Ακαρνανικά Νέα

Το δικό της δρόμο θα ακολουθήσει η κάθε χώρα ως προ τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Παρά το γεγονός πως τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ κλήθηκαν από τις Βρυξέλλες να πάρουν από κοινού αποφάσεις  για τη χορήγηση του εμβολίου με μια ενοποιημένη απάντηση μετά τα ευρήματα των ρυθμιστικών αρχών, προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, τελικά δεν τα κατάφεραν.

Αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι στο αίμα σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, τα οφέλη του οποίου είναι περισσότερα από πιθανούς κινδύνους, οι 27 υπουργοί Υγείας διατύπωσαν διαφορετικές προσεγγίσει για το εμβόλιο με αποτέλεσμα η κάθε χώρα να αποφασίσει μόνη της για τη χρήση του εμβολίου. Ερώτημα παραμένει τι θα κάνει η Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca. Μέχρι στιγμής το εμβόλιο χορηγείται στην ηλικιακή ομάδα 60-64.

Η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) επιβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, ότι οι «ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να καταχωρηθούν ως πιθανή παρενέργεια» του συγκεκριμένου εμβολίου, ωστόσο συνέστησε στα κράτη – μέλη να συνεχίσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς όλα τα εμβόλια είναι απαραίτητα στη μάχη κατά της Covid-19.  Η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσε από την τους υπουργούς Υγείας να συντονίσουν τις ενέργειές τους καθώς το ζήτημα του εμβολίου της AstraZeneca «ενδέχεται να έχει άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στα εθνικά σχέδια εμβολιασμού, αλλά και στην εμπιστοσύνη των πολιτών μας στα εμβόλια κατά της Covid-19».

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Η επιτροπή του ΕΜΑ διενήργησε εμπεριστατωμένη ανασκόπηση 62 περιπτώσεων εγκεφαλικής θρόμβωσης και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης πυλαίας φλέβας, 18 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρες. Τα περιστατικά προήλθαν κυρίως από συστήματα αναφοράς του ΕΜΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να προτείνουν διαφορετικά όρια ηλικίας για τη χρήση του εμβολίου, παρόλο που ο EMA υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση.

Ήδη η Ισπανία ανακοίνωσε πως θα χορηγεί το εμβόλιο μόνο στην ηλικιακή ομάδα 60-64. Με εγκύκλιό του, το ιταλικό υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, «δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους». Η Γερμανία έχει ορίσει ότι το σκεύασμα της αγγλο-σουηδικής φαρμακευτικής δεν θα χορηγείται σε πολίτες κάτω των 60 ετών. Η Γαλλία και το Βέλγιο δήλωσαν ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται μόνο σε πολίτες ηλικίας 55 ετών και άνω. Στη Φινλανδία χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ στην Εσθονία σε πολίτες άνω των 60 ετών.

Documento