Ακαρνανικά Νέα

«Η Δυτική Ελλάδα είναι μια γη του πλούτου. Περιβαλλοντικού, ιστορικού, πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου, αλλά και πλούτου ανθρώπων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τον χαιρετισμό του στην επίσημη παρουσίαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «Expo Dubai 2020», η οποία διεξάγεται αυτό το διάστημα (είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας) και στην οποία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δυναμική συμμετοχή.


Ο κ. Φαρμάκης, αναφέρθηκε στα ισχυρά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας, σημειώνοντας ότι παρά την πανδημία, η στρατηγική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια αποσκοπεί σε μία ισχυρή παραγωγική ανάκαμψη, στην ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, ενώ εστίασε στην ολοκλήρωση του επενδυτικού προφίλ, το οποίο αποτελεί έναν πληρέστατο «οδικό χάρτη» που περιγράφει ακόμα και 66 συγκεκριμένες επενδυτικές δυνατότητες στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας


«Η Δυτική Ελλάδα είναι η σπονδυλική στήλη του δυτικού άξονα της Ελλάδας και η πύλη προς και από την Αδριατική και τη Δυτική Ευρώπη, παρέχοντας εξαιρετικές δυνατότητες μετακίνησης προϊόντων και εγκατάστασης εξαγωγικών επιχειρήσεων σε πολύ σημαντικές αγορές» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, που εστίασε επίσης στις μεταφορικές υποδομές αλλά και τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, σχεδόν για όλη τη διάρκεια του χρόνου
Επιπλέον, ο κ. Φαρμάκης, αναφέρθηκε στις τουριστικές δυνατότητες της περιοχής, κάνοντας λόγο για μία «μοναδική εμπειρία που συνδυάζει πολλά χαρακτηριστικά» και συγκεκριμένα, την ιστορία και τον πολιτισμό με αφετηρία την Αρχαία Ολυμπία και το παγκόσμιο σύμβολο του Ολυμπιακού Ιδεώδους, την διαφορετικότητα της γεωμορφίας (μεγάλες ακτογραμμές αλλά και ορεινές περιοχές απαράμιλλης ομορφιάς), αλλά και την παραγωγή μοναδικών αγροτικών προϊόντων, σημειώνοντας πως οι εξαγωγές αυτών των προϊόντων καλύπτουν το 71% της εξαγωγικής δραστηριότητας της Δυτικής Ελλάδας.


Ακόμα, ο Περιφερειάρχης εστίασε στο πολύ ισχυρό σύστημα εκπαίδευσης, καινοτομίας και τεχνολογικής έρευνας που υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο η ίδρυση ενός «Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην σύγχρονη ενεργειακή στρατηγική που ακολουθείται, φέρνοντας ως παράδειγμα το μεγάλο συνεταιριστικό ενεργειακό πάρκο που δρομολογείται στο Μεσολόγγι.


«Το όραμά μας είναι μία Δυτική Ελλάδας της δυναμικής εξωστρέφειας με έντονη επιρροή στην Ευρώπη, κέντρο της τεχνολογίας και της δημιουργίας, κέντρο του Ολυμπισμού και του πολιτισμού, ισχυρός τουριστικός και επενδυτικός προορισμός. Και ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στη Δυτική Ελλάδα…» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.


Κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπήρξε ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, σχετικά με τις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, ενώ ο προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της ΠΔΕ, Δρ. Λαυρέντης Βασιλειάδης, εστίασε στις τουριστικές δυνατότητες της Περιφέρειας.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συμμετοχής στην «Expo 2020», η αποστολή της ΠΔΕ επισκέφθηκε εμπορικές και παραγωγικές μονάδες στο Ντουμπάϊ που ειδικεύονται σε project αγροτοδιατροφής, αλλά και νέων τεχνολογιών, όπως η ELITE AGRO Group που δραστηριοποιείται στη διαχείριση θερμοκηπίων, στο σχεδιασμό αγροτικών project μεγάλης κλίμακας, με ενδιαφέρον για εμπορικές συνεργασίες με επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας.


Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των τοπικών επιχειρήσεων που μετέχουν στην αποστολή είχαν συναντήσεις Β2Β με εκπροσώπους επιχειρήσεων από την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και του Αραβικού κόσμου.
Τέλος, το απόγευμα την Τρίτης (22/3/22) τους χώρους της έκθεσης και το κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος και ο υπουργός των ΗΑΕ Sheikh Nahayan Bin Mubarak Al Nahayan.