Ακαρνανικά Νέα

Την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι ο πυλώνας της εθνικής οικονομίας συζήτησαν τα μέλη του ΣΕΑΔΕ και οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων  που συμμετείχαν στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αγρινίου παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Φωκίωνα Ζαΐμη, Λάμπρου Δημητρογιάννη και Μαρίας Σαλμά.

«Σήμερα οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν, να προχωρήσουν και να αντεπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον  υγειονομικής κρίσης. Η θέση μας ως Περιφερειακή αρχή είναι να συζητάμε προκειμένου να κατανοούμε τα προβλήματα, να ενισχύσουμε με οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο και να μεταφέρουμε, αφού τα επεξεργαστούμε, στη κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι με την αύξηση κόστους της ενέργειας και θα πρέπει να το εξετάσει σοβαρά  η κυβέρνηση θέτοντας το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

Τις πρωτοβουλίες που προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ανέλυσε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης, τονίζοντας ότι στόχος είναι να μετατραπεί η Δυτική Ελλάδα σε δίαυλο αειφόρου ανάπτυξης ενώ αναφέρθηκε και στην επιτυχία της ΠΔΕ να αυξηθεί το χρηματοδοτικό κονδύλι για τη μεταποίηση στηρίζοντας τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα.

Για το μέλλον των επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας και την αναπτυξιακή προοπτική μέσα από καινοτόμες ενέργειες μίλησε μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, Σωκράτης Κωστίκογλου περιγράφοντας διεξοδικά τη κατάσταση της αγοράς τόνισε ότι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση θέτοντας το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης  εάν θέλει να υπάρχουν και την επόμενη μέρα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι ο κορμός της εθνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Μπαλτάς, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της REDEPLAN παρουσίασε το θέμα του σε όλους τους παρευρισκόμενους και η παρουσίασε επισυνάπτεται στο παρόν Πρακτικό ως αναπόσπαστο μέρος.

Ο Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής Π.Δ.Ε, Δρ Λαυρέντιος Βασιλειάδης, παρουσίασε τη νέα τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας και τις δράσεις τουριστικής προβολής 2021-2023 που αποσκοπούν στην προώθηση και την περαιτέρω αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσία της Περιφέρειας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις για τη φετινή χρονιά, είτε μέσω ΕΟΤ είτε μεμονωμένα, καθώς η συμμετοχή σε αυτές προάγει αποτελεσματικά το τουριστικό προϊόν της ΠΔΕ στις αγορές του εξωτερικού και τονώνει τη ροή τουριστών τόσο στο εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό.

Τέλος, έγινε ειδική παρουσίαση του βιβλίου «Ειδικά Θέματα Σχεδιασμού για την Περιφερειακή Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία: Οπτικές από τη Δυτική Ελλάδα και την Απουλία» από τον Πρόδρομο Προδρομίδη, Eρευνητή Α Βαθμίδος, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης, ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτη Τσιχριτζής, η βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε θέματα ισότητας, άρσης κοινωνικών ανισοτήτων και φυλετικών διακρίσεων  Αμαλία Βούλγαρη, ο Δημήτριος Μπακάλης μέλος του Επιμελητηρίου Ηλείας και ο συντονιστής του ΣΕΑΔΕ, Δημήτρης Μπαρμπούνης.