Ακαρνανικά Νέα

Συνάντηση με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) κ. Στέφανο Βλαστό είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να συζητήσουν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με παραχωρήσεις ακινήτων στη Λευκάδα.


Κεντρικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η παραχώρηση από την ΕΤΑΔ στο Υπουργείο Πολιτισμού του Ο.Τ.479 του ΒΚ 75 εμβαδού 3.813 τ.μ., με σκοπό την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας. Μετά από αίτημα του Βουλευτή στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και στην Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας, και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τις ίδιας της Υπουργού κατά την επίσκεψή της στη Λευκάδα τον Αύγουστο του 2020, ο κ. Βλαστός επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αλληλογραφία με το Υπουργείο για το θέμα. Ο Βουλευτής ζήτησε από τον Διευθύνοντα την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης ώστε να ολοκληρωθεί η παραχώρηση και να προχωρήσουν από το Υπουργείο οι περαιτέρω διαδικασίες για τη μελέτη και την κατασκευή του έργου, τις οποίες έχει δεσμευθεί ότι θα αναλάβει το Υπουργείο.


Τόνισε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι πρώτη προτεραιότητα καθώς η Λευκάδα χρειάζεται να αποκτήσει ένα σύγχρονο αρχαιολογικό Μουσείο, αντάξιο του πλούτου των ευρημάτων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται διάσπαρτα σε ακατάλληλους χώρους και μακριά από τα μάτια των επισκεπτών.


Στη συνέχεια, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο ενιαίο οικόπεδο Ο.Τ.432 του ΒΚ 75, συνολικής έκτασης 10.909 τ.μ. που χωρίζεται σε δύο τμήματα, από τα οποία το ένα, έκτασης 7.209 τ.μ., φιλοξενεί το ΕΠΑΛ και το ΔΙΕΚ Λευκάδας. Μετέφερε την πρόθεση περαιτέρω αξιοποίησής του για την επέκταση των δύο δομών με κατασκευή νέου κτιρίου, κάτι που έχει συζητηθεί επανειλημμένα με τους Διευθυντές των δύο φορέων, προκειμένου μελλοντικά να φιλοξενηθούν αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια για τα ΕΠΑΛ και τα ΔΙΕΚ, και, σε ό,τι αφορά το ΔΙΕΚ, να μπορέσει να αυξήσει τις προσφερόμενες ειδικότητες, ενισχύοντας έτσι την επαγγελματική εκπαίδευση, κάτι που έχει ανάγκη ο τόπος. Ωστόσο, μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης των ΕΠΑΛ, το οικόπεδο αυτό δεν έχει παραχωρηθεί, και για να κατασκευαστεί κτίριο πρέπει να υπάρχει παραχώρηση.


Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο τμήμα του Ο.Τ.432, εμβαδού 3.700 τ.μ., ο Βουλευτής επανέφερε την ανάγκη αλλαγής χρήσης του, προκειμένου να μετεγκατασταθούν εκεί οι δημόσιες υπηρεσίες της Λευκάδας. Τόνισε ότι σήμερα οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται με πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως για μισθώματα που καταβάλλονται για τη στέγαση υπηρεσιών όπως η ΔΟΥ Λευκάδας, η Διεύθυνση Δασών, το Τελωνείο, η Κτηματική Υπηρεσία, και άλλες, τονίζοντας ότι σχετικό αίτημα έχει κατατεθεί στην ΕΤΑΔ και από την Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας.


Από την πλευρά του ο κ. Βλαστός δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση του οικοπέδου για το Αρχαιολογικό Μουσείο, ώστε να περάσει το επόμενο διάστημα από το Διοικητικό Συμβούλιο και να παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Επιπλέον, ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι η ΕΤΑΔ προχωρά σε αποτύπωση και έλεγχο υλοποίησης σκοπού όλων των παραχωρήσεων στη Λευκάδα. Τέλος για το Ο.Τ.432 ζήτησε τοπογραφικό που θα αποτυπώνει την εικόνα του ακινήτου και διαβεβαίωσε ότι στη συνέχεια θα εξετάσει το θέμα.