Ακαρνανικά Νέα

Οι φλόγες συνεχίζουν να καίνε για τρίτη συνεχόμενη μέρα με τις πυρκαγιές να αναζωπυρώνονται συνεχώς.

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στη χώρα, με τις φλόγες να καίνε παράλληλα σε πολλές περιοχές, με την ατμόσφαιρα να γεμίζει με πυκνό καπνό.

Οι φλόγες συνεχίζουν να καίνε για τρίτη συνεχόμενη μέρα με τις πυρκαγιές να αναζωπυρώνονται συνεχώς.

Με το πρώτο φως του ήλιου, τα εναέρια μέσα μπήκαν κι αυτά για ακόμα μια μέρα στη μάχη με τις φλόγες.

Η Αττική, η Εύβοια, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Φωκίδα, η Ελασσόνα αλλά και τα Γρεβενά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα που τα κατακαίει όλα.

Εκκενώσεις οικισμός στην Αττική

Στις 09:10 το πρωί υπήρξε αναζωπύρωση στις Αφίδνες, με τις φλόγες να δυναμώνουν και πάλι και τη μάχη να δίνεται, για να περιοριστεί και αυτή η εστία.

Η φωτιά στη βόρεια Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα, που σηκώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανάλογα με τη φορά των ανέμων, οι ρίψεις θα στοχεύσουν στη διάσπαση του μετώπου, το οποίο είναι τεράστιο.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Συγκλονίζουν, δε, οι εικόνες από εκρήξεις σε μάντρα αυτοκινήτων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Οι άνεμοι που άρχισαν να πνέουν στον οικισμό της ανατολικής Αττικής δημιουργούν συνεχείς αναζωπυρώσεις με την πυροσβεστική να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες στην περιοχή. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και η ορατότητα πολύ κακή.

Στο σημείο επιχειρούν εναέρια και επίγεια μέσα καθώς οι αναζοπυρώσεις είναι συνεχείς και ανεβαίνουν στο βουνό.

Σε δευτερόλεπτα, οι φωτιές ξεπηδούν από παντού. Τα μέτωπα είναι πολλαπλά μέσα στην ευρύτερη ζώνη της βορειοανατολικής Αττικής.

Στόχος να μην φτάσει η φωτιά στην Πάρνηθα

ια την τρέχουσα κατάσταση της πυρκαγιάς στη Βόρεια Αττική καθώς και για όσα συνέβησαν χθες βράδυ μίλησε ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»
Η φωτιά καίει 2-3 χιλιόμετρα μετά τα Βασιλικά Κτήματα. Η φωτιά έχει περάσει την Αγ. Μερκουρίου με κατεύθυνση την Πάρνηθα, ανέφερε ο Δήμαρχος Αχαρνών.

«Δίνεται μεγάλη μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά. Εναέρια μέσα επιχειρούν πολύ λίγα. Φεύγουν και ξανάρχονται. Οι εθελοντές έμειναν όλη νύχτα στο μέτωπο. Θέλουμε να σταματήσει η επέκταση της φωτιάς προς την Πάρνηθα», τόνισε ο κ. Βρεττός.

«Οι εθελοντές βοήθησαν από χθες μετά τη δύση του ηλίου γιατί η πυροσβεστική πήγε προς Αφίδνες. Μετά από πολλές εκκλήσεις στη 1 τη νύχτα έφτασε ένα πυροσβεστικό όχημα», σημείωσε.

«Ξεκινήσαμε προχθές μια καταγραφή, με τα γεγονότα εχθές σταματήσαμε. Θα συνεχίσουμε από αύριο θέλω να πιστεύω για να βοηθήσουμε τον κόσμο να πάρει τις αποζημιώσεις που του αναλογούν. Η εκτίμησή μας είναι ότι πάνω από 90 σπίτια έχουν υποστεί ζημιά, εκ των οποίων 70 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.Φιλοξενούμε πολύ κόσμο σε ξενοδοχεία. Το πρόβλημα στην περιοχή της Βαρυπόμπης είναι ότι δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Πολλές κωλώνες έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στην Εύβοια – Μάχη να σωθεί το Μαντούδι

Στη Στροφυλιά φθάνει η φωτιά, δίνεται μάχη ώστε οι φλόγες να μείνουν μακριά από το Μαντούδι στην Εύβοια.

Εκατοντάδες άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στην παραλία της Κοτσικιάς στο βορειοδυτικό τμήμα, όπως επίσης και λίγο βορειότερα στο Ψαροπούλι, ενώ η μοναδική διέξοδος πλέον είναι προς το Πευκί και την Ιστιαία, αφού από την Αγία ‘Αννα έως το Ψαροπούλι κατά μήκος του παραλιακού δρόμου υπάρχουν μέτωπα φωτιάς και πεσμένοι κορμοί δέντρων, τους οποίους προσπαθούν να απομακρύνουν πυροσβέστες και εθελοντές

Στην ενδοχώρα η φωτιά έχει περάσει από την Κοκκινομηλιά, πέρασε το «μακρύ ρέμα», περιοχή όπου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να την σταματήσουν, συνέχισε προς Κρυονερίτη, προς Μηλιές και έχει κυκλώσει τις Αγδίνες.

«Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς, σημειώνοντας πως «η ταχύτητα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη χωρίς όμως να πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι. Αν δεν μας στείλουν εναέρια μέσα για να σταματήσουμε τις φλόγες η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα…».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού, Άγγελο Μισιρλή, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «τις προηγούμενες μέρες και ώρες προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε την άμυνά μας με αντιπυρικές ζώνες. Μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά τα κατέστρεψε όλα….».

