Ακαρνανικά Νέα

Το σύννεφο αφρικανικής σκόνης που έχει σκεπάσει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα θα παραμείνει σήμερα και αύριο, εκτιμούν οι ειδικοί.

Κορύφωση θα παρουσιάσει το έντονο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης, σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα DUSTMETEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα καταγραφούν από την Πέμπτη 31/03 και την Παρασκευή 01/04.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά η πρόγνωση της γεωγραφικής κατανομή των συγκεντρώσεων σκόνης για το μεσημέρι της Πέμπτης 31/04 καθώς και τα κατακόρυφα προφίλ της σκόνης σε επιλεγμένες πόλεις. Στα κατακόρυφα προφίλ σκιάζεται με καφέ αποχρώσεις το βάθος της ατμόσφαιρας στο οποίο η συγκέντρωση σκόνης αναμένεται να ξεπερνά τα 100 μg/m3.

Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, τα φαινόμενα (βροχές / καταιγίδες) που αναμένεται να σημειωθούν θα έχουν σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηριστικά λασποβροχής. Σταδιακή απομάκρυνση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου 02/04 και από τα βορειοδυτικά.

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου μετατοπίζεται προς τα ανατολικά – βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου και έχει σαν αποτέλεσμα να στρέφονται οι άνεμοι σε νότιους, όπως τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Οι νοτιάδες θα ανεβάσουν αρκετά την θερμοκρασία ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας. Ταυτόχρονα, όμως, θα μεταφέρουν και μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Την Παρασκευή, αρκετές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια τμήματα κάτι το οποίο θα βοηθήσει στο να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

newsbomb