Ακαρνανικά Νέα

Όταν το 31 π.Χ. ο Οκταβιανός Αύγουστος ξεκινούσε την ανοικοδόμηση της Νικόπολης, ύστερα από την ναυμαχία του Ακτίου, δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι το Ωδείο του θα προσέλκυε χιλιάδες επισκέπτες περισσότερα από 2.000 χρόνια αργότερα.

Χτισμένο στο κέντρο της ρωμαϊκής πόλης (6 χλμ. από τη σύγχρονη πόλη), αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα ωδεία, παρότι δέχτηκε πληθώρα λεηλασιών ανά τους αιώνες. Η κατασκευή του ακολούθησε τα πρότυπα των θεάτρων και των δημόσιων κτηρίων του 1ου αι. π.Χ. και διαθέτει χωρητικότητα 1.000 θεατών. Σε αντίθεση με τα αρχαία ελληνικά θέατρα, το ωδείο δεν εδράζεται στο κοίλο τμήμα του φυσικού βράχου. Πιθανότατα να χρησιμοποιήθηκε κι ως Βουλευτήριο. Αποτελούνταν από τη σκηνή, την ημικυκλική ορχήστρα και το κοίλον.

Φέτος, δεν είναι λίγες οι παραστάσεις και οι εκδηλώσεις που θα κρατήσουν συντροφιά τους επισκέπτες τις Νικόπολης. Ας δούμε ενδεικτικά τι θα παρουσιαστεί στη σκηνή του ωδείου:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

Πηγή Εικόνας: www.atpreveza.gr

Βάκχες του Ευριπίδη

Την σκηνοθεσία υπογράφει η Έλενα Μαυρίδου. Η παράσταση είναι μια παραγωγή της 5ης Εποχής και του θεάτρου του Νέου Κόσμου. Τους δυο βασικούς ρόλους της τραγωδίας ερμηνεύουν δύο εκ των πλέον σημαντικών ηθοποιών, ο Δημήτρης Λάλος στο ρόλο του Διόνυσου και ο Γιώργος Χριστοδούλου στο ρόλο του Πενθέα. Μαζί τους οι ηθοποιοί: Βίκυ Βολιώτη, Έλενα Μαυρίδου, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Στέργιος Κοντακιώτης και Δήμητρα Κούζα. Αναπόσπαστο στοιχείο της παράστασης είναι η πρωτότυπη μουσική, που ερμηνεύεται επί σκηνής από τον συνθέτη Γιώργο Μαυρίδη και τον Βασίλη Κόκλα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης
Πηγή Εικόνας: www.atpreveza.gr

ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή

Η τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα», το όψιμο αριστούργημα του μεγάλου τραγικού ποιητή, παρουσιάζεται από την Εταιρεία Τέχνης Ars Aeterna σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η παράσταση, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία ΛΙΛΛΥΣ ΜΕΛΕΜΕ

Στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, Ηλέκτρα και Ορέστης εκδικούνται για το φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. Βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του (τέλη του 5ου αιώνα), που διακατέχεται από πνεύμα αμφισβήτησης, διερεύνησης και αποδόμησης, ο Σοφοκλής επιλέγει να αφηγηθεί τον μύθο των Ατρειδών μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα της Ηλέκτρας. Ένα βλέμμα θρυμματισμένο από τον πόνο και το πένθος, που αντανακλά, μεγεθύνει και ενίοτε παραμορφώνει την πραγματικότητα που την περιβάλλει.

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης
Πηγή Εικόνας: www.atpreveza.gr

Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή 

Ο Δημήτρης Καταλειφός, ο κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός, στην ωριμότερη στιγμή της σπουδαίας πορείας του, πρωταγωνιστεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, στο αριστούργημα του Σοφοκλή « Οιδίπους επί Κολωνώ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα. Το θεατρικό γεγονός του καλοκαιριού παρουσιάζεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Λυκόφως» σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου στις 4 & 5 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή

www.atpreveza.gr & www.diazoma.gr