Ακαρνανικά Νέα

Του Λίνου Υφαντή,

Η Λευκάδα είναι ομολογουμένως η περιοχή με τη μεγαλύτερη πρόβλεψη οικονομική ανάπτυξης σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Η εικόνα αυτή δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την οικονομική κατάσταση που βρίσκονταν το νησί έναν αιώνα πριν. Συγκεκριμένα στη γειτονική Λευκάδα υπήρχε τεράστια ανέχεια και απόδειξη αυτής είναι ένα τηλεγράφημα του δημοσιογράφου Α. Παπαναστασίου σχετικά με τη κατάσταση που επικρατούσε στο νησί και επηρέαζε την κοινωνική και οικονομική ζωή της Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα ο Παπαναστασίου αναφέρει ότι η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία είναι έκρυθμη διότι  “χωρικοί Λευκαδίτες” εμποδίζονται από τον βασιλικό στρατό να εισέλθουν στην Αιτωλοακαρνανία και να μαζέψουν τη συγκομιδή των δημητριακών από τα χωράφια. Μάλιστα καταγγέλλονται και βιαιότητες του στρατού εναντίων των αγροτών οι οποίοι ζούσαν μεγάλη οικονομική κρίση και καλλιεργούσαν χωράφια στην Αιτωλοακαρνανία για να επιβιώσουν. Μάλιστα οι Λευκαδίτες βρισκόταν σε απόγνωση και ετοιμάζονταν να εισβάλλουν διά της βίας στην Αιτωλοακαρνανία και να πάρουν το σιτάρι και τη συγκομιδή των δημητριακών από τα χωράφια ερχόμενοι ακόμα και σε ένοπλη σύγκρουση με τον βασιλικό στρατό, καθώς η χωροφυλακή δεν επαρκούσε να τους συγκρατήσει.  Μάλιστα ο στρατός έστειλε και για ενισχύσεις έναν ακόμα λόχο για να συγκρατήσει τους Λευκαδίτες.

Το τηλεγράφημα  αυτό του Α. Παπαναστασίου είναι αποκαλυπτικό για την οικονομική άνοδο της Αιτωλοακαρνανίας εκείνη την περίοδο λόγω της αγροτικής οικονομίας, η οποία διαδραμάτιζε  κομβικό ρόλο στην μακροοικονομία του νεότερου ελληνικού κράτους. Το ιστορικό αυτό τεκμήριο χει ημερομηνία  Ιουνίου 1917 και φυλάσσεται στο αρχείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μουσείο Μπενάκη ( Φάκελος 149-125).

Πηγή εικόνας: https://aromalefkadas.gr/οι-γυρολόγοι-πραματευτάδες/

agrinionews.gr