
Εντάθηκαν οι έλεγχοι και στο Αγρίνιο στο πλαίσιο του νέου ΚΟΚ όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία η μη χρήση ζώνης και κράνους στην «κόκκινη γραμμή» του νέου ΚΟΚ, που φέρνει ακόμη περισσότερους ελέγχους μέχρι την καθολική εφαρμογή του. Τι λέει ο Ταξίαρχος και Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, Δημήτρης Γαλαζούλας
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ήρθε και ζητά από όλους τους οδηγούς ή τουλάχιστον από πάρα πολλούς να αλλάξουν οδηγική συμπεριφορά και να εντάξουν τη χρήση ζώνης και κράνους στην καθημερινότητά τους, ακόμη και για τις πολύ σύντομες διαδρομές.
Παράλληλα, φορώντας τη ζώνη ή το κράνος θα αποφύγουμε να «ματώσουμε» οικονομικά, διότι μαζί με το νέο ΚΟΚ ήρθαν και τα ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα.
Σκοπός πλέον είναι η αλλαγή της οδηγική μας κουλτούρας και η μόνιμη χρήση ζώνης και κράνους. Ένα μεγάλο κομμάτι του νέου ΚΟΚ ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται, ενώ αξίζει να τονίσουμε ότι βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο μέχρι και να εφαρμοστεί πλήρως ο νέος αυτός ΚΟΚ.
Ο Ταξίαρχος και Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας Δημήτρης Γαλαζούλας μιλώντας στη «Σ» για τα νέο ΚΟΚ εστίασε στην ουσία η οποία δεν είναι άλλη από το να προστατέψουμε την σωματική μας ακεραιότητα και τη ζωή μας.

«Διαπιστώσαμε με το που έγινε γνωστός ο νέος ΚΟΚ και από τότε που εντείναμε τους ελέγχους μας ότι στο Αγρίνιο ειδικά αυξήθηκαν οι οδηγοί των δικύκλων που φοράνε κράνος. Από τα 100 δίκυκλα που ελέγχουμε οι οδηγοί των 75 φοράνε κράνος και αυτό είναι ευχάριστο.
Ο στόχος όμως είναι μέχρι και 03.09 να φτάσουμε στο 100%. Δεν πρέπει όμως να «ματώσουμε» για να φτάσουμε στο 100%. Δεν χρειάζεται να βεβαιώσουμε χιλιάδες παραβάσεις για να επιτύχουμε κάτι που μπορούμε να πετύχουμε με 1 -2 κινήσεις πριν ανέβουμε στο μηχανάκι μας ή πριν ξεκινήσουμε με το αυτοκίνητό μας. Οι μια – δυο κινήσεις αρκούν για να φορέσουμε ζώνη ή κράνος.
Πρέπει να αλλάξουμε την οδηγικής μας συνείδηση για να σώσουμε τη ζωή μας, να αποφύγουμε τον τραυματισμό μας. Και από αυτό μόνο όφελος θα έχουμε, καθώς πέρα από τη διασφάλιση της σωματικής μας ακεραιότητας θα αποφύγουμε και το τσουχτερό πρόστιμο» επεσήμανε ο κ. Γαλαζούλας, ο οποίος με αριθμούς από την περιοχή μας απέδειξε πως η Πολιτεία αποφάσισε να εκπονήσει νέο ΚΟΚ και όχι απλά να τροποποιήσει αυτόν που ίσχυε.
Με δύο λόγια η εκπόνηση και η εφαρμογή νέου ΚΟΚ σημαίνει αυτομάτως την αυστηροποίηση των νόμων και κατ’ επέκταση και των ποινών για τις παραβάσεις.
Συγκεκριμένα ο κ. Γαλαζούλας μιλώντας στη «Σ» και για να αποδείξει το ότι αν και οι έλεγχοι ουδέποτε έπαψαν να γίνονται τα τροχαία αυξάνονται, επεσήμανε:
«Μόνο στην περιοχή μας τα θανατηφόρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 ήταν 4, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2024 ήταν 2. Επίσης, σημειώθηκαν 37 ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό στην περιοχή μας το 2024 και 48 το 2025.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκαν 3.000 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, ενώ το 2025 σημειώθηκαν 2.800 παραβάσεις. Ακόμη, βεβαιώθηκαν 545 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης το 2024 και το 2025 βεβαιώθηκαν 792.
Το Μάιο του 2024 στο σύνολο όλες οι παραβάσεις, ανεξαρτήτως είδους, ήταν 2.050, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2025 βεβαιώθηκαν 2.500 παραβάσεις.
Συνεπώς, συγκεντρώνοντας η Πολιτεία τα αντίστοιχα δεδομένα απ’ όλη την Ελλάδα διαπίστωσε ότι πρέπει να δημιουργήσει νέο ΚΟΚ και όχι απλά να τροποποιήσει τον μέχρι πρότινος ΚΟΚ που ίσχυε».
