Ακαρνανικά Νέα

Με τον πληθωρισμό σε υψηλή πτήση και τις προοπτικές αποκλιμάκωσής του “θολές” διαμορφώνεται ένας κλοιός ασφυκτικής πίεσης στα χαμηλότερα εισοδήματα που καλούνται να ξοδεύουν ολοένα και περισσότερα για την κάλυψη βασικών αναγκών.

“Προσγείωση” των ρυθμών ανάπτυξης αλλά και “αντοχές” του πληθωρισμού για το 2023 προβλέπει για την Ελλάδα η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία. Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με 5,2% και το 2023 με 1,8%. . Είναι δηλαδή κοντά σε αυτό περίπου που εκτιμά και το υπουργείο Οικονομικών που έχει κάνει λόγο στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για 5,3% και 2,1% αντίστοιχα. Επίσης για την Ευρωζώνη, το Ταμείο προβλέπει στασιμότητα για το 2023. Δηλαδή βάζει τον πήχη στο 0,5%, ενώ εκτιμά ύφεση 0,3% στη Γερμανία και 0,2% στην Ιταλία, ενώ για Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία προβλέπει χαμηλή ανάπτυξη 0,7%, 1,2% και 0,8% αντίστοιχα.

Σε σχέση με την ακρίβεια εκτιμά συνέχιση του πληθωριστικού κύματος με τον Δείκτη Τιμών να ανεβαίνει στο 9,2% φέτος, ενώ για το 2023 εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3,2%. Το Υπ. Οικονομικών προβλέπει τον πληθωρισμό στο 8,8% φέτος ενώ δε λείπουν και προβολές π.χ. από το Γραφείο Προϋπολογισμό του Κράτους στη Βουλή που “βλέπει” ακόμη και σενάριο στο +11%. Πάντως το ΔΝΤ υπολογίζει τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό στο 5,7%, κάτι βέβαια που παραπέμπει σε κλίμα νέων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ που αναμένεται να δημιουργήσουν περαιτέρω πίεση στην προσπάθεια για ανάπτυξη, που προβλέπεται μετά 2027 θα κινείται στην Ελλάδα σε ένα ρυθμό μέχρι 1,4%.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες

Οι προβλέψεις αυτές βέβαια του ΔΝΤ είναι καλύτερες σε σχέση με όσα προέβλεψαν ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά την πρεμιέρα της φετινής, ετήσιας συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου προειδοποίησαν από κοινού τη διεθνή κοινότητα για την αυξανόμενη απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης.

“Υπάρχει αληθινός κίνδυνος για μια παγκόσμια ύφεση την επόμενη χρονιά” ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προειδοποιώντας πως ο αντίκτυπος της επιβράδυνσης θα είναι ακόμη πιο βαρύς για τον αναπτυσσόμενο κόσμο διευρύνοντας περαιτέρω τις ανισότητες.

Κι όλα αυτά όταν σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες (ποσοστό 28,3% αντιμετώπισε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021, με το σχετικό ποσοστό να είναι αυξημένο κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος με βάση την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2021 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχή. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 6,9% των νοικοκυριών δήλωσε ότι το εισόδημα του αυξήθηκε κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ το 26,3% των νοικοκυριών ότι μειώθηκε και το 66,7% των νοικοκυριών ότι παρέμεινε το ίδιο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αύξηση του ποσοστού του κινδύνου φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας (από 11,8% το 2020 σε 13,6% το 2021) και του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας από 17,7% το έτος 2020 σε 19,6% το έτος 2021.

Κι όλα αυτά βέβαια είναι καταγραφές του 2021 όταν ακόμη δεν “πετούσε” τόσο ο πληθωρισμός “κουρεύοντας” εισοδήματα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τον Ιούλιο χάθηκε πάνω από το 19% της αγοραστικής δύναμης των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό και το 29,2% της αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

news247