Ακαρνανικά Νέα

Η European Super League μοιάζει ολοένα και πιο κοντά στην υλοποίησή της, αφού ταυτόχρονα σε διάφορα ΜΜΕ της Ευρώπης διέρρευσαν πληροφορίες την Κυριακή για τις 12 ομάδες που συμμετέχουν και τα αξιώματα που θα πάρουν οι μεγαλομέτοχοι τους. Η οργισμένη ανακοίνωση της UEFA.

Η UEFA ετοιμάζεται να επικυρώσει τις αλλαγές στο Champions League από το 2024, με τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της τη Δευτέρα, ωστόσο οι ιθύνοντες πίσω από τη European Super League φαίνεται πως την πρόλαβαν, αφού διέρρευσαν στον Τύπο ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου τους και -μεταξύ άλλων- ορισμένες συμμετέχουσες ομάδες.

Με τη Ρεάλ να ηγείται του πρότζεκτ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έπεται σε οργανωτικό επίπεδο, η ευρωπαϊκή λίγκα βρίσκεται πλέον κι επίσημα στα σκαριά. Μαζί με αυτές τις δύο ομάδες θα συμμετέχουν ακόμη 10, σύμφωνα με το προσύμφωνο που υπάρχει και το οποίο υπέγραψαν Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι (η τελευταία ομάδα χρονικά), Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Ίντερ, Μίλαν και Γιουβέντους. Στόχος είναι η λίγκα να φτάσει τις 15-18 ομάδες και μέχρι στιγμής Παρί και Μπάγερν κρατούν αποστάσεις και περιμένουν τις εξελίξεις, αλλά είναι ενήμερες για τα τεχνικά ζητήματα.

Σε οργανωτικό επίπεδο, ο πρόεδρος των “μερένγκες”, Φλορεντίνο Πέρεθ, προαλείφεται για επικεφαλής της European Super League, με το μεγαλομέτοχο της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι, το μεγαλομέτοχο της Γιουνάιτεντ, Τζόελ Γκλέιζερ, και το μεγαλομέτοχο της Άρσεναλ, Σταν Κρόνκι, να αναλαμβάνουν θέσεις αντιπροέδρων. Η θέση του 4ου αντιπροέδρου πιθανολογείται ότι θα είναι του επικεφαλής της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, σύμμαχο της UEFA όλα αυτά τα χρόνια, υπό την ιδιότητα του προέδρου της ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων).

Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της λίγκας για λόγους χρηματοδότησης θα παίξει η οικονομική φίρμα Key Capital και η JP Morgan. Στόχος είναι να βρεθούν αρκετοί πόροι ώστε να υποκαταστήσουν τα έσοδα του Champions League, αλλά όχι απαραίτητα εκείνα των εθνικών πρωταθλημάτων. Το νέο εγχείρημα επιδιώκει τη δημιουργία ενός σούπερ πρωταθλήματος που θα επιτρέπει την παράλληλη συμμετοχή των συλλόγων στις εγχώριες διοργανώσεις.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Την Κυριακή συνεδρίασε η Premier League, η οποία ενημέρωσε τα 20 μέλη για την υπόθεση και ο εκτελεστικός διευθυντής της, Ρίτσαρντ Μάστερς, κάλεσε σε γράμμα του τις ομάδες που ετοιμάζονται να κάνουν τη μεταπήδηση “να σταματήσουν αμέσως, προτού προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές”. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι αποτελεί παράβαση των κανόνων της Premier League μια τέτοια κίνηση, αφού κάθε μέλος της μπορεί να ενταχθεί σε μία διοργάνωση μόνο κατόπιν έγκρισής της.

Ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη αντιπρόσωπος των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, παρουσιάζεται σκωπτικός μπροστά στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας τέτοιας λίγκας: “Την αποκαλώ PowerPoint League. Αυτοί οι σύλλογοι επιδεικνύουν παντελή άγνοια του πώς λειτουργεί η βιομηχανία. Φυσικά, ούτε η UEFA ούτε οι λίγκες θα το αποδεχθούν”.

Σε περίπτωση που συμβεί η απόσχιση, οι εγχώριες λίγκες εξετάζουν ακόμα και μείωση των χρημάτων που δίνουν στις ομάδες που θα μετάσχουν στην ευρωπαϊκή λίγκα σε ύψος έως 50.000.000 ευρώ.

Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ UEFA

Άνθρωποι της UEFA ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον Ανιέλι, όμως δεν έχουν καταφέρει να τον βρουν. Ο προγραμματισμός της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας δεν μεταβάλλεται πάντως και τη Δευτέρα θα προχωρήσει κανονικά στις ανακοινώσεις περί αύξησης των ομάδων του Champions League σε 36.

Το απόγευμα της Κυριακής, η UEFA εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα, στην οποία εμφανίζεται αρκετα επιθετική και επιβεβαίωσε ότι έχει τη στήριξη λιγκών, ομοσπονδιών και της FIFA, απειλώντας με αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση όλους τους εμπλεκόμενους συλλόγους και τους ποδοσφαιριστές τους.

Η ανακοίνωση της UEFA

“Η UEFA, η αγγλική ομοσπονδία, η Premier League, η ισπανική ομοσπονδία, η La Liga, η ιταλική ομοσπονδία και η Lega Serie A έμαθαν ότι μερικές αγγλικές, ισπανικές και ιταλικές ομάδες πιθανόν σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη δημιουργία της υποτιθέμενης Super League.

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι εμείς -η UEFA και οι προαναφερθείσες ομοσπονδίες αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη της- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό πρότζεκτ, ένα πρότζεκτ που ιδρύθηκε πάνω στο προσωπικό συμφέρον μερικών ομάδων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ.

Θα αναλογιστούμε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για εμάς, σε κάθε επίπεδο, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, ώστε να αποτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητικές αξίες. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά.

Όπως ανακοινώθηκε στο παρελθόν απ’ τη FIFA και τις 6 συνομοσπονδίες της, οι επίμαχοι σύλλογοι θα τιμωρηθούν με απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε άλλη διοργάνωση σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και οι παίκτες τους ίσως δεν θα μπορέσουν να εκπροσωπήσουν τις εθνικές ομάδες τους.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους στις άλλες χώρες, ειδικά συλλόγους στη Γαλλία και τη Γερμανία, που αρνήθηκαν να υπογράψουν αυτό το προσύμφωνο. Καλούμε όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, φιλάθλους και πολιτικούς, να συνταχθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε τέτοια πρότζεκτ, εφόσον ανακοινωθούν. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών έχει διαρκέσει πολύ. Αρκετά”.

Sport24.gr