Ακαρνανικά Νέα

Με μεγάλη χαρά & εκτίμηση ,προς τους αναγνώστες της εφημερίδας ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ, καθώς και στον εκδότη κ.Σπυρίδων Φράγκο, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, με τη νέα χρονιά ,ξεκινάει μια δυνατή συνεργασία στον χώρο του γραπτού τύπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά ,και οι παλιοί αναγνώστες της εφημερίδας θα θυμούνται ότι πριν αρκετά χρόνια, ο κ .Φράγκος μου είχε δώσει πάλι βήμα ,στο μοναδικό ανεξάρτητο και ασυμβίβαστο μέσο της περιοχής, που λέει και γράφει τις ειδήσεις ,και τα γεγονότα ,όπως είναι , «για να μην μένει κανείς στο σκοτάδι» όπως λέει  το χαρακτηριστικό σλόγκαν του site.

Μια εφημερίδα που έχει κερδίσει το αναγνωστικό κοινό της περιοχής και όχι μόνο, αλλά και τους  Ακαρνάνες που ζουν ,εκτός των «συνόρων» ,λαμβάνοντας την εφημερίδα τους συνεχώς.

‘Έτσι από αυτό το μήνα, θα ξεκινήσω να αρθρογραφώ  κυρίως ιστορικά θέματα ,που είναι αντικείμενο που έχω ασχοληθεί και μου αρέσει να διαβάζω, αλλά δεν θα είναι ο κυρίως πυλώνας ,στα άρθρα  μου, όπου θα υπάρχουν και ζητήματα τοπικού χαρακτήρα ,συνεντεύξεις ,και πολλά άλλα.

Στερεότυπα και προλήψεις ,που έχουν παγιωθεί με το πέραμα των χρόνων, στην ευρύτερη κοινωνία μας, αλλά υπάρχουν και οι φωνές που πρέπει να έχουν λόγο και φωνή ,για να υπάρχει δημιουργικός διάλογος.

Για αρχή θα ασχοληθώ με τα fake news από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Κι όμως δεν είναι καινούργιο φαινόμενο ή κάτι που δημιουργήθηκε με την ανακάλυψη του διαδικτύου, αλλά την πηγή μπορούμε να τη βρούμε από το ξεκίνημα του γνώριμου γραπτού λόγου.

Κάποιοι λένε ότι τα social media έχουν δώσει μικρόφωνο και φωνή στον καθένα, που έχει τις ίδιες δυνατότητες  με τους «New York Times» ή με έναν καθηγητή της Οξφόρδης για να διαδώσει την «ιστορία του». Κι όμως υπάρχουν πολλοί που τα διαβάζουν, τα  δέχονται, τα μεταφέρουν  ,που το τελευταίο είναι  κυρίως το μεγάλο πρόβλημα

Θα αναφερθώ επιλεκτικά ,και ίσως να γίνει και δεύτερο μέρος ,σε κάποια αν και πρόκειται κάποιους να τους ,ξενίσει ή να δυσαρεστηθούν όταν διαβάσουν, το άρθρο αλλά η ιστορία είναι μια, και πρέπει να τη γνωρίζουμε, από την μια της πλευρά. Αυτή του αντικειμενικού και της ορθότητας.

Καιάδας (Τρύπα – Λακωνίας )

Όλοι έχουμε μάθει από τα σχολικά βιβλία ότι οι Σπαρτιάτες , που ήταν οι πιο γενναίοι και οι πιο δυνατοί της εποχής, τα ασθενικά παιδιά, ή αυτά που είχαν κάποιο πρόβλημα δυσμορφίας τα πετούσαν ζωντανά στην χαράδρα του καιάδα. Οι Σπαρτιάτες ήταν ιδιόμορφοι στον τρόπο με τον οποίο ζούσαν, είναι γνωστό αυτό, αλλά το ότι  ήσαν απάνθρωποι σχετικά με τα βρέφη είναι ένα γεγονός που χρειάζεται εξέταση. Η αρχή του μύθου πιθανότατα ξεκίνησε από τον Πλάτωνα ή τον  Πλούταρχο(θα τον συναντήσουμε και στην συνέχεια).Σύμφωνα με τα αρχαιοελληνικά ταφικά έθιμα, ήταν προσβολή μέγιστη προς τον νεκρό ,να μην ταφεί το σώμα του ή να πεταχτεί. Ο μύθος αυτός συντηρήθηκε και από το γεγονός ότι το 1904 μια ομάδα ξένων αρχαιολόγων, ανακάλυψε στο γκρεμό, κόκκαλα μικρού μεγέθους ,υποστηρίζοντας εσφαλμένα ότι πρόκειται για παιδιά.

Η αρχαιολογική  έρευνα που έγινε το 1983 στο βάραθρο του Καιάδα έδειξε κάτι πολύ διαφορετικό. Βρέθηκαν οστά ανθρώπινα όμως δεν αντιστοιχούσαν σε μωρά, αλλά σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες .Μαζί με τα οστά βρήκαν και αιχμές από δόρατα που μαρτυρούν ότι πατάχτηκαν εκεί μετά τον θάνατο τους, και ότι πρόκειται για αιχμαλώτους ή φυλακισμένους. Κάποια κρανία είχαν οπές που μαρτυρεί ότι ,κάποιοι ήταν  νεκροί, και είχαν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα ο Καιάδας χρησιμοποιήθηκε από τους Σπαρτιάτες τον 8ο-5ο αιώνα π.Χ, την περίοδο δηλαδή των πελοποννησιακών πολέμων ,και λέγεται ότι εκεί ρίχτηκε και το σώμα του στρατηγού και βασιλιά Παυσανία ,που καταδικάστηκε για προδοσία.

Καλή χρονιά να ευχηθώ ,υγεία- ευημερία – ευτυχία και ειρήνη στις καρδιές!

Θα τα λέμε μέσω της εφημερίδας κάθε μήνα πλέον, με τη στήλη ο Πειρατής Του Αμβρακικού,  στηρίζουμε και υποστηρίζουμε ,την εφημερίδα, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, τη διαδίδουμε σε φίλους γνωστούς.

Καλή πλεύση στη κοινή μας πορεία!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ”