Ακαρνανικά Νέα

Το αεροσκάφος «Σαμοθράκη» της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Ακτίου το 1970.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στη δημόσια ομάδα «OLYMPIC AIRLINES-AIRWAYS» στο Facebook.

Στις 6 Απριλίου 1957 ανοίγει τα φτερά της μια νέα αεροπορική εταιρεία, η Ολυμπιακή Αεροπορία. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 η Ο.Α. προμηθεύεται τα νέα αεροσκάφη YS-11A της ιαπωνικής εταιρείας NIHON τα οποία θα αντικαθιστούσαν σταδιακά τα παλιά Douglas DC-3 και DC-6 στις πτήσεις του εσωτερικού.

Μια γλυκιά «συνήθεια» που συναντάται στους κόλπους της Ολυμπιακής είναι η ονομασία των αεροσκαφών. Τα ονόματα που τους δίνονται έχουν «άρωμα Ελλάδας».

Έτσι τα οκτώ νέα αεροσκάφη NAMC YS-11 (η ΟΑ παρέλαβε και δύο επιπλέον αεροσκάφη με καθεστώς leasing) παίρνουν τα ονόματα των Ελληνικών Νήσων, Νήσος: Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Σαμοθράκη, Ζάκυνθος, Δήλος, Άνδρος, Κάλυμνος, Μήλος (Island of: Kephalonia, Ithaca, Samothraki, Zakynthos, Delos, Andros, Kalymnos, Milos).

Από τα παραπάνω αεροσκάφη το αεροσκάφος με το νηολόγιο SX-BBI ήταν ένα NAMC YS-11A-220 με Serial no. αεροσκάφους 2143, έφερε το όνομα Νήσος Σαμοθράκη. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος που πρωτοπέταξε στις 23 Απριλίου του 1970 παρελήφθη δε από την Ο.Α. τον Μάιο του ιδίου έτους. Επί 11 έτη το όνομα της Σαμοθράκης διέσχιζε τους αιθέρες της Ελλάδος καθώς το αεροσκάφος αυτό πετούσε με τα χρώματα της Ο.Α. μέχρι το 1981.

Το 1980 έξι από τα YS-11A της Ο.Α. παραδόθηκαν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και εντάχθηκαν στην 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών. Το αεροσκάφος Νήσος Σαμοθράκη μετατράπηκε σε αεροσκάφος ελέγχου ραδιοβοηθημάτων. Μάλιστα ήταν και το μοναδικό αεροσκάφος το οποίο δεν φορούσε χρώματα παραλλαγής, αλλά ήταν βαμμένο με χαρακτηριστικά χρώματα, άσπρο – κόκκινο, μπλε. Ήταν σε πτητική κατάσταση μέχρι τον Αύγουστο του 2008 (!!!) και από τότε μάλλον βρίσκεται σε αποθήκευση στην Α.Β. Ελευσίνας.

Συνηθισμένη αποστολή τους ήταν η τακτική σύνδεση της πρωτεύουσας με διάφορους νησιωτικούς και μη προορισμούς. Η απόκτησή τους παρόλο που θεωρήθηκε προσωρινή λύση μέχρι την προμήθεια του νέου μεταγωγικού, συνετέλεσε στην αύξηση της επιχειρησιακής ζωής των C-130.

Πηγή: tangelonias.blogspot

karvasaras.gr