Ακαρνανικά Νέα

Περιτριγυρισμένη από θάλασσα, κοντά σε μοναδικά φυσικά τοπία και με εξαιρετικό φαγητό.

Με τους νέους αυτοκινητόδρομους που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ελλάδα, δε θα χρειαστείτε πάνω από 4 ώρες για να φτάσετε στην Πρέβεζα από την Αθήνα. Διασχίζοντας την Ολυμπία, την Ιονία και την Αμβρακία Οδό και περνώντας την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου θα μπείτε στην πόλη.

Περιτριγυρισμένη από θάλασσα και κοντά σε μοναδικά φυσικά τοπία, η Πρέβεζα έχει συνδεθεί με καλοκαιρινές διακοπές, αλλά προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες και τον υπόλοιπο χρόνο.

Σάββατο 10:00

Κάντε μια βόλτα στα στενάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης και δείτε τα διατηρητέα κτίρια και τις εκκλησίες. Από το Δικαστικό Μέγαρο πάρτε την οδό Εθνικής Αντίστασης, είναι ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος της Πρέβεζας. Στα δεξιά σας θα δείτε την Παναγία των Ξένων, χτισμένη στα μέσα του 18ου αιώνα. Ονομάστηκε έτσι γιατί τα πληρώματα των ξένων εμπορικών πλοίων που έδεναν στο λιμάνι, ήθελαν να προσευχηθούν μετά ή πριν από ένα μεγάλο ταξίδι και εδώ ήταν ο κοντινότερος στα πλοία τους ναός.

Photo: Νίκος Κόκκας
Photo: Νίκος Κόκκας.
Photo: Νίκος Κόκκας

Λίγο πιο κάτω, πάλι στα δεξιά σας, βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους, χτισμένος στις αρχές του 18ου αιώνα. Στο εσωτερικό του θα δείτε αξιόλογες εικόνες, αγιογραφίες επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική και το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο. Έξω από την είσοδο της εκκλησίας βρίσκεται ο Ενετικός Πύργος του Ρολογιού, τυπικό κτίσμα των Ενετών. Κατασκευάστηκε το 1752, έχει ύψος 13 μέτρα και φέρει ηλιακό ρολόι.

Οι διάσημες γαρίδες Αμβρακικού/ Photo: Nίκος Κόκκας
Τρελή Γαρίδα.

14:00

Η Πρέβεζα φημίζεται για τα ψάρια και τα θαλασσινά της και στο μεζεδοπωλείο «Τρελή Γαρίδα» (Αδριανουπόλεως, Πρέβεζα, Τηλ. 26820 25691) θα γευτείτε ολόφρεσκες γαρίδες, κέφαλο πετάλι (ανοιγμένο στη μέση και ψημένο), χταποδάκι ψητό και άλλα.

Μποτίλια στο Πέλαγο/ Photo: Nίκος Κόκκας
Μποτίλια στο Πέλαγο/ Photo: Nίκος Κόκκας

17:00

Στο art cafe «Μποτίλια στο Πέλαγο» (Θεοφάνους 9, Πρέβεζα, Τηλ. 26824 00432) φτιάχνουν καλό καφέ, από γαλλικό με γεύσεις μέχρι λάττε και flat white. Σερβίρουν επίσης ζεστή σοκολάτα, σπιτική λεμονάδα, σπιτικό τσάι μάτσα και μεγάλη επιλογή σε μπίρες και ποτά.

Photo: Νίκος Κόκκας
Photo: Νίκος Κόκκας.
Photo: Νίκος Κόκκας

18:00

Κάντε μια βόλτα στο λιμάνι και την παραλία της Πρέβεζας, ξεκινώντας από την πλατεία του Οδυσσέα Ανδρούτσου με κατεύθυνση νοτιοδυτική. Θα περάσετε μπροστά από τα πολλά μαγαζιά του παραλιακού μετώπου και θα συνεχίσετε με κατεύθυνση την Κυανή Ακτή και το Κάστρο του Παντοκράτορα. Από εδώ θα δείτε τον ήλιο να δύει πάνω από τη θάλασσα.

Σαϊτάν Παζάρ/ Photo: Νίκος Κόκκας
Μεζέν.
Μεζέν

21:00

Κάντε μια βόλτα στο Σαϊτάν Παζάρ, ένα δρομάκι στο κέντρο που οφείλει το όνομά του σε μια ιστορία από την τουρκική κατοχή. Υπήρχε ένας Τούρκος στρατιωτικός διοικητής που ήταν πολύ βίαιος και σκληρός. Οι κάτοικοι άλειψαν με σαπούνι το κομμάτι του δρόμου που είχε απότομη κλίση και όταν πέρασε ο διοικητής, γλίστρησε με το άλογο του και αναφώνησε «Σαϊτάν Παζάρ». Σήμερα το δρομάκι συγκεντρώνει πολλά μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαρ. Δίπλα ακριβώς, στην πλατεία Δαρδανελλίων βρίσκεται και η προτομή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη που έζησε στην Πρέβεζα. Καθίστε για περιποιημένα μεζεδάκια στο «Μεζέν» (Δαρδανελλίων 16, Πρέβεζα, Τηλ. 26823 06917).

To σπίτι όπου έζησε ο Καρυωτάκης

Κυριακή 10:00

Το «Barrio» (Εθνικής Αντίστασης 83, Πρέβεζα, Τηλ. 26820 21777) σερβίρει από νωρίς καλό καφέ και πολλές επιλογές για πρωινό και brunch.

Στο δέλτα του Αχέροντα/ Photo: Νίκος Κόκκας

11:00

Σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από την Πρέβεζα βρίσκονται τα στενά του ποταμού Αχέροντα στην τοποθεσία Γλυκή. Ο μυθικός ποταμός διασχίζει μια στενή χαράδρα σχηματίζοντας μαιάνδρους πριν κατέβει πιο χαμηλά και καταλήξει στο Ιόνιο Πέλαγος. Περπατήστε δίπλα στο ποτάμι και χαρείτε το μοναδικό φυσικό τοπίο.

Chubbies/ Photo: Nίκος Κόκκας
Chubbies/ Photo: Nίκος Κόκκας

14:00

Πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής, σταματήστε για ανεφοδιασμό στο «Chubbies» (Π. Τσαλδάρη 73, Πρέβεζα, Τηλ. 26820 22206). Πεντανόστιμα σάντουιτς που μπορείτε να γεμίσετε όπως θέλετε με κρεατικά, σαλάτες και σάλτσες που είναι όλες χειροποίητες.

Travel.gr – Λίνα Καπετάνιου