Ακαρνανικά Νέα

Ολοκληρώθηκαν τα αποκαλυπτήρια της εφαρμογής «Covid Free GR» η οποία θα χρησιμοποιείται στον κλάδο της εστίασης για τον έλεγχο των πιστοποιητικών.

H παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των νέων, αυστηρών μέτρων για την εστίαση από τους υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Χθες, στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι από την προσεχή Παρασκευή, 16 Ιουλίου, και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Το «εργαλείο» για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα για την εστίαση, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, θα είναι η εφαρμογή «Covid Free GR» που σχεδίαζε η ΕΔΥΤΕ GRNET φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η οποία θα είναι ήδη από σήμερα διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android .

Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί -Τα τρία επίπεδα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η εφαρμογή «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

    Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

    Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

    Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

    Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης

    Νόσησης – Εως 6 μήνες μετά το πρώτο θετικό τεστ

    Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

    PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Πηγή: iefimerida.gr