Ακαρνανικά Νέα

Συνεδρίασε σήμερα 8 Απριλίου 2022, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) με αντικείμενο συζήτησης τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2021-2022, τον σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών έτους 2022 καθώς και κινδύνων από σεισμικά φαινόμενα.

 Στην συνεδρίαση, κατόπιν εισηγήσεων αποφασίσθηκε πως θα πρέπει οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να προβούν στην υλοποίηση έργων και δράσεων Πολιτικής Προστασίας, για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών εν όψει καλοκαιρινής περιόδου όπωςη λήψη μέτρων πρόληψης πυρκαγιών, η ενημέρωση των πολιτών, η συμμετοχή εθελοντικών φορέων κυρίως σε ότι αφορά την επιτήρηση των επικίνδυνων για εκδήλωση πυρκαγιάς δασικών περιοχών, η διάθεση μέσων και ανθρώπινου δυναμικού προς υποστήριξη του έργου των Πυροσβεστικών δυνάμεων, η διενέργεια ασκήσεων ετοιμότητας και η διαρκή επικοινωνία και συνεργασία προς αποφυγή ή έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των πολιτών καθώς και το φυσικό περιβάλλον.

Αντίστοιχες αποφάσεις περιλαμβάνει και το πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας στην περίπτωση εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων, όπως είναι η ενημέρωση των πολιτών για λήψη μέτρων προστασίας, η έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών αναγκών που μπορούν να προκύψουν, ο προσδιορισμός και ο επανέλεγχος για την πληρότητα χώρων φιλοξενίας,  η σύγκλιση ΣΟΠΠ όπου απαιτηθεί.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της σύσκεψης η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλ/νίας ανέφερε πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με το αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με κάθε φορέα, θα  βρίσκονται πάντα δυναμικά μπροστά σε όλα τα συμβάντα  για την παροχή συνδρομής σε ότι απαιτηθεί». 

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος οι: Μπόκας Χριστόφορος (Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας), Παλουκτσόγλου Χαραλάμπης ( Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας), Αθανάσιος Χριστοβασίλης (Π.Υ. Ναυπάκτου), Αποστόλου Θεόδωρος (Π.Υ. Αγρινίου), Σερέτης Κων/νος (Π.Υ. Μεσολογγίου), Φαναριώτης Αναστάσιος (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων), Κακούσης Κων/νος (Δ/ντής Αστυνομίας Αιτωλίας), Σταμουλακάτος Γεώργιος (Δ/νση Αστυνομίας Ακαρνανίας), Φαναριώτης Αναστάσιος (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων), Καγιάννης Αλέξανδρος (Λιμεναρχείο Μεσολογγίου), Στούπας Θεόδωρος (Αντιδήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας), Καπώνης Δημοσθένης (Περιφερειακή Ένωση Δήμων- ΠΕΔ), Κατσαρός Δημήτριος (Πολιτική Προστασία Αποκεντρωμένης Διοίκησης), Γυφτάκης Νικόλαος (Προϊστάμενος Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ), Χούτας Γεώργιος (Π.Π. Δήμος Αμφιλοχίας), Καζανά Μαγδαλινή (Δήμος Ναυπακτίας), Διονύσιος Τσιρόγλου (Εθελοντική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης Μεσολογγίου), Καλογερόπουλος Δημήτριος (Ελληνοαμερικανική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης).