στη χώρα μας εξαιτίας ενός ύποπτου για ευλογιά των πιθήκων κρούσματος που διακομίστηκε στο Αττικόν νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, μαζί με τη συνοδό του η οποία είναι ασυμπτωματική. Σύμφωνα ωστόσο με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ και την εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται, δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου. Ο άνδρας που νοσηλεύεται με πυρετό και εξανθήματα είναι 29χρονος τουρίστας που ήρθε από την Κεφαλονιά.

«Οι ειδικοί σε εγρήγορση, όχι ο κόσμος»

Από πλευράς του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μίλησε για μια σπάνια νόσο «αλλά εμείς οι ειδικοί πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση –όχι ο κόσμος– και να έχει εμπιστοσύνη ο κόσμος στην επιστήμη, να το ξεπεράσουμε και αυτό».

Ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε πως το εμβόλιο το έχουν κάνει όσοι είναι άνω των 40 ετών, καθώς «έχει σταματήσει διότι είναι μια ιστορική νόσος». Όπως είπε, υπάρχουν τα εμβόλια, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες και πρέπει να είναι προσιτά εκεί που χρειάζονται.

ethnos.gr.