Ακαρνανικά Νέα

Λείπουν στελέχη στο αεροδρόμιο του Ακτίου παρά το βελτιωμένο οργανόγραμμα η έλλειψη στρατιωτικών συνεχίζεται για την κάλυψη και του πολιτικού αεροδρομίου. Τι αναφέρει στη «Σ» ο Αντιπρόσωπος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλευτικού έργου στην ΠΟΜΕΝΣ, Απόστολος Λεμονιάς

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Την ώρα που το αεροδρόμιο του Ακτίου καταγράφει εντυπωσιακή ανάπτυξη και καθιερώνεται ως βασικός «κόμβος» για την τουριστική κίνηση στο δυτικό άξονα (Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα, Πρέβεζα κ.λπ.), στο προσκήνιο έρχονται ζητήματα που αφορούν τη στελέχωση της στρατιωτικής βάσης, τα στελέχη της οποίας καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες και του πολιτικού αεροδρομίου!

Εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς αλληλεξάρτησης μεταξύ του πολιτικού και του στρατιωτικού «σκέλους» του αεροδρομίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του. Την ίδια στιγμή, το νέο οργανόγραμμα που εφαρμόζεται εδώ και ένα έτος αποδεικνύει στη πράξη ότι η έλλειψη στελεχών παραμένει το κορυφαίο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, βάσει της ισχύουσας σύμβασης, οι πολιτικές πτήσεις εξυπηρετούνται με τη συνδρομή της στρατιωτικής βάσης, η οποία αναλαμβάνει κρίσιμες λειτουργίες όπως ο έλεγχος κυκλοφορίας, η πυρασφάλεια και η συντήρηση των κοινών υποδομών.

Ωστόσο, η εικόνα στη στρατιωτική μονάδα κάθε άλλο παρά ιδανική είναι, παρά το ανανεωμένο προς το καλύτερο οργανόγραμμα, καθώς παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα της έλλειψης στελεχών, κάτι που δυσχεραίνει το έργο τους.

Ο Αντιπρόσωπος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) στην ΠΟΜΕΝΣ και Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Έργου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, Απόστολος Λεμονιάς, μιλώντας στην εφημεριδα “ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” επεσήμανε:

Αεροδρόμιο Ακτίου: Λείπουν στελέχη
Ο Απόστολος Λεμονιάς

«Πριν ένα χρόνο βγήκε νέο οργανόγραμμα, σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το παλιότερο, αλλά μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του νέου αυτού οργανογράμματος διαπιστώσαμε πως σε κάποιους τομείς υπάρχει πρόβλημα από το επιπλέον έργο που έχουμε οι ένστολοι λόγω της στήριξης του πολιτικού αερολιμένα του Ακτίου.

Θα αναφέρω συγκεκριμένα ένα παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε. Αν ο πύργος ελέγχου εξυπηρετούσε μόνο στρατιωτικά αεροπλάνα και είχε ας πούμε 1.000 απογειώσεις και προσγειώσεις το χρόνο δεν είναι το ίδιο, από το να υπάρχουν 8.000 απογειώσεις και προσγειώσεις το χρόνο και οι 7.000 εξ αυτών να αφορούν πολιτικά αεροσκάφη.

Ναι μεν μπορεί να υπάρχουν στελέχη, αλλά διαφέρει τα στελέχη αυτά να υποστηρίζουν τις 1.000 απογειώσεις και προσγειώσεις το χρόνο και διαφέρει ο ίδιος αριθμός στελεχών να υποστηρίζουν τις 8.000 απογειώσεις και προσγειώσεις. Η λογική λέει ότι για τις 8.000 απογειώσεις και προσγειώσεις, που αναφέραμε ως παράδειγμα, πρέπει να υπάρχουν περισσότερα στελέχη από όσα είναι σήμερα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το ζήτημα, αλλά είναι και ότι οι στρατιωτικοί καλύπτουμε πολύ μεγαλύτερες ανάγκες απ’ αυτές που χρειάζεται ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, καθώς επαναλαμβάνω καλύπτουμε και το πολιτικό αεροδρόμιο. Όμως όσα παραδείγματα και αν αναφέρουμε, καθώς οι τομείς για να λειτουργήσει ένα αεροδρόμιο είναι πάρα πολλοί, το συμπέρασμα και το ζητούμενο είναι ένα, ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα στελέχη, για περισσότερους στρατιωτικούς στο αεροδρόμιο του Ακτίου.

