Τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά self test θα λειτουργήσουν ως ένα συμπληρωματικό και χρήσιμο «εργαλείο», στην στρατηγική της κυβέρνησης, προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα διασποράς του ιού. Δεν αλλάζει κάτι στη διενέργεια των μοριακών ή των rapid tests, τα οποία θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται κανονικά.
Αυτό απάντησε μετά από σχετική ερώτηση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση της Παρασκευής, προσθέτοντας ότι είμαστε ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, η οποία εφαρμόζει σε τόσο μεγάλο εύρος τα εν λόγω αυτοδιαγνωστικά τεστ.
Νωρίτερα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, είχε τονίσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η στρατηγική των τεστ αυτών να λειτουργήσουν στην περαιτέρω μείωσης της διασποράς του ιού, και για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τώρα, καθώς υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο στην κοινότητα, αλλά και μεγάλη διασπορά στους χώρους εργασίας και στα σπίτια.
Στις 7 Απριλίου τα τεστ στα φαρμακεία
«Σήμερα Παρασκευή, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού αναφορικά με την προμήθεια των 10 εκατ. self test από τις πέντε ανάδοχες εταιρείες, μία ανοιχτή, με δημόσια πρόσκληση διαδικασία». τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε:
«Ξεκινάμε με τη διάθεση στους μαθητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό».
Σε κάθε περίπτωση οι ηλικίες αυτές, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, έχουν θωρακιστεί και με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Μαζί με το κάθε τεστ- το οποίο θα λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους- θα λαμβάνουν από τα φαρμακεία και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο.
Να θυμίσουμε, ότι ο κάθε πολίτης που διαθέτει ΑΜΚΑ, θα μπορεί να λαμβάνει από το φαρμακείο, δωρεάν ένα τεστ κάθε εβδομάδα, συνολικά τέσσερα τον μήνα.
Η εφοδιαστική αλυσίδα & οι Ένοπλες Δυνάμεις
Ο κ. Κοντοζαμάνης, εξήρε τις προσπάθειες όλων των ανθρώπων που συνεργάζονται αρμονικά για την συγκεκριμένη διαδικασία, εργαζόμενοι που προέρχονται από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου. Δύο αλυσίδες εφοδιασμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφοδιάζουν με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ τις 100 φαρμακαποθήκες της χώρας, οι οποίες στην συνέχεια, εφοδιάζουν τα ιδιωτικά φαρμακεία. Την όλη διαδικασία θα εποπτεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας. Πρόκειται για μία πλήρως οργανωμένη διαδικασία, συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Όπως διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ, θα διενεργούνται αποκλειστικά στα σπίτια των πολιτών και όχι στα φαρμακεία, είναι ασφαλή και απόλυτα αξιόπιστα, εγκεκριμένα από τις Ευρωπαϊκές Αρχές, ωστόσο δεν μπορούν σε καμία των περιπτώσεων, να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού που συνεχίζεται.
Ωστόσο, όπως έδειξε μελέτη του πανεπιστημίου του Yale, η συστηματική χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση έως και κατά 28 εκατ. κρουσμάτων και λιγότερους θανάτους έως 15.700.
Θετικό το τεστ – Και τώρα τι κάνουμε;
Και τι θα συμβεί εάν ένας πολίτης, βγει θετικός από το self test; Τότε, είναι υποχρεωμένος, να πραγματοποιήσει και ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου σε δημόσια δομή υγείας, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης. Εάν ο δεύτερος έλεγχος πραγματοποιηθεί σε δημόσια δομή, θα είναι δωρεάν.
Σε περίπτωση λοιπόν, θετικού κρούσματος, η δήλωση θα πραγματοποιείται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr η οποία θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Τετάρτη 7 Απριλίου. Από την πλατφόρμα αυτή, θα εκδίδεται βεβαίωση στην συνέχεια ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια, είτε σε ιδιωτική. Επίσης, εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, οι πολίτες θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Για τους μαθητές, το αποτέλεσμα θα το δηλώνουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.
Ο θετικός στην απομόνωση
Χρήσιμες πληροφορίες για τη δινέργεια των self test, έδωσε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αυτή, θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα. Εάν ένας πολίτης είναι θετικός στον ιό, τότε θα πρέπει να απομονωθεί σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο που να είναι λειτουργικό. Να μην χρησιμοποιεί την κουζίνα, ενώ ιδανικά τα άλλα μέλη της οικογένειας, που είναι αρνητικά, να αφήνουν στην πόρτα του δωματίου του το φαγητό του. Εννοείται ότι οι πετσέτες, η οδοντόπαστα και γενικότερα τα είδη προσωπικής υγιεινής του ατόμου που είναι θετικός, θα πρέπει να μην εμπλέκονται με αυτά των υπόλοιπων μελών.
Ο καθηγητής Μαγιορκίνης τόνισε επίσης, ότι η διαδικασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Βρετανία, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Οι πρώτες ημέρες των self test
Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία θα ισχύσουν τα εξής, σύμφωνα με τον Κοντοζαμάνη:
- θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
- οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
- το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
- στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
- όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
- όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
Cnn.gr