Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ακαρνανικά Νέα

1 Σεπτεμβρίου 2026 21:34
1 Σεπτεμβρίου 2026 21:34

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

Υπάρχουν τόποι που κρύβουν μέσα τους κάτι παραπάνω από ομορφιά. Η Βόνιτσα είναι ένας από αυτούς.

Γύρω της απλώνονται βουνά που καλούν, μονοπάτια που ξετυλίγονται, τοπία που σε κάνουν να θέλεις να βγεις έξω. Κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα: ορειβάτες, πεζοπόροι, όσοι ψάχνουν μια αληθινή επαφή με τη φύση. Και αυτό είναι όμορφο.

Αλλά η αλήθεια είναι πως όπου υπάρχει περιπέτεια, υπάρχει και κίνδυνος. Ένα λάθος βήμα, μια αλλαγή στον καιρό, ένα ατύχημα. Και τότε, κάθε λεπτό μετράει.

Ένα όραμα που σώζει ζωές

Φανταστείτε μια βάση εναέριας ιατρικής διάσωσης στο Άκτιο. Όχι κάτι θεωρητικό, αλλά μια πραγματική δομή, με ελικόπτερο, ιατρικό προσωπικό, εκπαιδευμένες ομάδες. Μια δομή που μπορεί να φτάσει σε δύσβατα σημεία σε λίγα λεπτά.

Το Άκτιο έχει ήδη αεροπορική υποδομή. Βρίσκεται σε στρατηγική θέση, κοντά σε ορεινούς όγκους, νησιά, δύσβατες περιοχές. Δεν χρειάζεται να ξαναεφεύρουμε τον τροχό. Χρειάζεται να δούμε αυτό που ήδη υπάρχει και να το αξιοποιήσουμε με νόημα.

Μια τέτοια βάση θα άλλαζε τα πράγματα:

Θα έφτανε γρήγορα εκεί που τα οχήματα δεν μπορούν. Θα έδινε στους ορειβάτες και τους επισκέπτες την ασφάλεια ότι, αν συμβεί κάτι, δεν είναι μόνοι. Θα προσέφερε κρίσιμη βοήθεια σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά. Και θα έδειχνε ότι η περιφέρεια μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην κοινωνία.

Πέρα από τον τουρισμό

Δεν μιλάμε μόνο για ορειβάτες. Μιλάμε για οικογένειες που επισκέπτονται την περιοχή, για ηλικιωμένους σε απομακρυσμένα χωριά, για οποιονδήποτε μπορεί να χρειαστεί άμεση ιατρική βοήθεια όταν το χρόνος είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Αυτό που προτείνουμε δεν είναι απλώς μια «τουριστική υποδομή». Είναι μια επένδυση στην ανθρώπινη ζωή. Είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους μας.

Από την επιθυμία στην πράξη

Η Βόνιτσα έχει τη γεωγραφία. Το Άκτιο έχει την υποδομή. Η περιοχή έχει την ανάγκη. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η βούληση να το κάνουμε πραγματικότητα.

Δεν μιλάμε για ουρανοκατέβατες ιδέες. Παρόμοιες βάσεις λειτουργούν με επιτυχία σε ορεινές περιοχές σε όλη την Ευρώπη. Ξέρουμε ότι δουλεύει. Ξέρουμε ότι σώζει ζωές.

Η ερώτηση δεν είναι «αν» μπορούμε. Είναι «πότε» θα αποφασίσουμε να το κάνουμε.

Γιατί κάθε λεπτό που περνάει, κάποιος εκεί έξω μπορεί να το χρειαστεί. Και θα ήταν όμορφο να ξέρει ότι δεν είναι μόνος. Ότι υπάρχει βοήθεια. Ότι κάποιοι σκέφτηκαν μπροστά.

Η Βόνιτσα μπορεί να είναι αυτός ο τόπος. Ο τόπος που έκανε το σωστό, πριν χρειαστεί. Ο τόπος που πρόσφερε κάτι πραγματικό.

Ίσως ήρθε η ώρα να το κάνουμε πράξη.

Με τιμή
Ορειβατικός Σύλλογος Ακτίου-Βόνιτσας Ε.Π.Α.Ο.Σ