Ακαρνανικά Νέα

Χαράς ευαγγέλια για τους επιβάτες των βρετανικών αεροπορικών εταιρειών, αφού σε πολλές πτήσεις καταργείται η υποχρεωτικότητα της μάσκας. 

Ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση της μάσκας οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, την ίδια ώρα που η χώρα έχει καταργήσει σχεδόν όλους του περιορισμούς που είχε επιβάλει για την Covid-19.

Οι πτήσεις μέσα στις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου – εκτός της Σκοτίας – εκτελούνται πλέον χωρίς την υποχρέωση αλλά μόνο με τη σύσταση για τη χρήση της μάσκας, ενώ και στο κεντρικό αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, δεν απαιτείται πλέον από τους επιβάτες να τις φορούν στους τερματικούς σταθμούς. Χτες η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet, ανακοίνωσε ότι από τις 27 Μαρτίου και μετά, χαλαρώνει ελαφρώς τους κανόνες, ώστε να μην είναι υποχρεωτικές οι μάσκες σε πτήσεις όπου δεν το απαιτεί ούτε το σημείο αναχώρησης ούτε ο προορισμός. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πετούν μέσα στην Αγγλία και την Ισλανδία, αλλά και σε προορισμούς όπως το Γιβραλτάρ, η Νορβηγία και η Ουγγαρία δεν θα απαιτείται η χρήση μάσκας.

Η British Airways έχει ήδη αλλάξει την πολιτική της από τις 16 Μαρτίου, χαλαρώνοντας την απαίτηση χρήσης μάσκας σε ορισμένες πτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα ισχύει το ίδιο καθεστώς με την easyjet και θα εξαρτάται από τους κανόνες που επικρατούν σε κάθε χώρα που πετά η εταιρεία. Οι Βρετανικές αερογραμμές συστήνουν τους επιβάτες τους να φορούν τις μάσκες τους κατά την αποβίβαση, αλλά και να τις έχουν μαζί τους πάντα, σε περίπτωση που κάτι αλλάξει τελευταία στιγμή.

H Jet2 ήταν ουσιαστικά η πρώτη βρετανική αεροπορική εταιρεία που καθιέρωσε την προαιρετική χρήση της μάσκας από τις αρχές Μαρτίου. Ακολούθησε η TUI στις 11 Μαρτίου, όπου ανακοίνωσε ότι οι μάσκες θα είναι προαιρετικές στις πτήσεις της από την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Και η Virgin Atlantic επιχειρεί μια σταδιακή χαλάρωση του κανόνα της μάσκας, ανάλογα με τον προορισμό. Ήδη από τις 16 Μαρτίου, οι επιβάτες που πετούν στους προορισμούς της στην Καραϊβική – Μπαρμπάντος, Αγία Λουκία, Αντίγκουα, Γρενάδα, Μπαχάμες, Τζαμάικα, Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες και Τρινιντάντ και Τομπάγκο – από τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Μάντσεστερ, μπορούν να επιλέξουν αν θα φορούν ή όχι μάσκα.

Ποιες χώρες «πετούν» τις μάσκες

Μόλις χτες, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς της Covid. Η χρήση της μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική από σήμερα (23/3) σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, πούλμαν και φέρι μποτ. Επίσης, θα καταργηθεί η υποχρέωση διαγνωστικού τεστ, για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις. Με την κίνηση αυτή οι Ολλανδοί επιχειρούν να συμβάλουν και στην τόνωση της κίνησης ενόψει των διακοπών του Πάσχα.

Στην Αγγλία ως γνωστόν οι μάσκες δεν απαιτούνται στους περισσότερους δημόσιους χώρους – αν και εξακολουθούν να συνιστώνται σε ορισμένες περιπτώσεις. Υποχρέωση χρήσης υπάρχει στους χώρους υγείας.

Στη Σκωτία η χρήση μάσκας είναι ακόμα υποχρεωτική και τα μέτρα αναμένεται να επανεξετασθούν στο τέλος Μαρίου.

Το ίδιο διάστημα θα συζητηθούν και τα μέτρα στην Ουαλία, όπου αυτή τη στιγμή δεν απαιτείται η χρήση μάσκας σε μουσεία, κινηματογράφους κ.α., ενώ επιβάλλεται σε καταστήματα, κομμωτήρια, χώρους υγείας και κοινωνικής φροντίδας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

news247