Εισερχόμενος σε πιο «χειροπιαστά» ζητήματα για το νέο ΚΟΚ ο Ταξίαρχος Δημήτρης Γαλαζούλας, τόνισε: «Στις 13.06 ψηφίστηκε ο Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Δεν πρόκειται για τροποποιητικό κώδικα, αλλά για αναβάθμιση και αυτό πρέπει να το έχουν συνεχώς στο μυαλό τους οι οδηγοί, τόσο των αυτοκινήτων όσο και δικύκλων. Άλλαξε η φιλοσοφία της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των παραβάσεων. Σκοπός του νέου ΚΟΚ είναι η μείωση πρωτίστως των θανατηφόρων και των σοβαρών ατυχημάτων, αλλά και γενικότερα όλων των ατυχημάτων. Η χώρα μας στον τομέα των σοβαρών ατυχημάτων και των θανατηφόρων είναι σε πάρα πολύ υψηλή θέση δυστυχώς.
Από 13.06 έως και 13.09 έχουν άμεση εφαρμογή του νέου ΚΟΚ, ορισμένες όμως παραβάσεις. Η καθολική εφαρμογή του νέου ΚΟΚ ξεκινά από 13.09.
Αξίζει όμως να επισημάνουμε κάποια στοιχεία. Με τον παλιό ΚΟΚ προβλέπονταν αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες, αν ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν φορούσε ζώνη ή ο οδηγός του δικύκλου δεν φορούσε κράνος, όπως επίσης προέβλεπε και πρόστιμο 50 ευρώ στον συνεπιβάτη της μηχανής που δεν φορούσε κράνος. Τώρα, με το νέο ΚΟΚ, το πρόστιμο για τις ίδιες παραβάσεις είναι 350ευρώ και ένα μήνα αφαίρεση διπλώματος.
Τώρα, με απλά λόγια η μη χρήση ζώνης και κράνους εντάχθηκαν στις ιδιαίτερα επικίνδυνες παραβάσεις που είναι στην «κόκκινη γραμμή». Αυτό σημαίνει πως δεν κάνουμε για κανένα λόγο πίσω αν διαπιστώσουμε παράβαση, είναι άμεσης προτεραιότητας, όπως η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης κλπ.
Στην κατηγορία των παραβάσεων που εντάσσονται στην «κόκκινη γραμμή» εντάχθηκε και η συμπεριφορά του οδηγού στο ενδεχόμενο εμπλοκής του σε τροχαίο ατύχημα, αν είσαι δηλαδή είναι μεθυσμένος κλπ. Τώρα αν ο οδηγός προξένησε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό και βρίσκεται στη μεσαία βαθμίδα μέθης συλλαμβάνεται.
Με βάση το νέο ΚΟΚ αν οδηγείς ένα αυτοκίνητο χωρίς δίπλωμα βεβαιώνεται υψηλό πρόστιμο και παράλληλα σου αφαιρείται και το δίπλωμα της μοτοσυκλέτας για ένα χρόνο, αν φυσικά έχεις και το αντίστοιχο συμβαίνει και με το αν οδηγείς δίκυκλο χωρίς δίπλωμα.
Επαναλαμβάνω πως βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου ΚΟΚ, αλλά οι οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον αν σου βεβαιώσει κλήση η Τροχαία λ.χ. για κράνος, μέσα σε 5χρόνια δεν πρέπει να σου βεβαιώσει κλήση για τον ίδιο λόγο, γιατί η ποινή είναι ιδιαίτερα αυστηρή και το πρόστιμο ιδιαίτερα τσουχτερό. Αν επίσης σε γράψουν 3 φορές σε διάστημα 5 ετών, τότε υπερδιπλασιάζεται το πρόστιμο.
Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουν όλοι ότι μετά από τις 13.09 θα ενοποιηθεί κοινό σύστημα για τις τροχονομικές παραβάσεις. Αν δηλαδή σου βεβαιωθεί κλήση λ.χ. στην Αθήνα ή στην Αλεξανδρούπολη θα έχει εικόνα και η υπηρεσία της Τροχαίας στο Αγρίνιο όταν σε σταματήσει για έλεγχο ή για να σου βεβαιώσει οποιαδήποτε παράβαση, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πρότινος. Η εκάστοτε παράβαση θα φαίνεται στο σύστημα για αρκετά χρόνια και φυσικά εννοείται πως θα φαίνεται για την επόμενη πενταετία από τότε που θα σου βεβαιωθεί το πρόστιμο.
Είναι σημαντικό ότι αναμένουμε διευκρινήσεις, αλλά η ουσία είναι ότι οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και θα ενταθούν περισσότερο στο μέλλον και γι’ αυτό πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την κουλτούρα της χρήσης κράνους και ζώνης, γιατί, όπως προανέφερα, με μια κίνηση θα γλυτώσουμε τη ζωή μας και θα αποφύγουμε τα τσουχτερά πρόστιμα.
Η δημιουργία νέου ΚΟΚ έγινε λόγω των ανησυχητικών στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν απ’ όλη την Ελλάδα όπως προαναφέραμε.
Συνεπώς, πιστεύω πως ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι η εκπόνηση και η εφαρμογή νέου ΚΟΚ είναι σημαντικό ζήτημα, όπως επίσης σημαντικό ζήτημα για να προστατεύουμε την σωματική μας ακεραιότητα είναι να χρησιμοποιούμε ζώνη και κράνος και για να γίνει αυτό με επιτυχία και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε τσουχτερά πρόστιμα, πρέπει να αλλάξουμε την οδηγική μας κουλτούρα».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

























