Ακαρνανικά Νέα

Τα νέα μέτρα , θέτουν τους ανεμβολίαστους σε ένα ιδιότυπο «lockdown», καθώς δεν θα μπορούν να μπουν, σε σινεμά, θέατρα, μουσεία και γυμναστήρια.

Με μια νέα πραγματικότητα έρχονται αντιμέτωποι (για άλλη μια φορά), από σήμερα οι ανεμβολίαστοι, καθώς από τις 6 το πρωί τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, ενόψει και των γιορτών.

Τα νέα μέτρα που -με βάση το σχετικό ΦΕΚ- θα ισχύουν έως και τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου,  αφορούν κυρίως στον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από δραστηριότητες και διασκέδαση, θέτοντάς τους σε ένα ιδιότυπο lockdown, καθώς δεν θα μπορούν να μπουν, σε σινεμά, θέατρα, μουσεία και γυμναστήρια. Η είσοδός τους δεν θα είναι εφικτή ούτε και με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Κατά τα άλλα, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν πλέον στις 10 το πρωί, ενώ η προσέλευση στους χώρους εργασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, θα γίνεται κλιμακωτά και με κυλιόμενο ωράριo.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι εάν κριθεί απαραίτητο θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για ανεμβολίαστους πολίτες και υπογραμμίζουν ότι κανένα είδος οριζόντιου lockdown δεν είναι στο τραπέζι.

Όλα όσα αλλάζουν

Πλέον οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπουν ούτε με τεστ σε κλειστούς χώρους και συγκεκριμένα σε:

– Εστίαση
– Κέντρα διασκέδασης
– Θέατρα
– Κινηματογράφοι
– Μουσεία
– Εκθέσεις
– Συνέδρια
– Γυμναστήρια
– Γήπεδα

Με rapid test θα μπορούν να εισέρχονται σε:

– Εκκλησίες
– Λιανεμπόριο
– Κομμωτήρια
– Ανοιχτοί Χώροι Εστίασης

Ελεύθερη πρόσβαση θα έχουν σε:

– Σουπερμάρκετ
– Καταστήματα τροφίμων
– Βενζινάδικα
– Φαρμακεία

Τα τρία στάδια των μέτρων

Τα νέα συμπληρωματικά μέτρα έχουν ουσιαστικά, τρία στάδια.

Το πρώτο στάδιο είναι οι χώροι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους- ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας. Αφορούν τους χώρους οι οποίοι είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες.

Το δεύτερο στάδιο αφορά την πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο. Αφορά στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, ανοικτούς χώρους εστίασης, κομμωτήρια , στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής στους χώρους λατρείας.

Οι πολίτες εισέρχονται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα).

Οι ανήλικοι 4-17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test),εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Το τρίτο στάδιο αφορά την πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Αφορά κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ , εστίαση, (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ) , μουσεία, κλειστά μνημεία και χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, θέατρα, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα, παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο. Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Τι ισχύει για εργασία – λιανεμπόριο

Τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν πλέον στις 10 το πρωί. Θα λειτουργούν με συνεχόμενο ωράριο έως τις 9 το βράδυ.

Αντιθέτως το ωράριό τους διατηρούν σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Η προσέλευση στους χώρους εργασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα Θα γίνεται κλιμακωτά και με κυλιόμενο ωράριο από τις 7 έως τις 9.30 το πρωί. https://www.megatv.com/embed/?p=2020543746

Λήγει στο 7μηνο το covid pass των 60+ ετών

Ακόμη, ημερομηνία λήξης θα έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ενώ για να το ανανεώσουν θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση του εμβολίου, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Από τις 13/12 ανήκει σε αυτή την κατηγορία, για να λογίζεται ως πλήρως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση.

Μάσκα

Σημειώνεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τα πρώτα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως και ο κανόνας της τήρησης αποστάσεων ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς.

Εκπαίδευση

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, συνεχίζεται η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης) με τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προγραμμάτων α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., όπως η διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), η διενέργεια σεμιναρίων, η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, οι εργαστηριακές ασκήσεις, οι κλινικές ασκήσεις και η πρακτική εξάσκηση φοιτητών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά δια ζώσης και σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού που ήδη ισχύουν.

Παρόμοια, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών και τα έως τώρα ισχύοντα μέτρα προστασίας θα λειτουργούν οι δομές εντός των Καταστημάτων Κράτησης, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η διά ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα, για τη συμμετοχή στο μάθημα, οι μαθητές/τριες, υποψήφιοι/ες και οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών, οι μεν μαθητές/τριες και υποψήφιοι/ες βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, οι δε εκπαιδευτικοί βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα με δαπάνη τους.

Για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου εφαρμόζεται αντιστοίχως ό,τι κάθε φορά ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: In.gr