Ακαρνανικά Νέα

Γιατί ο 75χρονος μονάρχης αποφάσισε να μιλήσει για το θέμα.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στη Μεγάλη Βρετανία. Ο βασιλιάς Κάρολος έχει διαγνωστεί με καρκίνο, ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο τύπος του καρκίνου δεν έχει αποκαλυφθεί – δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη, αλλά ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης θεραπείας του για διευρυμένο προστάτη, σύμφωνα με το BBC.

Ο βασιλιάς ξεκίνησε «τακτικές θεραπείες» τη Δευτέρα και θα αναβάλει τα δημόσια καθήκοντα κατά τη διάρκειά τους, ανέφερε το παλάτι. Ο 75χρονος μονάρχης «παραμένει απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του και προσβλέπει στην επιστροφή του σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό», προστίθεται. Δεν έγιναν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το στάδιο του καρκίνου.

Ο Κάρολος ενημέρωσε προσωπικά και τους δύο γιους του για τη διάγνωση και ο πρίγκιπας της Ουαλίας λέγεται ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον πατέρα του. Ο δούκας του Σάσεξ, πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, μίλησε με τον πατέρα του και θα ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να τον δει τις επόμενες ημέρες.

Βασιλιάς Κάρολος

Ο βασιλιάς επέστρεψε στο Λονδίνο από το Sandringham στο Νόρφολκ το πρωί της Δευτέρας και το παλάτι λέει ότι έχει ξεκινήσει θεραπεία. Αν και θα διακόψει τις δημόσιες εκδηλώσεις του, ο βασιλιάς θα συνεχίσει τον συνταγματικό του ρόλο ως αρχηγός του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών συναντήσεων.

Οι εβδομαδιαίες ακροάσεις του με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ θα συνεχιστούν και θα γίνονται αυτοπροσώπως, εκτός εάν οι γιατροί συμβουλεύσουν να περιορίσει τις επαφές αυτές.

Υπάρχει ένας συνταγματικός μηχανισμός για τις περιπτώσεις που ο αρχηγός του κράτους δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα επίσημα καθήκοντά του – σε αυτή την περίπτωση μπορούν να διοριστούν «σύμβουλοι του κράτους» για να αναπληρώσουν τον μονάρχη. Σημειώνεται πως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είχε επίσης αποσυρθεί προσωρινά από τις δημόσιες υποχρεώσεις του, καθώς βοηθούσε τη σύζυγό του Κέιτ, την πριγκίπισσα της Ουαλίας, καθώς ανάρρωνε από την εγχείριση στην κοιλιακή χώρα στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο Κάρολος διαδέχθηκε στον βρετανικό θρόνο τη μητέρα του, Ελισάβετ Β΄, μετά τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2022. Παρότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αποφεύγουν τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών για θέματα υγείας, ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε να γνωστοποιήσει τη διάγνωσή του.

Ο λόγος που ο βρετανός μονάρχης αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη διάγνωσή του εξηγείται στην ανακοίνωση, ήταν για να αποτρέψει τη φημολογία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και να ευαισθητοποιήσει παράλληλα τους πολίτες σχετικά με τον καρκίνο.

newsbeast