Ακαρνανικά Νέα

Η χώρα πενθεί ξανά.

Σαν σήμερα 31 Ιανουαρίου του 1996 ο χρόνος σταμάτησε καθώς ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού με τρία μέλη πληρώματος κατέπεσε κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων.

Χθες, παραμονή της θλιβερής επετείου των Ιμίων, 30 Ιανουαρίου 2023, η μοίρα έπαιξε ένα τραγικό παιχνίδι για δύο ακόμη πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η εκπαιδευτική πτήση αεροσκάφους Φάντομ F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, αποδείχθηκε μοιραία για δύο ακόμη παλικάρια. Το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα 25 ναυτικά μίλια από την Ανδραβίδα. Από την πτώση ανασύρθηκε νεκρός ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, 29 ετών, ενώ μέχρι αυτή την ώρα οι έρευνες για τον κυβερνήτη του Φάντομ παραμένουν άκαρπες.

Ποιοι ήταν οι πιλότοι στα Ίμια

Από την πτώση του ελικοπτέρου στα Ίμια χάνουν την ζωή τους και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. 

Ο Παναγιώτης Βλαχάκος ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1964 στον Πειραιά όπου και κατοικούσε, ενώ η καταγωγή του ήταν από τη Λάγια της Ανατολικής Μάνης. Το 1982 εισήχθη στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και αποφοίτησε το 1986 με τον βαθμό του Σημαιοφόρου. Τον Ιανουάριο του 1996 έφερε το βαθμό του Υποπλοίαρχου όντας χειριστής ελικοπτέρου.

Ο Έκτορας Γιαλοψός ήταν Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού. Καταγόταν από τον Αφιώνα Κέρκυρας και κατοικούσε στο Ίλιον Αττικής. 

Ο Χριστόδουλος Καραθανάσης ήταν υπολποίαρχος και πατέρας ενός παιδιού. Πριν από λίγα χρόνια για τον πατέρα του που έπεσε με το ελικόπτερο στα Ιμια, μίλησε ο γιος του, Γιάννης Καραθανάσης.

Στην αφήγησή του τότε στο Star, ο γιος του υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση μίλησε για τις τελευταίες στιγμές του πατέρα του. Αποκάλυψε ότι αποχαιρέτισε συγγενείς και την οικογένειά του, γνωρίζοντας ότι πήγαινε σε αποστολή αυτοκτονίας.

«Η μητέρα μου ήταν στην δουλειά της και ενημερώθηκε από την τηλεόραση. Δεν είχε καμία ενημέρωση. Εγώ μεγάλωσα με την αλήθεια, δεν μου είπαν ποτέ ψέματα, παρόλο που η αλήθεια είναι πολλές φορές άσχημη. Μου είπαν ακριβώς τι είχε συμβεί και όσο μεγάλωνα, μάθαινα και περισσότερα» είπε.

Οι πιλότοι του μοιραίου Φάντομ

Ο νεκρός χειριστής του μοιραίου Φάντομ είναι ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, ένα νέο παιδί, μόλις 29 ετών, που έφυγε από τη ζωή τόσο άδικα.

Κατάγεται από την Τρίπολη, εκεί τέλειωσε το Λύκειο και πέρασε στη Σχολή Ικάρων. Έχει καταγωγή και από τα Δολιανά Αρκαδίας. Η οικογένεια έχει δύο ακόμη παιδιά, το ένα βρίσκεται στην Αμερική. 

Η επιχείρηση έρευνας-διάσωσης για τον 31χρονο σμηναγό του Φάντομ Ευστάθιο Τσιτλακίδη συνεχίζεται με την ελπίδα να βρεθεί εν ζωή.

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος με απόφαση του ΥΕΘΑ

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά τη συντριβή του F-4 Phantom στην Ανδραβίδα.

«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

in.gr