Ακαρνανικά Νέα

Κάθε χρόνο, στις 4 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία με στόχο να ενώσει όλους για την καταπολέμηση της επιδημίας του καρκίνου. Η αποτελεσματική πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη μπορεί να αποτρέψει μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου, όπως επίσης και  μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Η πανδημία Covid-19 έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρη πίεση στα συστήματα υγείας παγκοσμίως κι έχει επηρεάσει σημαντικά τους καρκινοπαθείς λόγω αναβολής του προσυμπτωματικού τους ελέγχου καθώς και των καθυστερήσεων και των τροποποιήσεων στις θεραπείες τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, αρμόδιος για δημόσιας θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος δηλώνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα:  «Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2022 είναι διαφορετική λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία άλλαξε δραματικά τα δεδομένα στο χώρο της υγείας με πολύπλευρες συνέπειες και στη περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών με καρκίνο.  Για το λόγο αυτό είναι και μια  ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για να σκεφτούμε όλοι πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη μάχη κατά του καρκίνου. Οι προσπάθειες όλων μας πρέπει να στραφούν στην  Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία και Επιβίωση. Φέτος ακόμα και οι πιο μικρές δράσεις προς αυτή τη κατεύθυνση αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει τόσο πρωτοβουλίες και δράσεις τόσο για την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων για την πρόληψη του καρκίνου όπως, κάπνισμα κλπ όσο και για την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική θεραπεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών. Ο αγώνας αυτών που πολεμούν τον καρκίνο είναι και αγώνας δικός μας».