Ακαρνανικά Νέα

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την απελευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα ανακοίνωσαν οι Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Τετάρτης.

«Ας βγούμε από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακρυά από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά και «οι εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας».

Επιτρέπεται λοιπόν από την Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων (όχι των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων) με χρήση ενός κωδικού (13032) άπαξ για 3 ώρες και μονο μια φορα το 24ωρο.

Φυσικά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για αυτό οι οποίες είναι:  Να μην υπάρξει κοσμοσυρροή στους δρόμους, να γίνονται rapid test στους εργαζόμενους δύο φορές την εβδομάδα και να διατηρηθεί το ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, όπως ορίζει ο νόμος.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα των σχολείων αυτό θα γίνει όταν προμηθευτεί η χώρα τα self tests στα οποία και θα υποβάλλονται υποχρεωτικά μαθητές και εκπαιδευτικοί. Και όταν αναφερόμαστε στα σχολεία εννοούμε κατά κύριο λόγο τα Λύκεια και τα Γυμνάσια με την 12η Απριλίου να φαντάζει ως η πιο πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα κάποιων τάξεων.

Από το Σάββατο, μόνο για τα ΣΚ, επιτρέπεται με κωδικό 6 (τρία άτομα ή ανά οικογένεια) η διαδημοτική μετακίνηση, ένα μέτρο που θα λειτουργήσει πιλοτικά.  

Τέλος, σε ότι αφορά την εστίαση δεν έγινε κάποια αναφορά κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δεν προβλέπεται να ανοίξει ακόμα και μάλλον θα αργήσει για αρκετό καιρό ακόμη.