Ακαρνανικά Νέα

Σαν σήμερα, το πολύνεκρο ναυάγιο προσκυνητών στη λίμνη Αμβρακία, τον Ιούλιο του 1963.

Σαν σήμερα, στις 26 Ιουλίου του 1963, ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής σε ένα χωριό της Αιτωλοακαρνανίας εξελίχθηκε σε μια ανείπωτη τραγωδία.

26 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη λίμνη Αμβρακίας, θέλοντας να φτάσουν από τον οικισμό Στάνο σε ένα εκκλησάκι της Αγίας Πρασκευής στην απέναντι όχθη της λίμνης.

Τα ξημερώματα της 26ης Ιουλίου 1963, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, 39 προσκυνητές επιβιβάζονται σε μια βάρκα η οποία συνήθως δεν μπορούσε να μεταφέρει περισσότερα από 20 άτομα. Από μια απότομη κίνηση και λόγω υπερπληρότητας, η βάρκα στο μισό της διαδρομής και σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την ακτή, ξεκινά να μπάζει νερά.

Όσοι βρίσκονται στην αριστερή πλευρά της βάρκας πανικοβάλλονται και μετακινούνται προς τη δεξιά πλευρά, με αποτέλεσμα 39 άνθρωποι να καταλήγουν στα νερά της λίμνης, μην γνωρίζοντας κολύμπι. 

Ακολουθούν σκηνές αρχαίας τραγωδίας, καθώς το υπερπλήρες βαρκάκι ακολουθούσε ένα άλλο, ο ιδιοκτήτης του οποίου καταφέρνει να διασώσει 13 ανθρώπους. 

Υπεύθυνοι θεωρήθηκαν οι δύο ιδιοκτήτες, οι οποίοι διασώθηκαν και αργότερα συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας. Τελικά αθωώθηκαν και έφυγαν για πάντα από την περιοχή. Η εκκλησία παρέμεινε κλειστή για δέκα χρόνια, όσο διήρκεσε και το πένθος του χωριού.

athensvoice