Ακαρνανικά Νέα

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σκιαδαρέση Σωτήρη, επισκέφτηκε τo Επιμελητήριο Λευκάδας ο διδάκτωρ Θαλάσσιας Βιολογίας, πρώην διευθυντής Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών(ΕΛ.ΚΕ.Θ.E) και νυν επιστημονικός υπεύθυνος του Τεχνοβλαστού A.R.I.A., Δρ. Κώστας Ντούνας με σκοπό την παρουσίαση δυνατότητων ανάπτυξης καταδυτικών πάρκων στη Λευκάδα.

Στους σκοπούς της Εταιρείας -τεχνοβλαστός του ΕΛ.ΚΕ.Θ.E με την επωνυμία «Καινοτομικές Εφαρμογές Τεχνητών Υφάλων» (Α.R.Ι.Α.), περιλαμβάνεται εκτός των άλλων: η μελέτη-κατασκευή καταδυτικών πάρκων και αξιοθέατων κατάδυσης αναψυχής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και η εκπόνηση ειδικών μελετών, η χαρτογράφηση θαλάσσιων ενδιαιτημάτων και η καταγραφή της βιοποικιλότητας, η χάραξη καταδυτικών διαδρομών, κλπ.

Στην παρουσίαση ήταν παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Δουβίτσας Αντώνιος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και Τουριστικής πολιτικής κ. Βεργίνης Σπύρος.

Η δράση αυτή, έρχεται σε συνέχεια της εκπόνησης μελέτης για τη δημιουργία υποβρύχιου τεχνητού αξιοθέατου και επιλογή θέσης για τη χωροθέτηση καταδυτικού πάρκου στην περιοχή της Λευκάδας και της πρόσφατης συμφωνίας για συγχρηματοδότηση μελέτης μεταξύ Επιμελητηρίου, Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας και Δήμου Μεγανησίου με στόχο τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου και στο Μεγανήσι.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες υπάρχουν περίπου 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι δύτες Παγκοσμίως εκ των οποίων τα πέντε είναι ευρωπαίοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο φιλόδοξο στόχο της δημιουργίας του πρώτου καταδυτικού πάρκου στη Λευκάδα και της δημιουργίας ενός δικτύου καταδυτικών πάρκων στο νομό Λευκάδας για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του νησιού μας ως το πρώτο καταδυτικό προορισμό του Ιονίου που μπορεί να προσελκύσει εκατομμύρια λάτρεις της ιδιαίτερα ποιοτικής μορφής τουρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει το lefkadapress.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας αμέσως μετά την συνάντηση δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να «βλέπεις έστω και καθυστερημένα το όραμά σου να παίρνει σάρκα και οστά. Με την δημιουργία δύο καταδυτικών πάρκων στο νησί το όραμα και οι προσπάθειές μας από το 2012 για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερου εισοδήματος γίνεται πραγματικότητα».

Προηγήθηκε περιήγηση του Δρ. Ντούνα στην ακτογραμμή του Αγίου Ιωάννη για το φαινόμενο της διάβρωσης της περιοχής που εξελίσσεται ραγδαία. Τις επόμενές ημέρες θα προσκληθούν εξιδεικευμένα στελέχη από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.E για το θέμα αυτό.

Πηγή: lefkadapress.gr