Ακαρνανικά Νέα

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων οδηγούν πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρούν σε μεγάλες και δυσανάλογες αυξήσεις ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών.

Αρκετά πιο δύσκολη σε σχέση με άλλες χρονιές φαίνεται να είναι η εύρεση φοιτητικής κατοικίας στην Αττική και ιδιαίτερα στην Αθήνα και τα προάστιά της καθώς ένας αριθμός παραγόντων που σχετίζονται με τις οικονομικές προκλήσεις της φετινής χρονιάς, την διαθεσιμότητα κατοικίας και τον τουρισμό μετατρέπουν την αναζήτηση κατάλληλης φοιτητικής κατοικίας σε άθλο τόσο για τους νέους όσο και για τους παλαιότερους φοιτητές.

Συγκεκριμένα η εξαιρετικά πετυχημένη πορεία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και στην Αθήνα, οδήγησε ακόμα περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στην επιλογή της βραχυχρόνιας ενοικίασης των ακινήτων τους μέσω διάφορων πλατφορμών βραχυχρόνιας ενοικίασης ιδιαίτερα μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης της νόσου Covid-19.

Αυτό ως γεγονός περιορίζει ακόμα περισσότερο τις επιλογές των φοιτητών οι οποίοι ψάχνουν κατάλληλες φοιτητικές κατοικίες σε θέμα τιμών αλλά και άλλων προδιαγραφών.

Επίσης η επιστροφή των φοιτητών στην ακαδημαϊκή κανονικότητα μετά την άρση των μέτρων κατά της νόσου Covid-19 και το τέλος της τηλεκπαίδευσης σε συνδυασμό με την εισαγωγή των πρωτοετών φοιτητών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα αυξάνει τα επίπεδα ζήτησης φοιτητικής κατοικίας οδηγώντας τις τιμές σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η έντονη ανησυχία για τις τιμές της ενέργειας και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων που βιώνουμε και για το που θα φτάσουν τον χειμώνα του 2022 με 2023 οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρούν σε μεγάλες και δυσανάλογες αυξήσεις ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών.

Σε ότι αφορά τις τιμές ενοικίασης κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με την εξαίρεση του κέντρου της Αθήνας όπου σημειώθηκε μηδενική αύξηση και αλλαγή της μέσης τιμής ενοικίασης κατοικίας, στην υπόλοιπη Αθήνα, το Υπόλοιπο Αττικής και τον Πειραιά σημειώθηκαν αυξήσεις της μέσης τιμής ενοικίασης κατοικιών.

Συγκεκριμένα στα βόρεια προάστια της Αθήνας η αύξηση μέσης τιμής που σημειώθηκε ήταν στο 9,10% καθώς από 9,17 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το 2021, η μέση τιμή ενοικίασης έφτασε τα 10,00 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στα νότια προάστια σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 5,90% καθώς η μέση τιμή από 10,00 ευρώ ανά τ.μ., έφτασε τα 10,59 ευρώ ανά τ.μ., το 2022.

Στα δυτικά προάστια σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 5,60% καθώς η μέση τιμή από 6,92 ευρώ ανά τ.μ., έφτασε τα 7,31 ευρώ ανά τ.μ. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Στα ανατολικά προάστια σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 14,30% σε σχέση με το 2021 καθώς η μέση τιμή ενοικίασης έφτασε τα 7.65 ευρώ ανά τ.μ., από 6.69 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή της Νίκαιας, η μέση τιμή ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων βρίσκεται στα 7,7 ευρώ ανά τ.μ. Στην Κυψέλη η μέση τιμή ενοικίασης κινείται στα 8.5 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Γκάζι η μέση τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας βρίσκεται στα 9.0 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην Καλλιθέα η μέση τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας βρίσκεται στα 9.2 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ζωγράφου η μέση τιμή ενοικίασης βρίσκεται στα 10.00 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην περιοχή του κέντρου η μέση τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας βρίσκετα στα 10.6 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη η μέση τιμή ενοικίασης κινείται στα 11.4 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην περιοχή Κολωνάκι – Λυκαβητός η μέση τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας βρίσκεται στα 15.7 ευρώ ανά τ.μ.

news247