Ακαρνανικά Νέα

Με αφορμή τον σεισμό που σημειώθηκε τα χαράματα του Σαββάτου 5 Απριλίου και ο οποίος παρά το μικρό του μέγεθος, 3.1 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, μας ταρακούνησε για τα καλά, θυμηθήκαμε μία έρευνα της Αμφικτιονίας Ακαρνανών στην οποία αναφέρονταν στον σεισμό που είχε γίνει τον 18ο αιώνα στην περιοχή μας και είχε βυθίσει μεγάλο μέρος της πόλης της Βόνιτσας.

Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του Σαββάτου 5 Απριλίου είναι το ίδιο ρήγμα από Παγώνια – Λειβαδάκια- Αμβρακικός Κόλπος που τότε έδωσε τον μεγάλο σεισμό (επίκεντρο τα Λειβαδάκια) που βύθισε τη μεσαιωνική Βόνιτσα, έριξε του θόλους από τα σπήλαια και εμφανίστηκαν τα λινοβρόχια, βύθισε μέρος της Βουβάλας (προς τα βόρια δυτικά καθώς και μέρος του Κέφαλου προς τα δυτικά.

Ο χάρτης του Girolamo (έτους 1756) στην σημείωση με αριθμό 33 μας γνωρίζει ότι από τον σεισμό αυτή η περιοχή του Ακτίου «κάθησε» μέσα στο νερό. Επίσης και σε άλλα σημεία – αριθμήσεις ο Girolamo μας μιλά για τον σεισμό και τις επισκευές στο κάστρο της Βόνιτσας.

 Οι σεισμοί σε εκείνη την περίοδο ήταν «το κάτι άλλο». Τότε δεν υπήρχε η κλίμακα του ρίχτερ και οι προσεγγίσεις με τη σημερινή κλίμακα του ρίχτερ γίνονται με το μέγεθος των τότε καταστροφών (κλίμακα Μερκάλι).

Η σεισμική δραστηριότητα στις αρχές του 18ου αιώνα ήταν με μια συνεχόμενη εμφάνιση και πολλές καταστροφές. Το 1709 μχ μέγας σεισμός με επίκεντρο την περιοχή από τα Λειβαδάκια Βόνιτσας μέχρι την Πούντα. Το 1723 μχ με επίκεντρο την Λευκάδα και το 1743 (20 Φεβρουαρίου) με πολλά επίκεντρα, από τις ακτές της νότιας Ιταλίας μέχρι την Αγία Μαύρα (Λευκάδα) – Βόνιτσα και Ξηρόμερο.

Οι τότε αναφορές καταγράφουν για την διάρκεια του σεισμού ότι κράτησε όσο τρία «πιστεύω», μάλλον διαδοχικούς σεισμούς χωρίς διακοπή. Να ήταν τότε (1723 ή 1743) που βυθίστηκε η Βόνδιτζα; -Μπορεί. -Τότε εμφανίζεται και η ονομασία Νεοχώρι, ακριβώς στην σημερινή συνοικία Άγιος Δημήτριος ακριβώς στην στεριά που έμεινε ανέπαφη, μετά την βύθιση του μέρους από το σημερινό ξενοδοχείο Βόνιτσα μέχρι την Κουκουμίτσα. ..

Πηγή: ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