Ακαρνανικά Νέα

Με την πανδημία να… καλπάζει και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής  χαρακτηρίζεται ως «πολεμική», το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο προς το τέλος του μήνα φαίνεται πως απομακρύνεται.

Το αποτύπωμα της μικρής χαλάρωσης που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή αναμένεται να φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες, με ορισμένους ωστόσο ειδικούς να προειδοποιούν ότι το ιικό φορτίο θα παραμείνει υψηλό μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι πως εάν συνεχιστεί η αύξηση των διασωληνωμένων με τον ίδιο ρυθμό, τότε γρήγορα θα φτάσουν πάνω από τους 720.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Αττική, κάτι που μετατρέπει το άνοιγμα νέων οικονομικών δραστηριοτήτων σε δύσκολη εξίσωση.

Παρότι η κυβέρνηση είχε πολλάκις διαμηνύσει πως στόχος της ήταν το σταδιακό και με κανόνες άνοιγμα της αγοράς από τις 29 Μαρτίου, τελικώς φαίνεται πως ως πιο ρεαλιστικό προκρίνεται το σενάριο για άνοιγμα τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής ούτε αυτή η ημερομηνία έχει «κλειδώσει».

Επιφυλακτικός, άλλωστε, εμφανίστηκε και ο Γ.Γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, που σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 απέφυγε να πει εάν η αγορά θα ανοίξει στις 29 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής είναι μάλλον αποθαρρυντική προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ανοίγματος.

«Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα που θα υπάρχουν προς το τέλος της εβδομάδας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις».

Ακόμη πιο δύσκολη φαίνεται η απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης –ενός κλάδου που έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία και αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με μπαράζ «λουκέτων» το επόμενο διάστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση μέχρι στιγμής θεωρεί την 19η Απριλίου ως μια καλή ημερομηνία για άνοιγμα του εν λόγω κλάδου, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο τα «ρολά» να ανέβουν μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 12 Απριλίου.

Βατόπουλος: Δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα με 2.000 κρούσματα εξέφρασε ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκτός κι αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δε θα αυξήσει την κινητικότητα.

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής πρότεινε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Cnn.gr