Ακαρνανικά Νέα

Με μια σεμνή και λιτή εκδήλωση η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας τίμησε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαΐου 2023, στον νέο Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου του Αγρινίου, επτά εκ των αρχαιοτέρων Κληρικών της, με πολυετή και καρποφόρο θυσιαστική προσφορά και διακονία στο Ιερό Θυσιαστήριο.

Στο πρώτο μέρος της συγκινητικής αυτής εκδήλωσης ο πρωτοπρ. Οδυσσέας Κυρόσιμος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφιλοχίας, παρουσίασε τα βιογραφικά σημειώματα των επτά κληρικών, τονίζοντας ότι: «όλοι ανεξαιρέτως αναλώθηκαν καθημερινά στην διακονία του Θεού και του λαού Του, με θυσιαστική αγάπη, με
πιστότητα και υπακοή στον Επίσκοπο και στην Εκκλησία, επί τεσσαρακονταετία και πεντηκονταετία, αλλά και πλέον αυτών».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός επέδωσε στον κάθε ένα τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως και το αντίστοιχο τιμητικό πιττάκιο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την ευαρέσκεια της τοπικής Εκκλησίας προς τα πρόσωπά τους.

Κατά την προσφώνησή του τόνισε, ότι η αποψινή εκδήλωση είναι μία ελάχιστη επιβράβευση από την τοπική μας Εκκλησία για την πολυχρόνια προσφορά και διακονία των Κληρικών αυτών.

«Η Ιερά Μητρόπολή μας έχει ευλογηθεί από το Θεό να ποιμαίνει τον λαό της ένας Ιερός Κλήρος αντάξιος της αποστολής του. Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας είχε πάντοτε τη φήμη, μέσα στην ελληνική επικράτεια, ότι προσέφερε πολλούς και άξιους κληρικούς, εγγάμους και αγάμους, οι οποίοι έλαβαν την κλήση
από τον Θεό, ενίσχυσαν την προσωπική τους κλίση και αξιώθηκαν να διακονήσουν έναν υπέροχο λαό στις πόλεις και στην επαρχία και να αφήσουν ανεξίτηλα τα σημάδια της ιερατικής τους διακονίας.

Θέλω να τους τιμήσω απόψε και να τους πω εγώ, ο τελευταίος των Επισκόπων που γνώρισαν, ένα μεγάλο ευχαριστώ, εξ ονόματος και των Προκατόχων μου και όλων όσοι τους γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί τους. Να τους ευχαριστήσω, γιατί αφιέρωσαν όλη τη ζωή τους στην διακονία της Εκκλησίας, γιατί δεν έκρυψαν τα τάλαντα τους, αλλά τα προσέφεραν πλουσιοπάροχα και το έργο τους καρποφόρησε και η προσφορά τους ήδη είναι εμφανής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία για έναν Επίσκοπο, από το να απολαμβάνει τους καρπούς της εργασίας των ευλαβών και αξίων ιερέων του.

Θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί σφράγισαν τον τόπο στον οποίο διακόνησαν και πρέπει να γνωρίζετε, ότι ένας ιερεύς σφραγίζει τον τόπο που υπηρετεί, γιατί η διακονία του αποκτά μία διαχρονικότητα, η πνευματικότητά του είναι εκείνη που εμπνέει, το παράδειγμά του μένει ζωντανό, η φήμη του παραμένει ακόμη και μετά το επίγειο τέλος του, τα πνευματικά του τέκνα είναι εκείνα που προοδεύουν, χάρη στη δική του αγωνία και προσφορά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Προέτρεψε επίσης τους νεότερους ιερείς «να ακολουθήσουν τον βηματισμό των γηραιών προκατόχων τους, οι οποίοι διακρίθηκαν για την υπακοή τους, το εκκλησιαστικό τους φρόνημα, την θυσιαστική τους αγάπη, την κενωτική τους προσφορά, τον ένθερμο ζήλο, την ειλικρίνεια και την ανιδιοτέλειά τους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, εξέφρασε την ποιμαντική του αγωνία για την διαδοχή των γηραιών αυτών Κληρικών λέγοντας: «Θα ήθελα η αποψινή εκδήλωση να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των λαϊκών αδελφών μας, έτσι, ώστε να λάβουν, όσοι διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα, την απόφαση να ενταχθούν σε έναν τέτοιο Ιερό Κλήρο. Γιατί η αγωνία του Επισκόπου σας είναι μεγάλη, για το ποιοί θα διαδεχτούν αυτούς τους αξίους Κληρικούς. Ένας Επίσκοπος σφραγίζει την επαρχία, που του ανέθεσε η Εκκλησία να ποιμάνει, με τις επιλογές των κατάλληλων προσώπων για να αναδειχτούν συνεργάτες του. Δόξα τω Θεώ, ο Ιερός Κλήρος μας
αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Δεν είμαστε αναμάρτητοι, αλλά πρέπει να είμαστε αγωνιζόμενοι. Και πρέπει ο ιερός Κλήρος να δίδει το παράδειγμα και ταυτόχρονα το υπόδειγμα της διαρκούς σταυρικής θυσίας, γιατί αυτό είναι το έργο μας, να θυσιαζόμαστε για το ποίμνιό μας και μέσα από αυτή την σταυρώσιμη αγάπη να βιώνουμε την αναστάσιμη εμπειρία της χαράς και του φωτός».

Οι ιερείς που τιμήθηκαν είναι: πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Σαράκης, πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Παπαχρήστος, πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Γιαννακάς, πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Κακούρης, πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Καταγής, πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Παπανίκος και Οικονόμος Νικόλαος Ζαρκάδας. Εκ μέρους όλων τον λόγο έλαβε ο πρωτοπρ. Χρήστος Παπαχρήστος ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική διάκριση και την αγάπη που αποδίδει στους παλαιούς Ιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Λανάρα απέδωσε, με εξαιρετική τέχνη, επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους.

Μεταξύ του πλήθους που συμμετείχε στην εκδήλωση ήταν ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Κωνσταντίνος Ζώης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγρινίου, ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Γεώργιος Αποστολάκης, συγγενείς και πνευματικά τέκνα των τιμηθέντων.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, με τίτλο: «Α’ Χριστοφόρεια 2023», προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστόφορου, πολιούχου του Αγρινίου, που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Δήμος Αγρινίου.

vimaorthodoxias.gr