Ακαρνανικά Νέα

10 Σεπτεμβρίου 2024 18:33
10 Σεπτεμβρίου 2024 18:33

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

Στις 30 Μαρτίου 1926, στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών συγκεντρώθηκαν οι Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος, Κωνσταντίνος Κρητικός, Μιχάλης Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αριστόδημος Δημητριάδης, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και Μενέλαος Τσούλκας και υπέγραψαν το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών» όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο. Ηταν η επίσημη έναρξη των διαδικασιών για την ίδρυση του ΠΑΟΚ. Στις 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας. Ενώ στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ.

«Ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής». Που δημιουργήθηκε από Έλληνες της Πόλης το έτος 1877, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – το Πέρα, όπου έδρευαν όλες οι πρεσβείες ξένων χωρών στην οθωμανική αυτοκρατορία. Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ (1926) ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων μάρκας “ΛΗΘΗ” που κάπνιζε.

Τα χρώματα που επιλέχθηκαν για τον Σύλλογο ήταν το Μαύρο ως ένδειξη πένθους και λύπης για την απώλεια των χαμένων πατρίδων. Και το λευκό που συμβολίζει την ελπίδα και την αισιοδοξία. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ 1926-1927 που εκλέχθηκε στην πρώτη Γενική Συνέλευση του σχηματίστηκε στις 5 Απριλίου του 1926.

Μετά την απορρόφηση των τμημάτων της ΑΕΚ, το 1929, ο ΠΑΟΚ άλλαξε και το έμβλημα του. Το νέο έμβλημα έγινε ο Δικέφαλος Αετός. Που παραμένει ως σήμερα – και συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη). Ο Δικέφαλος κρατούσε ένα σπαθί και μία κορώνα, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και τη Δύση.

ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ Η ΤΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Το όραμα, ο θεμέλιος λίθος και οι φανατικοί οπαδοί του

Το όραμα των ιδρυτών αλλά και των φίλων της ομάδας για τη δημιουργία έδρας πήρε σάρκα και οστά το 1928. Έπειτα από πολλή προσπάθεια και έτσι στις 12 Δεκεμβρίου 1930 μπήκε ο θεμέλιος λίθος στο γήπεδο του Συντριβανίου. Του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε 18 μήνες αργότερα χάρη στις αμέτρητες ώρες προσωπικής εργασίας επώνυμων και ανώνυμων φίλων του ΠΑΟΚ και ήταν η πρώτη έδρα της ομάδος ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου του 1959 η ομάδα απέκτησε τη θρυλική Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ έχει στην τροπαιοθήκη του δέκα τίτλους (7 Κύπελλα και 3 πρωταθλήματα). Μεγάλο τον κάνουν οι φανατικοί και πολλοί φίλαθλοι του σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως και οι δοξασμένες στιγμές του στην Ευρώπη όπως και το γεγονός ότι είναι το πιο πετυχημένο σωματείο εκτός λεκανοπεδίου.

Η αρχή έγινε το 1972 και συνεχίστηκε το 1974 με την κατάκτηση δύο Κυπέλλων. Το 1976 ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας, κάτι που έκανε ξανά το 1985. Δεκαέξι χρόνια μετά το 2001 ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στους τίτλους και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας για τρίτη φορά στην ιστορία του. Ενώ δύο χρόνια μετά σηκώνει το ίδιο τρόπαιο μέσα στην Τούμπα με αντίπαλο τον Άρη (1-0 με γκολ του σημερινού του προπονητή Γ.Χ Γεωργιάδη). Οι «ασπρόμαυροι» στον τελικό του Βόλου το 2017 έκαναν επτά τους τίτλους τους, σε έναν θεσμό που έπαιξαν αρκετές φορές τελικούς αλλά απέναντι σε ομάδες της Αθήνας στην έδρα του αντιπάλου. Έπειτα, το 2018 και 2019 κατέκτησαν άλλα δύο κύπελλα, κόντρα στην ΑΕΚ. Το 2019 μάλιστα, σημείωσε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, κατακτώντας αήττητος το πρωτάθλημα.

Sportime.gr