Ακαρνανικά Νέα

Γράφει η Μαρία Φερεντίνου – (Ταμίας Συλλόγου Γυναικών Βόνιτσας)

Η σημασία της γυναίκας καθώς και ο ρόλος της στην κοινωνία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Μια γυναίκα είναι ταυτόχρονα σύζυγος, μάνα, κόρη, εργαζόμενη, νοικοκυρά. Οι ευθύνες όλο και μεγαλώνουν. Για αυτό και σε κάθε μια απο εμάς αξίζει να αναγνωριστεί η προσπάθεια μας. Η γιορτή της γυναίκας, η οποία είναι γνωστή και ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο .Η ημέρα αυτή ξεκίνησε να γιορτάζεται από την Αμερική.

Σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες γιορτές, η ημέρα της γυναίκας δεν κρύβει από πίσω της κάποια γλυκανάλατη ιστορία, αλλά καθιερώθηκε προς τιμή των εργατικών αγώνων που έδωσαν οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έκαναν οι γυναίκες εργάτριες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1857. Οι Αμερικανίδες διαμαρτύρονταν τότε για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στα εργοστάσια που δούλευαν, για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας που είχαν, για τους πολύ χαμηλούς μισθούς κλπ.

Ωστόσο, η ημέρα της γυναίκας δεν καθιερώθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 50 χρόνια για να γιορταστεί για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου 1909 έπειτα από πρωτοβουλία τότε του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Δύο χρόνια αργότερα η γιορτή υιοθετήθηκε και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ωστόσο η καθιέρωση ήρθε έπειτα από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 1977 όταν η ημέρα αυτή ορίστηκε επίσημα ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και τη διεθνή ειρήνη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Στις μέρες μας, στην γιορτή της γυναίκας διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις. Άλλες έχουν σκοπό να τιμήσουν τους αγώνες και την ισότητα των δύο φύλων, ενώ άλλες επικεντρώνονται περισσότερο στην ψυχαγωγία των γυναικών. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες λοιπόν .

Μας αξίζουν τα καλύτερα !