Ακαρνανικά Νέα

Η Μάντσεστερ Σίτι έκανε την αρχή αργά το βράδυ χθες Τρίτη και λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι τέσσερις από τις υπόλοιπες πέντε αγγλικές ομάδες, που συμμετείχαν στην European Super League, η οποία καταρρέει πλέον σαν «χάρτινος πύργος».

Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ της European Super League καθώς λιγότερο από 487 ώρες μετά την αναγγελία δημιουργία της οι μισές ομάδες έχουν αποχωρήσει επισήμως μετά τις οργισμένες αντιδράσεις των οπαδών τους κατά της κλειστής λίγκας που προετοίμαζαν οι ιδιοκτήτες των συλλόγων.

Η Μάντσεστερ Σίτι έκανε την αρχή αργά το βράδυ χθες Τρίτη και λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι τέσσερις από τις υπόλοιπες πέντε αγγλικές ομάδες, που συμμετείχαν στην European Super League, η οποία καταρρέει πλέον σαν «χάρτινος πύργος».

Οι επίσημες ανακοινώσεις των αγγλικών συλλόγων

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ακούσαμε τους οπαδούς μας

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Super League. Ακούσαμε προσεκτικά την αντίδραση των οπαδών μας, της βρετανικής κυβέρνησης και άλλων βασικών ενδιαφερομένων. Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαζόμαστε με άλλους στην ποδοσφαιρική κοινότητα για να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παιχνίδι».

Λίβερπουλ: Τέλος στη συμμετοχή μας στο σχέδιο

«Η Λίβερπουλ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η συμμετοχή μας στα προτεινόμενα σχέδια για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Super League διεκόπη. Τις τελευταίες ημέρες, ο σύλλογος έχει λάβει αρκετές απόψεις από διάφορα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη συμβολή τους».

Τσέλσι: Δεν είναι προς το συμφέρον της ομάδας, των φιλάθλων μας και της ποδοσφαιρικής κοινότητας

Η διοίκηση της Τσέλσι ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης επίσημα την αποχώρησή της από τη νέα ESL, ξεκαθαρίζοντας πως για τους «μπλε» το νέο εγχείρημα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν είναι το συμφέρον για το σύλλογο.

«Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η Τσέλσι επιβεβαιώνει πως έχει ξεκινήσει όλες τις επίσημες διαδικασίες για την αποχώρησή της από το γκρουπ που προχωράει τα πλάνα για την European Super League. Έχοντας συμμετάσχει στο γκρουπ την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τον χρόνο να σκεφτούμε το θέμα και να αποφασίσουμε πως η παρουσία μας σε τέτοια πλάνα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ομάδας, των φιλάθλων μας και της ποδοσφαιρικής κοινότητας».

Άρσεναλ: «Κάναμε λάθος και ζητάμε συγνώμη»

«Ως αποτέλεσμα των όσων μας είπατε και της ευρύτερης κοινότητας ποδοσφαίρου τις τελευταίες ημέρες αποχωρούμε από την Super League.Κάναμε ένα λάθος και ζητούμε συγνώμη για αυτό».

Τότεναμ: «Ξεκίνησαν οι διαδικασίες απόσυρσης»

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει επισήμως διαδικασίες για απόσυρση από την ευρωπαϊκή Super League».

Επίσης σε προσωπική του δήλωση ο πρόεδρος της ομάδας Ντάνιελ Λίβι ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο αναφέροντας:

«Λυπούμαστε για το άγχος και την αναστάτωση που προκλήθηκε από την πρόταση του ESL.
Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να συμμετάσχει ο σύλλογός μας στην ανάπτυξη μιας πιθανής νέας δομής που επιδίωκε να εξασφαλίσει καλύτερα τη χρηματοοικονομική ισορροπία και την οικονομική βιωσιμότητα παρέχοντας παράλληλα σημαντικά αυξημένη υποστήριξη για την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να παραμένουμε ακίνητοι και ότι το άθλημα πρέπει να ελέγχει διαρκώς τους διαγωνισμούς και τη διακυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι το παιχνίδι που όλοι αγαπάμε συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενθουσιάζει τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους υποστηρικτές που παρουσίασαν τις απόψεις τους».

Λίγη ώρα αργότερα, η European Super League εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως η απόφαση των αγγλικών ομάδων πάρθηκε κάτω από πίεση, ενώ το πρότζεκτ βρίσκεται υπό διαμόρφωση ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Η ανακοίνωση της European Super League

«Η European Super League είναι πεπεισμένη ότι η σημερινό status quo του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πρέπει να αλλάξει.

Προτείνουμε μία νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση επειδή το υπάρχον σύστημα δεν δουλεύει. Η πρότασή μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα για ολόκληρη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Θα παρέχει επίσης ενισχυμένες εισφορές αλληλεγγύης σε όλους τους ποδοσφαιρικούς φορείς.

Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών συλλόγων, που είναι αναγκασμένοι να λάβουν τέτοιες αποφάσεις λόγω της πίεσης που τους ασκείται, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρότασή μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανόνες, όπως αποδείχθηκε από τη σημερινή δικαστική απόφαση για την προστασία της European Super League από δράσεις τρίτων.

Δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για την αναδιαμόρφωση του πρότζεκτ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους στόχους μας, που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας παράλληλα τις εισφορές αλληλεγγύης για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Mundo Deportivo: «Η UEFA έδωσε χρήματα στις αγγλικές ομάδες για να αποσυρθούν απο την ESL»

Η UEFA φέρεται να προσέφερε χρήματα στις αγγλικές ομάδες για να αποσυρθούν από τη Super League, όχι όμως και στις ισπανικές.

Η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι αποχώρησαν από τη European Super League και ακολούθησαν οι Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τότεναμ και Αρσεναλ, αφήνοντας ξεκρέμαστες τις Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπάρτσελόνα, Γιουβέντους, Ίντερ και Μιλάν.

Οπως αποκαλύπτει η Mundo Deportivo, η UEFA διαδραμάτισε θεμελιώδη ρόλο σε αυτήν την απόφαση τους. Όχι εξαιτίας των απειλών, αλλά επειδή προσέφερε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στους «Big Six» για την έξοδο από τη νέα «κλειστή» ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση,

Ωστόσο, αυτή η προσφορά δεν έφτασε στις ισπανικές ομάδες, μιας και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία φέρεται να βλέπει τους Ιβηρες και ειδικά τη Ρεάλ και τον Φλορεντίνο Πέρεθ ως τον κύριο εχθρό.

Οι ισπανικές ομάδες βλέπουν αυτήν την αποχώρηση των ομάδων της Premier League ως ένα βήμα προς τα πίσω που όμως δεν είναι οριστικό και είναι πεπεισμένοι ότι το μέγεθος του πλάνου θα τους κάνει να επιστρέψουν.

Πόσο επηρέασε η στάση των Μπάγερν και Παρί Σεν Ζερμέν

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε η στάση δύο μεγαθήριων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, την κλασικής υπερδύναμης που ακούει στο όνομα Μπάγερν Μονάχου και στην ανερχόμενη δύναμη της Παρί Σεν Ζερμέν.

Πρώτα η Μπάγερν επισημοποίησε την αντίθεση της με τη σύσταση της Super League αρνούμενη συμμετοχή. Η κίνηση αυτή ήταν μεγάλος σύμμαχος για την UEFA και οδηγός και για τους υπόλοιπους της Bundesliga οι Βαυαροί. Στη συνέχεια το ίδιο έπραξε και η Παρί Σ.Ζ, ξεκαθαρίζοντας την στάση της, η οποία από πολλούς το τελευταίο διήμερο θεωρούταν αμφίσημη.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η στάση της FIFA, η οποία αρχικά θεωρήθηκε – και εν πολλοίς βάσιμα – πως ακόμη και αν δεν ευνοούσε επισήμως και θεσμικά την κίνηση των «12» τουλάχιστον δεν θα ήταν αντίθετη σε κάτι τέτοιο, προφανώς στο πλαίσιο της δικής της εύνοιας ως προς την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ο πρόεδρος της, Τζιάνι Ινφαντίνο, ωστόσο ξεκαθάρισε από πολύ νωρίς πως θα στηρίξει τον -εν πολλοίς ανταγωνιστή του- Αλεκσάντερ Τσέφεριν.

Με απλά λόγια, η στήριξη της FIFA σημαίνει πως η απειλή-προειδοποίηση για αποκλεισμό των παικτών των ομάδων που θα συμμετείχαν στην ESL από τις διεθνείς διοργανώσεις θα είχε και την ομπρέλα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, δηλαδή πιθανότατα θα αποκλείονταν από το Μουντιάλ οι παίκτες των αποστατών.

Προς την έξοδο και η Μίλαν – Τι θα κάνουν οι ισπανικές

Είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ομάδες. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Sport, η Μπαρτσελόνα είναι μια ανάσα από την αποχώρησή της. Η συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους ανθρώπους της ομάδας τις τελευταίες ώρες ήταν έντονη, είδαν τις αντιδράσεις του κόσμου, ενώ και το «αντίο» των Βρετανών έπαιξε σημαντικό ρόλο. Ο εκ των αρχηγών της Μπαρτσελόνα, Ζεράρ Πικέ που επίσης φέρεται να κάνει πίσω για τη συμμετοχή της στο πρότζεκτ, έγραψε στο twitter «Το ποδόσφαιρο ανήκει στους φιλάθλους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε».

Παράλληλα, η ιστοσελίδα Athletic, αποκάλυψε πως η Μίλαν τις επόμενες ώρες θα ανακοινώσει πως θα μείνει εκτός της νέας Super League, μιας και δεν μπορούσε να μην κατανοήσει τις αντιδράσεις του κόσμου, οι οποίες ήταν έντονες

In.gr