Η τεράστια πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα.

Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό.

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

«Μας άφησαν να σβήνουμε τη φωτιά μόνοι μας»

«Δεν έφυγα γιατί διαπιστώσαμε ότι το μοναδικό μέλημα του σχεδιασμού ήταν να μην καεί άνθρωπος, να μην έχουν νεκρούς. Δεν υπήρχε μέλημα για τις περιουσίες και για το που θα πάνε οι άνθρωποι. Ο δήμος Ωρωπού είχε τη Μήδεια το χειμώνα και τώρα αυτό. Ούτε αποζημιώσεις έχουν δοθεί, ούτε τίποτα. Παραμείναμε για να σώσουμε ό,τι μπορούμε μόνοι μας, με τη βοήθεια του δήμου», ανέφερε ο κ. Ράπτης κάτοικος της περιοχής.

«Η φωτιά το βράδυ έφτασε μέχρι τα σπίτια και προσπαθούσαμε χωρίς ρεύμα και νερό γιατί μας το έχουν κόψει, να περιορίσουμε τη φωτιά. Έχει καεί το μεγαλύτερο τμήμα του λόφου, εκεί επιχειρούν μόνο εθελοντικές ομάδες και όχι η πυροσβεστική. Μέσα στον οικισμό δεν καταστράφηκαν σπίτια, αλλά περιμετρικά του οικισμού έχουν καεί πολλά σπίτια που ήταν στο δάσος. Δεν κινδύνευσε άμεσα η σωματική μας ακεραιότητα, αλλά άλλοι συμπολίτες μας που ήταν σε πιο δύσβατα μέρη τα σπίτια τους, κινδύνευσαν. Οι αστυνομικοί εδώ ήταν εκατοντάδες, και οι πυροσβέστες ελάχιστοι», συνέχισε ο ίδιος.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να μείνουμε εδώ. Αν υπήρχε μέριμνα από τον κρατικό μηχανισμό, θα μπορούσαμε να είχαμε φύγει. Μείναμε εδώ 20 άνθρωποι», εξήγησε ο κ. Ράπτης.

Κόλαση φωτιάς στην Ηλεία

Στην προληπτική εκκένωση τεσσάρων κοινοτήτων του δήμου Πύργου (Ηλεία) προχώρησαν οι αρχές, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κολίρι.

Όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Πύργου, ο Γιάννης Αργυρόπουλος, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων Λαμπέτι, Αμπελώνας, Άγιος Γεώργιος και Κολίρι, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Συνολικά το πρωί της Παρασκευής, επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στην Ηλεία λοιπόν, δύο είναι τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ένα τρίτο μέτωπο βρίσκεται, επίσης σε εξέλιξη, στο δήμο Πύργου, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του Λάλα, όπου νωρίτερα η φωτιά προκάλεσε ζημιές.

Επίσης, μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στο μέτωπο που καίει στην περιοχή Μιράκα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες. Αναζωπυρώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στα χωριά Μουριά και Κάμενα, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Νέα φωτιά στην Ελασσόνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Σπάρτη.

Η πυρκαγιά στην Ελασσόνα καίει δασική έκταση, ενώ στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με 6 υδροφόρα οχήματα και 5 πεζοπόρα της Πυροσβεστικής.

Στη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς συνδράμουν οι Δήμοι Ελασσόνας και Σερβίων Κοζάνης.

Δύσκολη η κατάσταση στην Πελοπόννησο

Παράλληλα ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις περιοχές Καστάνια και Καρυούπολη, στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.

«Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης και μπορώ να πω ότι τα πράγματα εξακολουθούν να είναι κρίσιμα», τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως εξήγησε, σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς, «η πυρκαγιά πέρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την περιοχή του Σιδηρόκαστρου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια και στη συνέχεια κατέβηκε προς την περιοχή της Μυρσίνης». «Τώρα, υπάρχει ένα μέτωπο πάνω από την περιοχή του Καρέα, κοντά στη Γέρμα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις προληπτικές εκκενώσεις κοινοτήτων που έγιναν στην περιοχή, ο κ. Βερούτης σημείωσε «εκτός από τους κατοίκους απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και επισκέπτες που φιλοξενούνταν σε καταλύματα και μάλιστα στην επιχείρηση αυτή συνέδραμαν και στελέχη του Λιμενικού, ενημερώνοντας τους πολίτες».

Σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι «παραμένουμε σε εγρήγορση», συμπληρώνοντας πως «ως περιφέρεια συνδράμουμε το έργο της Πυροσβεστικής με τη διάθεση μηχανημάτων έργου και υδροφόρων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και στα δύο σημεία επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Ανεξέλεγκτες οι φλόγες στη Φωκίδα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στον Δήμο Δωρίδας στη Φωκίδα.

Ειδικότερα, ξεκίνησε χθες από το χωριό Ελαία, προχώρησε προς την Καλλιθέα, τον Τολοφώνα και μετά στο χωριό Άγιος Σπυρίδωνας, στον Κορινθιακό Κόλπο.

Και τα τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ στα τρία από αυτά η φωτιά έφτασε στα σπίτια. Στον Άγιο Σπυρίδωνα πρόλαβαν τη φωτιά πριν μπει στο χωριό.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημιουργήθηκε ενιαίο μέτωπο, το οποίο προχώρα πλέον προς Ερατεινή και Πάνορμο.

Το πρωί της Παρασκευή οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 65χρονου, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκανε εργασίες με τροχό στο σπίτι του στην Ελαία και από σπινθήρες εκδηλώθηκε η φωτιά.

In.gr