Ακαρνανικά Νέα

Στα δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα, σε Περιστέρι και Ελληνικό (φωτ.), θα λειτουργούν σε πρώτο στάδιο 48 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ η συνολική τους δυναμική θα φθάσει τις 96 γραμμές το καθένα (φωτ. INTIME NEWS).

Χωρίς ουσιαστικά σημάδια υποχώρησης εξελίσσεται η πανδημία της COVID-19, και η οποία έχει φέρει στα όριά τους τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ μία ανάσα από τους 700 είναι οι διασωληνωμένοι με COVID-19 εντός και εκτός ΜΕΘ. Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.062 νέα κρούσματα και 67 θάνατοι λόγω της νόσου.

H γεωγραφική κατανομή των περιστατικών παραμένει σταθερή, με την Αττική να εμφανίζει σχεδόν το 50% των νέων κρουσμάτων (1.422 με πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικά τον Πειραιά και τη Δυτική Αττική) και να ακολουθούν Θεσσαλονίκη (387), Αχαΐα (121) και Λάρισα (115). Οριακά πάνω από το 1 (1,02) υπολογίζεται ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού (Rt) στην επικράτεια, ενώ το ποσοστό θετικότητας την περασμένη εβδομάδα ήταν στο 5,96% σε σύνολο 265.759 τεστ.

Σταθερός παρέμεινε ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι, ενώ μικρή μείωση καταγράφηκε στις νέες νοσηλείες: 699 διασωληνωμένοι ασθενείς και 476 εισαγωγές στα νοσοκομεία (μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου είναι 492). Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε ρεκόρ στον αριθμό των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομεία. Εγιναν 3.303 νέες νοσηλείες, όταν στην κορύφωση του προηγούμενου κύματος στα μέσα Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί σε μία εβδομάδα 3.190 νέες εισαγωγές.

Στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν προχθές 159 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19, έναντι 240 τα προηγούμενα δύο 24ωρα. Παρά τον μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, αυτά παραμένουν στον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας και οι γιατροί περιγράφουν με δραματικούς τόνους την κατάσταση στις εφημερίες. Στο Λαϊκό η διοίκηση διέψευσε τις πληροφορίες για διακοπή της εφημερίας λόγω του φόρτου εργασίας.Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ παραμένει υψηλός. Χθες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ήταν περισσότεροι από 60, και είναι ενδεικτικό ότι στο Κρατικό Νίκαιας σημειώθηκε «αρνητικό ρεκόρ» με 16 ασθενείς που περίμεναν να εισαχθούν σε μονάδα. Σύμφωνα δε με την ΠΟΕΔΗΝ, έχουν καταγραφεί σε αρκετά νοσοκομεία θάνατοι διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.  

Εν τω μεταξύ, δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό από την 1η Απριλίου εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της COVID-19. Στα δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν σε πρώτο στάδιο 48 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ η συνολική τους δυναμική θα φτάσει τις 96 γραμμές το καθένα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