Αυξάνεται η πτητική δραστηριότητα στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου και το στρατιωτικό αεροδρόμια την ίδια στιγμή έχει υπ’ ευθύνη του όλους τους τομείς λειτουργίας του στρατιωτικού, αλλά και του πολιτικού αεροδρομίου, πλην της πίστας. Έχει υπ’ ευθύνη του δηλαδή τον πύργο ελέγχου, τη συντήρηση και την επισκευή των υποδομών και την πυρασφάλεια, αλλά δεν διαθέτει τον αριθμό των ενστολών που θα έπρεπε να έχει για τις απαιτήσεις αυτές.

Η έλλειψη στρατιωτικών, στο αεροδρόμιο του Ακτίου, παρά το νέο οργανόγραμμα, είναι σοβαρή. Υπάρχει έλλειψη ακόμη και στον τομέα των οδηγών, οι οποίοι διαθέτουν καθημερινό έργο με την κοπή των χόρτων πλησίον του αεροδιαδρόμου. Η μη επάρκεια οδηγών έφτασε στο σημείο να «κοπεί» και το υπηρεσιακό λεωφορείο, που κάλυπτε το προσωπικό της Ηπείρου.

Πέραν όμως της επιστολής που αποστείλαμε στην Ομοσπονδίας μας, την ΠΟΜΕΝΣ, ώστε να ενημερώσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου, έχουμε αποστείλει επίσης επιστολή και στους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της Πρέβεζας και της Άρτας, μέσω της οποίας τους εξηγούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, την έλλειψη προσωπικού, αλλά και άλλες αδικίες που υπάρχουν. Στη συνέχεια έχουμε σκοπό να πραγματοποιήσουμε και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους βουλευτές των τριών νομών, ώστε να παρέμβουν, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Το αρχηγείο θα πρέπει να εξετάσει το έργο που παράγεται από τους ένστολους για την υποστήριξη του πολιτικού αεροδρομίου και να εκδώσει εκτελεστικές διαταγές για κάθε τομέα, ώστε να  είναι ξεκάθαρο και να είναι γραμμένο στα χαρτιά πόσους επιπλέον ένστολους θα πρέπει να έχει το αεροδρόμιο του Ακτίου για να καλύψει τις ανάγκες υποστήριξης του πολιτικού αεροδρομίου. Πλην του τομέα της πυρασφάλειας που έγινε η απαιτούμενη διαδικασία, δεν έχει γίνει για κανέναν άλλο τομέα του αεροδρομίου η αντίστοιχη διαδικασία.

Το νέο οργανόγραμμα βασίζεται στην αποστολή της μονάδας, η οποία όμως δεν είναι η υποστήριξη του πολιτικού αερολιμένα, συνεπώς θα πρέπει να εκδοθούν επιπλέον εκτελεστικές διαταγές, οι όποιες όπως προείπαμε θα πρέπει να αναφέρουν πόσους επιπλέον ένστολους χρειάζονται το αεροδρόμιο για την έξτρα αυτή απαίτηση της υποστήριξης του πολιτικού αεροδρομίου.

Επίσης, βασικό σημείο της επιστολής μας είναι ότι η Πολεμική Αεροπορία, βάσει σύμβασης, κερδίζει άνω του 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, χωρίς να ωφελούνται τα στελέχη του Ακτίου και χωρίς να επαρκεί ο αριθμός τους».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”.