Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ.Νίκο Ταγαρά και τον
Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Ιωάννη Μπρατάκο.
Συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, με τον Υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που δημιουργεί η εκπνοή της προθεσμίας έκδοσης οικοδομικών αδειών για τα κατά παρέκκλιση ακίνητα, η οποία λήγει στις 9 Δεκεμβρίου 2022.
Για το ίδιο θέμα ο Βουλευτής κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με αριθμό πρωτοκόλλου 423/20-10-2022, ενώ ενημέρωσε σχετικά και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Ιωάννη Μπρατάκο, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τόσο στις συναντήσεις του όσο και στην ερώτηση, ο Βουλευτής μετέφερε τα μηνύματα που, όπως τόνισε, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν, από πολίτες ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων, οι οποίοι φοβούνται για την απαξίωση της περιουσίας τους, μέσω των περιορισμών που θεσπίστηκαν στη δόμηση των κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου οικοπέδων.
Ανέφερε ότι το καθεστώς άλλαξε το 2020, με στόχο να οργανωθεί η δόμηση στην Επικράτεια μέσω της εκπόνησης τοπικών και ειδικών χωροταξικών σχεδίων, και μέσω αυτής της οργάνωσης να στηριχθεί και η τοπική ανάπτυξη, αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον.
Τόνισε ωστόσο ότι, προκειμένου να μην βρεθούν προ τετελεσμένου οι μικροϊδιοκτήτες, η Κυβέρνηση προέβλεψε μεταβατικό διάστημα 2 ετών για έκδοση άδειας ή προέγκρισής της.
Επεσήμανε στους Υπουργούς και στην ερώτησή του ότι δυστυχώς τα 2 προηγούμενα χρόνια οι συνθήκες ήταν έκτακτες και εμπόδισαν την ομαλή εξέλιξη πολλών διαδικασιών, όπως η εξέταση αντιρρήσεων δασικών χαρτών, εξέταση αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο, και άλλα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:
- Αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν στην Πολεοδομία αιτήματα έκδοσης προέγκρισης αδειών δόμησης και έκδοσης αδειών δόμησης από τον προηγούμενο χειμώνα λόγω φόρτου εργασίας.
- Παραμένει σε εκκρεμότητα η εξέταση άνω των 6.000 αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί στους δασικούς χάρτες, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πολλοί μήνες ή και χρόνια για εξέτασή τους από της Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων ώστε ακόμα κι αν κάποιος ιδιοκτήτης κατά παρέκκλιση οικοπέδου δικαιωθεί θα έχουν παρέλθει οι προθεσμίες και θα χάσει κάθε δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας.
- Υπάρχει καθυστέρηση στην Περιφέρεια στη διεκπεραίωση αιτημάτων για χορήγηση βεβαιώσεων για όρια απαλλοτρίωσης, καθορισμό οριογραμμών κ.α. με αποτέλεσμα και πάλι να είναι αδύνατη η έκδοση προέγκρισης.
- Τέλος, στις περιοχές που λειτουργεί κτηματολόγιο, υπάρχουν σε ποσοστό ακόμα και 90% διαφορές ανάμεσα στην αρχική εγγραφή και την πραγματικότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πολεοδομία δεν κάνει δεκτό το τοπογραφικό διάγραμμα και είναι και πάλι αδύνατη η έκδοση προέγκρισης.
Αφού ανέφερε και κάποια άλλα ζητήματα, όπως ο φόρτος στα συμβολαιογραφικά γραφεία, που εντείνουν το πρόβλημα, εξήγησε στους Υπουργούς και στην ερώτησή του ότι αν δεν υπάρξει παράταση, θα κινδυνεύσει να υποτιμηθεί η μικρή ιδιοκτησία, ενώ και οι οικονομικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία από την απώλεια επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ που συμβάλουν ενεργά στο ΑΕΠ και στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα μέσω των κλάδων του τουρισμού και των κατασκευών που αποτελούν κύριο μοχλό στήριξής της, θα είναι ολέθριες.
Τέλος, ζήτησε σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τοπικά ή ειδικά χωροταξικά, να δοθεί παράταση στην προθεσμία λήξης για την έκδοση προέγκρισης αδειών δόμησης ή έκδοσης άδειών δόμησης οικοπέδων για εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ πρότεινε για τα υπό αμφισβήτηση δασικά ακίνητα να εκδίδονται θεωρημένοι όροι δόμησης ή προέγκριση άδειας δόμησης υπό την αίρεση της υποβολής των τελεσίδικων αποφάσεων προκειμένου να εκδοθεί μετέπειτα άδεια δόμησης.