Ακαρνανικά Νέα

Στο τεύχος του Αυγούστου του 2011 η έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας «ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» είχε κυκλοφορήσει με πρώτο θέμα την τραγική κατάσταση που επικρατούσε τότε στο Αστυνομικό Τμήμα της Βόνιτσας. Ο τίτλος του άρθρου ήταν … «Κλείστε το να ησυχάσετε», καθώς η έλλειψη προσωπικού που αντιμετώπιζε τότε το τμήμα της Βόνιτσας ήταν τέτοια που το προσωπικό δεν επαρκούσε ούτε για να κάνει τα … συνηθισμένα και αυτονόητα. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των υπηρετούντων τότε περιορίζονταν σε μόλις δεκαέξι (16), την στιγμή που η προβλεπόμενη οργανική δύναμη προβλέπονταν να είναι τριάντα επτά (37).

Από τότε έχουν περάσει κάτι περισσότερο από 12 ολόκληρα χρόνια. Ναι πολύ καλά διαβάσατε, 12 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ και τι νομίζετε ότι έχει αλλάξει;;; ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ή ακόμα για να είμαστε πιο ακριβείς τα πράγματα έχουν γίνει ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

Αυτή την στιγμή στο Α.Τ. Βόνιτσας, μαζί με το πολιτικό προσωπικό, υπηρετούν περίπου 20 άτομα. 20 άτομα τα οποία είναι υποχρεωμένα να αστυνομεύσουν μία τεράστια περιοχή η οποία περιλαμβάνει εκτός από την Βόνιτσα, τον Μύτικα, την Κανδήλα και όλη την γύρω περιοχή, την Παλαιρο και ακόμη και τα νησιά Κάλαμο και Καστό.

Πέρα από αυτά, πριν από 12 χρόνια το αεροδρόμιο Ακτίου δεν είχε σε καμία περίπτωση τον αριθμό των πτήσεων που υπάρχουν τώρα και κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο. Στον Σταθμό του Αερολιμένα είχαν τοποθετηθεί οκτώ (8) άτομα. Από αυτά έχει παραμείνει ένας (1), με ότι συνεπάγεται αυτό!!!

Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή μας, η διαχείριση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, η καταπολέμηση των ναρκωτικών και η πραγματοποίηση οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων προς αυτές τις κατευθύνσεις φυσικά και ανήκουν στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και ακόμη φυσικότερα επαφίενται στην καλή πρόθεση άλλων αστυνομικών Υπηρεσιών από το Αγρίνιο, όταν οι εκεί υποχρεώσεις τους το επιτρέψουν.

Πέραν αυτών υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Αλήθεια πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι οι αστυνομικοί του Α.Τ. Βόνιτσας είναι σε πολλές περιπτώσεις υποχρεωμένοι να κάνουν την βάρδια τους μόνοι;

Ένας και μόνο αστυνομικός πόσο πιθανό είναι να εκτελέσει τα καθήκοντα του όταν είναι μόνος και απόλυτα εκτεθειμένος όχι σε κινδύνους που ανάγονται στην φύση της εργασίας του και φυσικά αποδέχεται, αλλά και σε  οποιοδήποτε απλούστερο πρόβλημα: ένα τροχαίο ατύχημα ή μια ξαφνική επιδείνωση της υγείας του  εν ώρα υπηρεσίας είναι τα απλούστερα αλλά και τα πιο επικίνδυνα παραδείγματα.

Ακόμη και σε υποανάπτυκτες χώρες πάντα οι βάρδιες των αστυνομικών γίνονται ανα δύο άτομα. Μάλλον και εμείς τείνουμε εδώ να γίνουμε υποανάπτυκτη …περιοχή!!!!

Τέλος, σε ότι αφορά τους κατοίκους της περιοχής μας, είναι απορίας άξιο γιατί η Α.Δ. Ακαρνανίας τους αντιμετωπίζει ως πολίτες β΄ κατηγορίας, οι οποίοι δεν δικαιούνται ως φιλήσυχοι και…. φορολογούμενοι πολίτες να απολαμβάνουν το δικαίωμα στην ασφάλεια και την έννομη τάξη, παραμένοντας στην ουσία όμηροι όχι μόνο των κακοποιών αλλά και κάθε στοιχείου, το οποίο αντιλαμβανόμενο την απουσία αστυνόμευσης και την αίσθηση του φόβου και έχοντας πλήρη πεποίθηση της ανομίας και της ατιμωρησίας, μετατρέπεται σε έναν μικρό τοπικό τυραννίσκο.

Φίλες και φίλοι. Έχουν περάσει 12 ολόκληρα χρόνια από το τελευταίο άρθρο που αφορούσε το Α.Τ. Βόνιτσας. Λύση υπάρχει και δεν είναι άλλη από το να μετατραπεί το Α.Τ. Βόνιτσας σε υποδιεύθυνση. Κάτι απολύτως κατανοητό και φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η έκταση που καλείτε να αστυνομεύσει είναι παραπάνω από την έκταση που αστυνομεύει η Αστυνομική Διεύθυνση Λευκάδας. Θα σας αναφέρουμε κλείνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην Λευκάδα που έχει δύο με τρία χιλιόμετρα Εθνικής Οδού υπάρχει τμήμα Τροχαίας. Στο Α.Τ. Βόνιτσας που έχει πάνω από 50 χιλιόμετρα εθνικής οδού… καλύτερα να μην γράψουμε τι υπάρχει!!! Τα διαβάσατε και μόνοι σας παραπάνω. Η κατάσταση είναι ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ”