Ακαρνανικά Νέα

Από χθες το βράδυ σημειώθηκαν 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα δήλωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα για την κατάσταση στη Βαρυμπόμπη ανέφερε ότι βελτιώθηκε σημαντικά αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν. Από τα 4 μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό, σημείωσε.

Όπως είπε αναμένεται η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή να είναι οριοθετημένη εντός της ημέρας, υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς έχουν καεί 12.500 στρέμματα, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 μερικές ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν και άλλες απομακρύνσεις πολιτών. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 442 διασώσεις -απομακρύνσεις πολιτών.

Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ενημέρωσε ότι οι αρμόδιες αρχές εξυπηρέτησαν 538 άτομα που επέλεξαν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο.

Χαρδαλιάς για τη φωτιά στην Εύβοια

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στην πυρκαγιά στην βόρεια Εύβοια που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην περιοχή Μυρτιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι μέσω του 112 εστάλησαν 3 SMS για εκκένωση περιοχών, τα δύο χθες και το ένα σήμερα για τις περιοχές Κουρκουλή καις Σκεπαστή. Σήμερα το πρωί αποφασίστηκε οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά και από τον Όσιο Δαυίδ.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 95 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα και 35 οχήματα, ενώ από αέρος περιοδικά 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «αυτή την ώρα έχουμε κλιμάκωση της κινητοποίησης και ενίσχυση δυνάμεων καθώς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με νέα δεδομένα, με την αλλαγή της φοράς των ανέμων σε βορειοανατολικούς». Επίσης πριν από λόγο εστάλη SMS του 112 στις περιοχές Κούλουρος και Μαρούλι για να εκκενώσουν άμεσα προς Ιστιαία.

Οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες, τόνισε τέλος ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε ότι είναι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πηγή: iefimerida.gr