Ακαρνανικά Νέα

H ευρωπαϊκή ρυθμιστική φαρμάκων (EMA) επανέλαβε την Παρασκευή ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων, συμπεραίνοντας ότι οι σοβαρές παρενέργειες των θρομβώσεων έχουν πιθανότητα να συμβούν μόλις σε 1 στους 100.000 εμβολιασμένους.

Ο ΕΜΑ ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν αρκετά ευρωπαϊκά δεδομένα για το εμβόλιο ώστε να διακριβωθεί εάν οι κίνδυνοι θρομβώσεων διαφοροποιούνται ανάλογα με την πρώτη ή τη δεύτερη δόση αυτού ή εάν τα οφέλη και οι κίνδυνοι μπορούν να συσχετισθούν με το φύλο του εμβολιασμένου.

Το νέο «πόρισμα» του ΕΜΑ έρχεται ως αποτέλεσμα της απόφασης που έλαβαν πολλές χώρες τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως να αναστείλουν τη χορήγηση του εμβολίου. 

Κατόπιν αυτού, η ενδιάμεση ανάλυση που διεξήγαγε επιτροπή του ΕΜΑ καθόρισε ότι οι σοβαρές παρενέργειες των σπάνιων θρομβώσεων είναι πιθανόν να συμβούν σε έναν στους 100.000 εμβολιασμένους.

Στις 7 Απριλίου, ο ΕΜΑ είχε χαρακτηρίσει πιθανή αλλά πολύ σπάνια παρενέργεια τις θρομβώσεις ως αποτέλεσμα της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του Οργανισμού στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Τα βασικά στοιχεία του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων:

  • Ο EMA κατέληξε ότι οι ασυνήθεις αυτές θρομβώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19.
  • Ο ΕΜΑ δεν εντόπισε συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση.
  • Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις των θρομβώσεων μπορούν να επισυμβούν σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών και σε γυναίκεςσε απόσταση δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό, ανέφερε επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να συμπεράνει ότι η ηλικία ή το φύλλο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες στο εμβόλιο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